Iráni zavargások

2009.06.21. 12:34

Fontosabb részletek
  • Június 13-án zavargások kezdődtek Irán fővárosában, Teheránban, mert a vesztes jelölt szerint súlyos csalások történtek.
  • A hivatalos, ám vitatott eredmény szerint az eddigi elnök, Mahmud Ahmedinezsád a szavazatok mintegy kétharmadát szerezte meg. Fő riválisa, Mir Hoszein Muszavi 33 százalékot kapott.
  • Muszavi hívei napok óta tüntetnek, bár a megmozdulásokat betiltották. A brutális rendőri fellépés és az Ahmadinezsád melletti ellentüntetők erőszakossága miatt a múlt vasárnapi tüntetéseken legalább tíz ember meghalt.
  • Az iráni kormány felett álló, főpapok alkotta Őrök Tanácsa kedden elrendelte a szavazatok újraszámolását.
  • Homenei ajatollah pénteki prédikációjában megfenyegette a tüntetőket, az ellenzékiek szombaton mégis utcára vonultak. A rendőrség a tömegbe lőtt, legkevesebb 19-en meghaltak.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • „A tüntetéseket mostantól nehezen lehet megfékezni, és hosszú távon még több erőszakra és még brutálisabb elnyomásra lehet számítani" - nyilatkozta vasárnap a Welt am Sontagnak Abul-Haszan Baniszadr, aki a sah rendszerét megdöntő és az iszlám köztársaságot megalapító Homenei ajatollah egykori legfőbb bizalmasa és a köztársaság első államfője volt. „Ha az elnökválasztás megismétlését követelő és közvetve a tüntetések élére álló Mir Hoszein Muszavi a vele szembeni fenyegetések ellenére nem hátrál meg, a demokráciára való áttérés lényegesen felgyorsulhat" - tette hozzá Baniszadr, aki szerint a mostani események egy új forradalom kezdetét jelentik. (MTI)

  • Meghalt az a férfi, akit ezen a tegnap készült videón lelőnek, írja a Huffington Post. A lövés a távolból érkezhetett, és úgy tűnik, hogy a tüntetőt akkor találta el, amikor egy kerítés tetején állt a tömegben. Felkavaró képek:

    Egy másik szombati felvételen 3:30 és 4:10 között mutatnak egy súlyosan sebesült férfit, aki a feltöltő szerint meghalt. Ezen a videón egy hasbalőtt férfi látható. Miután a kórházakban felírják a sebesültek adatait, vagy letartóztatják őket, sokan inkább a nagykövetségeken próbálnak segítséget kérni.

  • Az iráni parlament elnöke szerint az emberek többsége azt gondolja, hogy a választások valódi eredménye nem egyezik meg azzal, amit kihirdettek, és ezt a nyilatkozatot az állami médiában is leadták. Ali Larizsáni utalt arra is, hogy a választásokon az Őrök Tanácsa elfogult volt az egyik jelölt mellett, írja a Huffington Post.

    Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter vasárnapi nyilatkozatában ennek az ellenkezőjét állítja: "Nullához közelít az esélye annak, hogy a választásokon szervezett csalások történtek" - idézte a CNN a minisztert, aki a hét végére ígérte a csalások kivizsgálásának eredményét. A két szembenálló véleményt a hírtévé azzal kommentálta, hogy nő a feszültség az iráni vezetésen belül.

  • "Felszólítjuk az iráni kormányt, hogy állítson le minden erőszakos akciót a saját emberei ellen - olvasható az amerikai elnök által kiadott közleményben. - A szólásszabadsághoz és a gyülekezéshez való egyetemes jogot tiszteletben kell tartani, és az Egyesült Államok mindig azok oldalán áll, akik ezeket a jogokat gyakorolni akarják."

  • A CNN-en bemutattak egy új amatőr videót, amin egy lakótömböt szállnak meg a Baszidzsi nevű félkatonai szervezet tagjai Teheránban. "A sötét miatt nem sokat látni, de a szörnyű hangok magukért beszélnek" - mondták. Amikor a videón megszólalnak a kocsiriasztók, valaki azt kiabálja: "Az autókat törik össze, ez a zaj a gumibotok hangja lehet, ahogy a szélvédőket ütik". Egy női hang később azt kiáltja: "Tűnjetek el!"

  • A CNN szerint legalább 19, egy, a Twitteren bejelentkező blogger szerint 30-40 halálos áldozata és 200 sebesültje volt a szombati teheráni zavargásoknak. A CNN, ami egész esti programját a teheráni összecsapásoknak szentelte, kórházi forrásokra hivatkozott és közölte, hogy más, meg nem erősített hírek szerint, akár 150 is lehet az áldozatok száma. Az iráni állami tévében bemondták, hogy "tizenhárman haltak meg a rendőrség és a terrorista csoportok közötti összecsapásokban". A Twitteren Teheranbureau néven író blogger az iráni főváros Fatemijeh kórházának adatait idézte és megírta, hogy a rendőrség felveszi a kórházba érkezők adatait.

    A Foreign Policy blogja szerint a rendőrségnek sikerült megakadályoznia, hogy a tüntetők egy nagy tömegbe gyűljenek össze, könnygázt is bevetettek, és volt, akiket le is lőttek. Ezen a videón is folyamatos lövések hangja hallatszik, és több sebesült látható:

    A New York Times újságírója viszont szemtanúja volt, ahogy egy rendőrparancsnok arra kérte a tüntetőket, hogy menjenek haza: "Nekem is vannak gyerekeim és feleségem, nem akarok embereket verni". Muszavi támogatói szombaton felgyújtottak egy épületet, amit Ahmadinezsád emberi használtak, mondta egy szemtanú a Reutersnek. A nemzetközi sajtó munkáját közben különböző módszerekkel próbálják akadályozni, nem kamerázhatnak, megtiltották, hogy kimenjenek a tüntetésekre, és az internet-hozzáférésüket is korlátozzák. Emiatt a CNN is a Youtube-ra feltöltött amatőr videókat játssza.

    Közben az iráni állami tévé vasárnap arról számolt be, hogy letartóztatták a betiltott és száműzetésbe kényszerített ellenzéki Mudzsahedin Kalk Szervezet több tagját, akiket terrorcselekményekkel, köztük gyújtogatásokkal és a Mahmúd Ahmadinezsád elnökhöz hű bászidzsi iszlám milícia elleni támadásokkal vádolnak. A jelentés szerint, amelyből nem derült sem a letartóztatottak száma, sem pedig az őrizetbe vételük ideje, a szervezet tagjait Nagy-Britanniából irányították, és azután tértek haza Iránba, hogy Irakban kaptak kiképzést. A televízió beszámolója nem tett említést az előző napi zavargásokról. (MTI)

  • A CNN információi szernint Muszavi egy szombati beszédében hívei előtt megígérte, hogy haláláig kitart, követelni fogja a választási eredmény újraszámlálását, és nem nyugszik bele az Őrök Tanácsának döntésébe.

  • A Youtube-ra felkerült videó készítője szerint ma is voltak halálos áldozatai a teheráni tüntetéseknek. A felvételen Neda nevű nő holtestét lehet látni az iráni főváros utcáján. A nő az apjával nézte a tüntetést, amikor a Baszidzsi egy tetőről szíven lőtte. A videó véres jeleneteket tartalmaz!

  • Mir Hoszein Muszavi iráni ellenzéki vezető megint követeli a múlt heti elnökválasztás érvénytelenítését a választások lebonyolításért is felelős, nagyhatalmú Őrök Tanácsának írt levelében, amely szombaton este tett közzé saját honlapján.

    Ezzel az iszlám köztársaság történetében példátlan módon dacol azzal, hogy az ország legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatolláh pénteken a választás győztesének nyilvánította Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő elnököt. Muszavi a levélben számos állítólagos választási szabálytalanságot sorol fel, és azt állítja, hogy ezek közül többet már hónapokkal korábban megterveztek.

  • A teheráni rendőrség vízágyúkat és könnygázt vetett be az iráni főváros központjában, az Enkelab téren tüntető több ezres tömeg szétoszlatása érdekében - jelentette szombaton az angol nyelvű Press TV szemtanúkra hivatkozva.

    Több iráni hírügynökség pedig arról számolt be az országos rendőrfőkapitány helyettesének közlése alapján, hogy egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a Khomeini ajatolláh síremlékének helyet adó épület egyik szárnyában. A robbanásban a merénylőn kívül nem halt meg senki, de egy vagy két ember megsebesült. (MTI)

     

    iran
  • Az iráni Őrök Tanácsa kész arra, hogy szúrópróbaszerűen újraszámoltassa a múlt heti elnökválasztáson leadott szavazatok tíz százalékát - jelentette szombaton a teheráni állami televízió. Az iráni belpolitikában kulcsszerepet játszó Őrök Tanácsa már kedden elvi hozzájárulását adta ahhoz, hogy újból megszámlálják a szavazatok egy részét.

    A szombati bejelentés azután hangzott el, hogy az Őrök Tanácsa meghallgatta az elnökválasztáson alulmaradt egyik jelölt, Mohszen Rezai panaszát. A másik két jelölt, Hoszein Muszavi és Mehdi Karubi, akik összesen 600 pontban kifogásolták az elnökválasztás lebonyolítását, nem jelent meg a tanács előtt. (MTI)

  • A Mir Hoszein Muszavi iráni ellenzéki elnökjelöltet támogató mérsékelt iszlám vallási vezetők lefújták a szombatra tervezett teheráni tüntetést. A főpapok azután döntöttek a megmozdulás elhalasztása mellett, hogy a teheráni rendőrség figyelmeztetett: minden tüntetést megtorolnak és valamennyi szervezőt letartóztatják.

    Az iráni helyzet képlékenységére jellemző, hogy előbb bejelentették, hogy Hasemi Rafszandzsani volt államfő, aki a választásokon Muszavit támogatta, rövid nyilatkozatot tesz, majd egy órával később visszavonták a bejelentést. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Ahmadinezsád részt vett egy hármas gyilkosságban?

    Az osztrák külügyminiszter ki akarja vizsgáltatni, milyen szerepet játszott Irán jelenlegi államfője egy 23 évvel ezelőtt Bécsben elkövetett bűnügyben.

  • Nem engedélyeznek semmilyen tüntetést szombaton sem Teheránban, sem Irán más városaiban - szögezte le közleményben az iráni belügyminisztérium. Az elnökválasztások körüli feltételezett csalások miatt meghirdetett ellenzéki tüntetések bejelentésének hírére a minisztériumi kommüniké hangsúlyozta: a hatóságok a "törvényeknek megfelelően" lépnek fel az ellenszegülőkkel szemben. (MTI)

  • Megkezdődött az Őrök Tanácsának ülése, amelyen megvizsgálják az elnökválasztás három vesztes jelöltjének panaszát a voksolással kapcsolatban. (MTI)

  • Mégis megtartják a szombat délutánra tervezett teheráni ellenzéki tüntetést Ali Hamenei legfőbb iráni vezető figyelmeztetése ellenére - közölte az egyik szervező. A megmozdulást az iráni főváros kormányzója korábban betiltotta. Abbász Mohtazs, a belügyminisztériumhoz tartozó nemzetbiztonsági tanács titkára pedig az ISNA hírügynökségen keresztül felszólította Mir Hoszein Muszavi ellenzéki elnökjelölt híveit: "ne provokáljanak illegális megmozdulásokat és ne támogassák azokat". (MTI)

  • Barack Obama amerikai elnök Ali Hamenei ajatolláh pénteki beszéde után azt mondta, hogy nagyon aggódik az Irán legfőbb politikai és vallási vezetője által használt hangnem miatt. A CNN rövid, határozott fenyegetésként értékelte, amikor Hamenei figyelmeztette pénteken figyelmeztette az ellenzéket.

    Obama a CBS News hírcsatornának adott interjúban úgy fogalmazott: a teheráni kormánynak tudnia kell, hogy a világ figyeli Iránt. Szerinte az országot az fogja jellemezni, hogyan kezeli a hangjukat békés úton hallatni kívánó embereket. (MTI)

  • Az amerikai képviselőház pénteken elítélte a teheráni hatóságok erőszakos fellépését a tüntetők ellen. A kongresszus alsóháza 405-1-es szavazati aránnyal fogadta el a határozatot, amely a demonstrálókkal szembeni fellépésen kívül elítélte azt is, hogy az iráni kormány korlátozza az internet használatát és a mobiltelefonos kommunikációt.

    Ez az eddigi legerősebb hivatalos amerikai állásfoglalás az elnökválasztás utáni iráni helyzettel kapcsolatban; a Fehér Ház és Barack Obama elnök eddig csak óvatos nyilatkozatot tett arról, hogy az iráni események aggodalomra adnak okot. A republikánusok által benyújtott határozat Obama burkolt kritikája is, az elnököt az utóbbi napokban ugyanis több vezető ellenzéki politikus is megrótta, amiért nem ítélte el határozott hangon Teherán eljárását. (MTI)

  • Nem hív össze szombatra újabb tüntetést a vitatott iráni elnökválasztáson vesztes Mir Hoszein Muszavi, közölte pénteken a mérsékelt elnökjelölt egyik szövetségese. A neve elhallgatását kérő szövetséges azután beszélt erről, hogy Ali Hamenei ajatolláh, az ország legfőbb politikai és vallási vezetője kemény hangnemben figyelmeztette az ellenzéki tüntetések vezetőit: őket teszik felelőssé, ha a megmozdulások vérontásba torkollnak. "Muszavi nem tervez holnapra vagy holnaputánra újabb nagygyűlést, s ha majd gyűlést tervez, azt honlapján közzéteszi" - mondta a forrás. (MTI)

  • A reformernek tartott Mehdi Karubi honlapján pénteken - Hamenei beszéde ellenére - a hivatalos választási eredmény érvénytelenítését kérte. A voksolást ellenőrző Őrök Tanácsához címzett nyílt levelében egyúttal új elnökválasztás megszervezését kérte. Álláspontját azzal indokolta, hogy az Őrök Tanácsa a mostani eredmény érvénytelenítésével és az új voksolás megszervezésével elfogadná a nép akaratát és szavatolná a (teokratikus iráni) rendszer jövőjét. (MTI)

  • Európa, szokatlan módon, lényegesen keményebb hangot üt meg Irán vallási vezetőivel szemben, mint az Obama-kormány, ez a szereposztás szokatlan fordulat az előző évekhez képest. A világ ugyanis nem az Egyesült Államok viszonylag passzív hangjához szokott hozzá, sem pedig ahhoz, hogy az Európai Unió legyen Irán leghangosabb bírálója, írta pénteken a Wall Street Journal.

    Szakértők szerint az új felállás hatékonyabb, mivel az Iránhoz jelentős diplomáciai és gazdasági kapcsolatokkal kötődő európai államok kritikáját Hamenei ajatollah sokkal kevésbé lesz képes elhárítani, mint egy amerikai bírálatot. Az Obama-kormány visszafogott hangneme ezenkívül megfosztja a teheráni vezetőket attól, hogy az amerikai kártyát kijátsszák a reformista mozgalom ellen. (MTI)

  • Hamenei ajatollah pénteki beszédével engedélyt adott a hatóságoknak az erőszakos fellépésre, ha a tüntetések folytatódnak, ez pedig rengeteg ember életébe kerülhet, olvasható az Amnesty International Washingtonban kiadott közleményében. Azzal, hogy a rendőrök zöld lámpát kaptak a brutalitásra, sérül a gyülekezési és a szólásszabadságuk is, írják.

  • Több blogon lehet már olvasni azt a Twitterről származó hírt, hogy felfüggesztették, így nem játszhatnak azok az iráni focisták, akik a Dél-Korea elleni mérkőzésen zöld karszalagban léptek pályára. A zöld Muszavi kampányszíne. A második félidőre a játékosokról levetették a tüntetők szimbólumát.

  • Több száz ember tüntetett csütörtök este Irán londoni nagykövetsége előtt a választási csalás ellen, péntekre kiderült, hogy titokban lefilmezték a résztvevőket, hogy keltsenek félelmet az emberekben. A kamerát egy emeleti ablakba helyezték el.

    Sokan most megtorlásoktól tartanak, bár a résztvevők egy része eltakarta arcát, nehogy a tiltakozáson való részvételük miatt Iránban maradt rokonaiknak vagy barátaiknak bántódásuk essen. (Daily Mail)

  • Navi Pillay, az ENSZ emberi jogi főbiztosa Genfben azt mondta, aggódik, hogy az iszlám köztársaságban egyre több embert vesznek őrizetbe a hatóságok, a főbiztos szerint talán a jogszabályi kereteket túllépve. Pillay amiatt is aggódik, hogy a rendfenntartó erők túlzott erőszakot alkalmaznak majd a tüntetőkkel szemben. (MTI)

  • Nagy-Britannia diplomáciai úton tiltakozott amiatt, hogy Hamenei ajatollah az iráni belügyekbe való beavatkozással vádolta meg a brit kormányt.

    A brit külügyi tárca szóvivője közölte, hogy a beszéd elhangzása után azonnal bekérették a minisztériumba Irán londoni nagykövetét, Raszul Movahediant. Mark Lyall Grant, a minisztérium politikai igazgatója ismertette a diplomatával a brit kormány elmarasztaló véleményét a beszédről. (MTI)

  • Az EU vezetői pénteken felszólították Iránt, hogy engedélyezze az elnökválasztás eredménye elleni békés tüntetések megtartását. Nyilatkozatukban sürgetik Irán vezetőit, hogy biztosítsák a gyülekezés és a szólás szabadságát, és hangsúlyozzák, hogy a hatóságnak tartózkodniuk kéne a békés demonstrálók elleni erőszak alkalmazásától. (AFP)

  • Nem engedélyezik az iráni hatóságok az elnökválasztáson vesztes ellenzéki jelölt, Mir Hoszein Muszavi híveinek szombatra Teheránba tervezett tüntetését, jelentette be az iráni főváros kormányzója.

    Morteza Tamadon az ISNA hírügynökség szerint kijelentette, semmiféle engedélyt nem adtak ki tüntetésre. Tamadon azt mondta, reméli, hogy az ellenzéki elnökjelölt támogatói engedély nélkül nem tartják meg a megmozdulást. Hozzátette, hogy az elmúlt napokban tartott teheráni tüntetések - engedély hiányában - szintén törvénytelenek voltak. (MTI)

  • A Reuters készített egy egyperces összeállítást Hamanei ajatollah prédikációjáról, a videóban jól látszik, milyen a hangulata egy teheráni tömegrendezvénynek.

  • A Guardian publicistája, Simon Tisdall felveti azt a kérdést, hogy az ellenzéki vezetőknek Hamenei beszédére hogyan kéne reagálniuk. A legesélyesebb forgatókönyvnek a „barátságos megegyezést" tartja.