Iráni zavargások

2009.06.16. 15:40

Fontosabb részletek
  • Június 13-án zavargások kezdődtek Irán fővárosában, Teheránban, mert a vesztes jelölt szerint súlyos csalások történtek.
  • A hivatalos, ám vitatott eredmény szerint az eddigi elnök, Mahmud Ahmedinezsád a szavazatok mintegy kétharmadát szerezte meg. Fő riválisa, Mir Hoszein Muszavi 33 százalékot kapott.
  • Muszavi hívei napok óta tüntetnek, bár a megmozdulásokat betiltották. A brutális rendőri fellépés és az Ahmadinezsád melletti ellentüntetők erőszakossága miatt a múlt vasárnapi tüntetéseken legalább tíz ember meghalt.
  • Az iráni kormány felett álló, főpapok alkotta Őrök Tanácsa kedden elrendelte a szavazatok újraszámolását.
  • Homenei ajatollah pénteki prédikációjában megfenyegette a tüntetőket, az ellenzékiek szombaton mégis utcára vonultak. A rendőrség a tömegbe lőtt, legkevesebb 19-en meghaltak.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Twitteren terjed a hír, hogy a hadsereg alakulatai Teheránba tartanak. Több helyen állítólag barikádok készülnek.

  • Tüntetők egy csoportja vonult az állami televízió és rádió teheráni székháza elé, két órával ezelőtt. Állítólag a rendőrök rájuk támadtak.

  • Teheránban az állami tévé tudósítása szerint nagy kormánypárti tüntetés van, a résztvevők Ahmadinezsád győzelmét ünneplik. A Twitteren terjedő hírek szerint Muszavi hívei is gyülekeznek. Állítólag rálőttek valahol a gyülekezőkre. Muszavi hivatalosan azt kérte, hogy mindenki maradjon otthon.

    teher
  • cikkünk a témában:

    A CNN-t szidják Irán miatt a Twitteren

    A Twitteren már szombaton lehetett olvasni a szombati teheráni tüntetésekről, a CNN viszont csak vasárnap esti hírműsoraiban számolt be a történésekről. A Twitteren röhögtek a hírcsatorna lassúságán.

  • A Teheráni Egyetem diákjai arról számoltak be, hogy a hétvégén mintegy száz hallgatót elvittek a rendőrök. Sokakat pedig megvertek. A diákok közül sokan csatlakoztak az elmúlt napok tüntetéseihez. Az egyetem vezetése eddig tagadta a támadást. Most viszont az iráni parlament elnöke felszólította a belügyminisztériumot, hogy védje meg a diákokat, és ezzel hivatalosan is elismerte, hogy történtek atrocitások az egyetemen. Olyan hír is érkezett diákoktól, hogy a támadásban négy hallgató meghalt.

  • Egy Twitteren terjedő hír szerint a Teheráni Egyetem diákjai a kollégiumból elmenekültek és civilek fogadták be őket. A diákok fontos szervezői voltak az eddigi tüntetéseknek, és attól tartottak, hogy a rendőrök megszállják a szállásukat. Állítólag sokan vettek magukhoz számukra idegen diákokat.

  • Ahmanidezsád melletti tüntetést lehet élőben nézni Teheránból, itt.

  • Több nem hivatalos forrás szerint vidéken is voltak kormány-ellenes megmozdulások. Iszfahánban, az egykori fővárosban állítólag sokan megsebesültek.

  • Egy magát teheráninak mondó twitterező arról számolt be, hogy a rendőrök házról-házra járva elkobozzák az emberek parabola-antennáit, hogy ne juthassanak hozzá cenzúrázatlan információkhoz.

  • Muszavi szerint a szavazatok egy részének újraszámolása nem nyugtatná meg az irániakat. Szerinte olyan komoly csalások történtek a pénteki elnökválasztáson, hogy csak a választás megismétlése lehet megoldás. Kijelentette, hogy nem bízik már az országot irányító 12 fős papi testületben, az Őrök Tanácsában. (New York Times)

  • A pajamasmedia.com nevű emigráns iráni oldal szerint százezres példányszámban terjed egy röplap Iránban. A szöveg hét pontban folgalta össze a követeléseket. Az ismeretlen szerző Ahmadinezsád elnök és az Őrök Tanácsát vezető Hamanei ajatollah azonnali lemondását követeli, Muszavit pedig kormányalakításra biztatja. A követelések között szerepel a titkosrendőrség és az erkölcsrendészet feloszlatása. Az Őrök Tanácsának élére Huszein Ali Montazerit kéri fel a szerző. Az idős főpap az 1979-es forradalom fontos alakja volt, de liberálisabb nézetei miatt 1989 óta háttérbe szorították, most belső száműzetésben él Kum városában.

  • Jekatyerinburgban tartott beszédet kedden az iráni elnök, a Sanghaji Együttműködési Szervezet találkozóján. Az iráni zavargásokról egyáltalán nem beszélt, viszont megállapította, hogy "Amerika gazdasági és politikai válságban van, és nincs reménye ezek megoldására". (MTI)

    000T TRDV531626
  • Az orosz kormány Ahmadinezsád győzelmét tényként kezeli, a tüntetéseket pedig iráni belügynek tekinti. Dmitrij Medvegyev orosz elnök is találkozott Ahmadinezsáddal, annak ellenére, hogy ez a keddi programjában eredetileg nem szerepelt. (MTI)

  • A Twitteren többek között az alábbi hírek terjednek:

    Letartóztatják az utcára fényképezőgéppel vagy laptoppal merészkedőket.

    A Baszidzsi nevű, Ahmedinezsádhoz kötődő félkatonai szervezet sok helyen elégette a szavazólapokat, hogy értelmetlenné tegyék az újraszámolást.

    A keddi tüntetést megtartják. Állítólag Muszavi is utalt rá, hogy ugyan nem tanácsolja a részvételt, de az embereket nem tudja kordában tartani.

  • Egy Muszavit támogató farszi nyelvű honlap szerint a keddi tüntetést 5000 felfegyverzett civilruhás titkosrendőr készül megzavarni. Muszavi állítólag ezért fújta le a magyar idő szerint délután fél négyre tervezett demonstrációt.

    000T TRNic370216
  • A Teheránban lévő külföldi tudósítókat az iráni kulturális minisztérium felszólította, hogy maradjanak irodáikban. A tüntetéseken megjelenő újságírókat letartóztatás fenyegeti.

  • Helyszíni beszámolók szerint Teherán egyik nagy terén, a Valiszar téren kezdtek gyülekezni Muszavi hívei. A környék épületeit állítólag fegyveres gárdisták szállták meg. A Twitteren arra figyelmeztetnek, hogy a tér halálos csapda lehet. Ennek ellenére a téren folyamatosan gyűlnek az emberek.

  • Keddre újabb tüntetést szerveztek muszavi hívei Teheránba. Az elnök-jelölt azonban azt kérte híveitől, hogy maradjanak inkább otthon, ne kockáztassák az életüket. Azért döntött így, mert Ahmadinezsád mellett egy másik tüntetést is bejelentettek ugyanoda, és félő, hogy a két tábor között erőszak törhet ki. Muszavi hétfőn is önmérsékletre szólította először híveit, majd látva kivonulásukat maga is az utcára ment. (MTI)

  • Sorra tűnnek fel az interneten a hétfői tüntetések képei. Ismeretlen, vélhetően amatőr fotósok és videósok felvételei láthatók az alábbi címeken:

    http://www.flickr.com/photos/fhashemi/

    http://friendfeed.com/amirpix

     

  • Nehéz megállapítani, hányan vehették részt a hétfői tüntetésen, a korábbi hírek tízezrekről vagy százezrekrő szóltak. A Guardian című brit napilap úgy tudja, hogy valószínűleg félmilliónál is többen vonulhattak Teherán utcáira új választásokat követelni.

    000T TRNic370179
  • Egy teheráni kórház nővére szerint jóval több áldozata lehetett a hétfői tüntetésnek mint amennyiről eddig beszámoltak. A kormány rádiója hét halottról számolt be. A nővér szerint azonban csak az ő munkahelyére 28 embert vittek be lőtt sebekkel az este, és közülük 8-an már meghaltak. (timesonline)

  • cikkünk a témában:

    Irán miatt elmaradt a twitapokalipszis

    Az iráni tüntetők egyik fő kommunikációs eszköze lett a népszerű mikroblog-szolgáltatás, a Twitter. Az események hatására az oldal alapítói még a hétfő estére tervezett karbantartást is elnapolták.

  • cikkünk a témában:

    Jekatyerinburgba érkezett az iráni elnök

    Mahmúd Ahmadinezsád Oroszországba utazott, ahol megfigyelőként Sanghaji Együttműködési Szervezet (SOC) csúcsértekezletén vesz részt. Utazását egy nappal elhalasztotta, miután tömegtüntetések kezdődtek az iráni elnökválasztás eredménye miatt, így elmaradt az orosz elnökkel tervezett találkozója.

    iran russ
  • A Liberation információi szerint Ahmadinezsád előre készült a választási eredmények meghamisítására, mert titkos közvélemény-kutatásokból és a korábbi önkormányzati választások eredményeiből sejtette, hogy nincs esélye. Az Őrök Tanácsát vezető, és elvben az állam első emberének számító Szajed Ali Hamenei ajatollah állítólag kész lett volna a reformpárti jelölt győzelmét elfogadni, de Ahmadinezsád meggyőzte, hogy inkább őt támogassa. (MTI)

  • A francia napilap az iráni belügyminisztériumtól szerzett információi szerint a választást a hivatalosan második helyezettnek mondott Muszavi nyerte. Sőt, a több mint 60 százalékos fölénnyel győztesnek nyilvánított Ahmadinezsád valójában csak harmadik lett, a második helyet Mehdi Karubi szerezte meg. Egy másik francia lap, a Le Figaro szerint az igazi eredményt a belügyminisztérium már pénteken közölte Muszavival, de később az elnök meghamisította az eredményt, a saját javára. (MTI)

  • Képekkel illusztrált blogtanfolyamot indított valaki, kifejezetten a teheráni tüntetőknek, hogyan segítsenek sebesült társaikon. Szombat óta minden nap erőszakba torkolltak az új választást követelő megmozdulások.

  • cikkünk a témában:

    Egymásnak estek az iráni forradalom gyermekei

    Az 1979-es iszlám forradalom óta nem voltak olyan komoly zavargások Iránban mint most. Az elnökválasztást a liberálisabb vonalat képviselő jelölt szerint elcsalták. A magát győztesnek tartó, a nyugati világgal összevesző Ahmadinezsád elnök kormánya erőszakosan oszlatott, a hétvégén hárman meghaltak, sokakat letartóztattak, hétfőn pedig állítólag egy áldozata van annak, hogy belőttek a tüntetőkbe. A világ egyik legfurcsább diktatúrája az iráni. A most egymással küzdő vezetők egyaránt ott voltak a rendszer születésénél.

  • cikkünk a témában:

    Hét halott a teheráni tüntetéseken

    Hét ember vesztette életét a hétfői teheráni tömegtüntetéseken, amik azután robbantak ki, hogy az ellenzék kifogásolta a pénteken tartott elnökválasztás eredményeit. Azt állítják, hogy Mahmúd Ahmadinezsád csalással tartotta meg hatalmát. Az iráni hatóságok számos ellenzékit letartóztattak. Kedden a két tábor ugyanazon a helyen tart demonstrációt.

  • cikkünk a témában:

    Újraszámolják a szavazatokat Iránban

    Három nappal azután, hogy Mahmúd Ahmadinezsád elnökválasztási győzelme miatt tömegtüntetések robbantak ki Iránban, az Őrök Tanácsa bejelentette, hajlandó újraszámolni a szavazatokat.