Iráni zavargások

2009.06.19. 14:02

Fontosabb részletek
  • Június 13-án zavargások kezdődtek Irán fővárosában, Teheránban, mert a vesztes jelölt szerint súlyos csalások történtek.
  • A hivatalos, ám vitatott eredmény szerint az eddigi elnök, Mahmud Ahmedinezsád a szavazatok mintegy kétharmadát szerezte meg. Fő riválisa, Mir Hoszein Muszavi 33 százalékot kapott.
  • Muszavi hívei napok óta tüntetnek, bár a megmozdulásokat betiltották. A brutális rendőri fellépés és az Ahmadinezsád melletti ellentüntetők erőszakossága miatt a múlt vasárnapi tüntetéseken legalább tíz ember meghalt.
  • Az iráni kormány felett álló, főpapok alkotta Őrök Tanácsa kedden elrendelte a szavazatok újraszámolását.
  • Homenei ajatollah pénteki prédikációjában megfenyegette a tüntetőket, az ellenzékiek szombaton mégis utcára vonultak. A rendőrség a tömegbe lőtt, legkevesebb 19-en meghaltak.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A CNN kommentárban bírálja az amerikai elnököt, azt várnák Obamától, hogy foglaljon állást hangsúlyosan az aktuális eseményekről, és ítélje el az emberi jogok erőszakos korlátozását. Nem tartják elfogadható érvnek, hogy más ország belügyeibe nem avatkoznak bele, hiszen például az izraeli-palesztin békefolyamat kérdésében Obama konkrét elvárásokat fogalmazott meg.

    Külön kitérnek Robert Gibbs fehér házi sajtótájékoztatójára, ahol Obama sajtósa kérdésre válaszolva azt mondta, nem számít, ki nyeri az iráni elnökválasztást, az Egyesült Államoknak két ügyhöz fűződik a nemzeti érdeke: az atomfegyver gyártása és a terrorszervezetek támogatása, illetve finanszírozása.

  • Az iráni események miatt a Facebook is felgyorsította a fejlesztését, és csütörtök este bejelentette, hogy elindította perzsa nyelvű szolgáltatását, egyelőre csak a béta verziót. Tapasztalataik szerint az Iránban létrejövő tartalmak legnagyobb része perzsa nyelven születik, mostantól a navigáció is az anyanyelvükön történhet.

  • Csütörtök este jelent meg a Google blogján, hogy a Google fordítószolgáltatásába bekerült a perzsa nyelv is. A poszt írója arról számol be, hogy az iráni események miatt felgyorsították a szolgáltatás fejlesztését. Az irániaknak így egy újabb eszközt adtak a kezükbe, hogy kommunikálhassanak a világgal, és a világ is több információhoz jusson.

    Az ingyenes szolgáltatás, épp a kapkodás miatt, még nem tökéletes, előfordulhat, hogy nagyon lassú, de folyamatosan figyelik, és ha összeomlik, megpróbálják minél gyorsabban feltámasztani. Megjegyzik, hogy egyelőre a perzsa-angol, angol-perzsa nyelvekre optimalizálták, de már dolgoznak a többi nyelvre való kibővítésen.

  • „Érezni lehetett a vér szagát" - idéz a Guardian egy Teheránból érkezett emailből.

    „Mikor a toleranciáról kezdett beszélni, először azt hittük, engedményeket fog tenni, de kiderült, hogy csak képmutatás volt. Ez volt a legfélelmetesebb beszéd, amit valaha hallottunk. Nem tudom, hogy megállítja-e majd a tüntetéseket. Azt viszont tudom, hogy bajom lehet abból, hogy leveleket küldözgetek, de folytatom. Nincs mit veszítenem."

  • Véget ért Hamenei prédikációja, elhangzott közben egy ima is. Az eseményről készült beszámolókban az elemzők Irán legfőbb vezetője tüntetőknek címzett fenyegetését emelik ki, és azt találgatják, Muszavi hogy fog reagálni.

  • Egyértelmű győzelem született az iráni elnökválasztáson, mondta Hamenei ajatollah. "Az iszlám köztársaság törvényei nem tesznek lehetővé választási csalást. A tizenegymilliós szavazatkülönbség is azt mutatja, hogy nem történhetett manipuláció. (MTI)

  • Hamenei ajatollah arról beszélt, hogy Irán ellenségei fogalmazták meg a vádat, hogy választási csalás történt, ezzel akartak kárt okozni a regnáló hatalomnak. „Irán ellenségei tudják, hogy bizalom nélkül a törvényesség megszűnik, és a hatalom meginog. Ez az, amit az ellenség akar." (Al-Dzsazíra)

  • A Guardian helyszíni tudósítója szerint hatalmas tömeg gyűlt össze meghallgatni Hamenei ajatollah prédikációját, a Times azt írja, hogy több tízezren jelentek meg a teheráni egyetemen. Korábbi hírekkel ellentüntetés nincs Muszavinak és híveinek azonban nyomuk sincs. Ott van viszont Ahmadinezsád összes minisztere, közönség soraiban pedig állami alkalmazottak és milicista külsejű férfiak civil ruhába öltözve.

  • Keményebb hangnemre váltott Hamenei ajatollah, arról beszél, hogy a választások után utcára vonulni nem megoldás.

    „Aki ezt folytatja, annak számolnia kell további következményekkel, ez azonban már a színfalak mögött fog zajlani. Arra kérlek benneteket barátaim és testvéreim, hogy tartsátok be a törvényeket." (Guardian)

  • Irán első számű vezetője, Hamenei ajatollah pénteki imádságában békére, és politizálás helyett spirituális elmélkedésre szólította fel az irániakat. Az Őrök Tanácsának vezetője Ahmadinezsád szövetségesének számít. A vitatott pénteki választásokat nagyon demokratikusnak nevezte. Egyértelműen arra utalt, hogy el kell fogadni annak végeredményét. Szerinte a békétlenség az iszlám forradalom értékeit veszélyezteti.

  • Az iráni ellenzék legfontosabb kommunikációs csatornája az internet, azonban ezt a kormány ügynökei is figyelik. Angolul már napok óta köröz egy szöveg, hogyan lehet kívülről segíteni az irániakat a kommunikációban. Van már magyar fordítás is, itt lehet elolvasni.

  • Prédikációt tart pénteken Teheránban Ali Hamenei ajatolláh. Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének ez lesz az első nyilvános szereplése a múlt heti, vitatott eredményű elnökválasztás óta.

    Hamenei ajatolláh közép-európai idő szerint délelőtt szólal fel a teheráni egyetem épületében, ahol már több ezren összegyűltek a pénteki imára. Többen az iráni nemzeti zászlóba öltözve, Mahmúd Ahmadinezsád elnök portréjával és Nyugat-ellenes feliratú transzparensekkel érkeztek.

    Hamenei korábban üdvözölte Ahmadinezsád nagyarányú győzelmét, s az irániakat a régi-új elnök támogatására szólította fel. Hétfőn azonban – tekintettel a választáson alulmaradt elnökjelölt, Mir Hoszein Muszavi kérvényére – elrendelte a voksolással kapcsolatban felmerült panaszok kivizsgálását.

  • Egy héttel az elnökválasztás után hosszú publicisztikában elemzi az Iránban kialakult helyzetet Shirin Ebadi jogász és emberi jogi aktivista, a 2003-as béke Nobel-díj győztese. A Huffington Post által közölt írásban Ebadi öt pontban fogalmazza meg saját, és vélhetően a Muszavi elnökjelölt mellett tüntető százezrek követeléseit.

    1. Feltétel nélkül helyezzenek szabadlábra mindenkit, akit a választási eredmények ellenei tiltakozásért vettek őrizetbe.
    2. Szüntessék be a tiltakozók ellen irányuló erőszak minden formáját.
    3. Semmisítsék meg a választás közölt eredményét.
    4. Nemzetközi szervezetek felügyelete mellett tartsanak új választásokat.
    5. Az állam fizessen kártérítést a tüntetések során megsebesített, megölt áldozatok családjainak.

  • Megerősített hírek szerint pénteken Teheránban Ali Hamenei ajatollah, Irán elsőszámú vezetője lesz a nagy, közös ima vezetője. Az Ahmadinezsád elnök legfőbb támogatójának tartott Khamenei beszédének hangvételétől nagyon sok függhet, így az elnökválasztás eredménye ellen tüntetők nagy reményekkel várják.

  • Az iráni tüntetések hatására a Youtube internetes videómegosztó kivételesen engedélyezte a szokásosnál brutálisabb felvételek publikálását is. A honlap általában cenzúrázza a túl véresnek talált mozgóképeket, ám most lazítottak a szabályokon.

    A New York Times szerint a Youtube közleményt adott ki, amelyben leszögezik, engedélyezik a dokumentációs célú felvételek feltöltését, bármi is látható ezeken. Amióta az iráni állami szervek szigorúan megtiltották az országban tartózkodó nyugati újságíróknak, hogy tudósítsanak a tüntetésekről, az irániak által rögzített és az interneten közzé tett dokumentumoknak megnőtt a jelentősége.

  • Érdekes fejleményre hívja fel a figyelmet az Amerikában élő irániak legfontosabb blogja. Az Ahmadinezsádhoz hű milíciák néhány napja még fedetlen arccal ütötték-verték a választási eredmények megsemmisítőért tüntetőket. Ma már azonban ugyanezek a férfiak csak elrejtett arccal mernek fellépni a tüntetők ellen. A blog szerint ez egyértelmű jele annak, hogy már a rendszer legelkötelezettebb hívei sem biztosak abban, hogy büntethetetlenül megúszhatnak mindent.

  • A mai tömegtüntetésekről. Itt és itt.

  • A teheráni hírszerzési és biztonsági ügyek minisztériuma bejelentette, hogy az elnökválasztás napján több, Irán külföldi ellenségeihez - köztük Izraelhez kötődő - terrorista csoportot is leleplezett, amely forgalmas helyeken robbantásokat tervezett végrehajtani. Az állítólagos célpontok között volt az Ersad és az al-Nabi mecset is. Irán gyakran vádolja két "ősellenségét", az Egyesült Államokat és Izraelt azzal, hogy meg akarják ingatni az iszlám köztársaság belpolitikai helyzetét. (MTI)

  • Egy iráni állami tévécsatorna is elismerte, hogy a mai gyásztüntetéseken többszázezren vehettek részt. A tömegben feltűnt Mir Huszein Muszavi is.

  • Felkerült az internetre egy rövid videó, amelyen az iráni rendőrök már kifejezetten barátságosan viselkednek a teheráni Muszavi-párti tüntetőkkel. Közben pedig mozgalom indult, amely arra kéri a Google-t, hogy a világ legnépszerűbb internetes keresője vállaljon egy napra szolidaritást az iráni áldozatokkal.

  • A Guardian helyszíni tudósítója szerint akár egymillióan is összegyűlhettek csütörtök délután a zavargások áldozatai melletti tüntetésen. A tudósító szerint többen vonultak az utcára, mint hétfőn, amikor az eddigi legnagyobb tömeg gyűlt össze a fővárosban. Az áldozatok fotóit szorongató, és a gyász jeleként feketébe öltözött tüntetők ráadásul a beszámoló szerint Teherán olyan negyedeiben is felvonultak, amelyek az egyébként iráni mértékben libárilsnak tekintett fővárosban Ahmadinezsád elnök bázisának számítottak korábban.

  • A The New York Times egyik publicistája az iráni főpapokból álló Szakértők Tanácsának összetételét vizsgálta. A testület elvben képes leváltani az Őrök Tanácsának fejét, az ország legfőbb vezetőjét Szajed Ali Hameneit. A lap információi szerint a testület egyharmada a reformernek tekintett korábbi elnök Rafszandzsani híve, míg egynedük az Ahmadinezsád mentorának nevezett Meszbah Yazdi ajatollah embere. A többi főpap ugyanakkor állítólag nem áll közel egyik oldalhoz sem.

  • A Guardian információi szerint Mohszen Rezai, konzervatív jelölt arra kérte a pénteki elnökválasztáson rá szavazó irániakat, hogy küldjék el neki a személyiigazolvány számukat. Eddig állítólag a hivatalos eredményéhez képest 200 ezerrel többen jelentkeztek.

  • Az iráni elnökválasztáson a alulmaradt Mir Hoszein Muszavi ellenzéki jelölt több tízezer híve gyűlt össze csütörtök délután Teherán belvárosában, hogy közösen gyászolják a hét eleji tömegtüntetéseken megölt társaikat. Szemtanúk szerint a Homeini imám tér megtelt fekete gyászruhás, kezükben gyertyát tartó tüntetőkkel. (MTI)

  • Az iráni Őrök Tanácsa szombaton találkozik a három vesztes elnökjelölttel, hogy megvitassák a június 12-én megtartott választás ügyében felmerült panaszokat, közölte csütörtökön az iszlám köztársaság egyik legbefolyásosabb, 12 tagú testületének szóvivője az állami rádióban. A szóvivő elmondta, hogy az Őrök Tanácsa megkezdte a múlt heti voksolással kapcsolatban benyújtott, összesen 646 panasz alapos kivizsgálását. A kifogásokat a három érintett - Mir Hoszein Muszavi, Mehdi Karubi és Mohszen Rezai - személyesen is felvetheti a testület szombati rendkívüli ülésé. (MTI)

  • A Pirate Bay népszerű torrentkereső oldal készítői szerint az általuk fejlesztett hálózat segíti az iráni választási eredmények valósságát megkérdőjelező internetezők cenzúramentes kommunikációját. A szerzői jogok megsértése miatt első fokon elitélt csapat oldalán a "Kalóz-öböl" logót egy tiltakozói fórumra mutató hivatkozással szerdán átmenetileg a Perzsa-öböl feliratú logóra cserélték.

    "Még ha a szavazást el is nyomták, a szavazók hangját nem tudják" - hirdeti a Névtelen Irán (Anonymous Iran) című weblap szlogenje. Peter Sunde, a Pirate Bay szóvivője szerint csoportja az iráni kormány tüntetésekről megjelent internetes tartalmak korlátozása után segített a rendszer létrehozásában. Az oldal biztonságos és megbízható módja az irániak és a barátok kapcsolatteremtésére, valamint azonnali névtelenséget biztosít a rendszert használóknak. Az oldal működéséről és tényleges biztonságáról részleteket nem közöltek, a szóvivő szerint a rendszer már több százezer találatot kapott. (MTI)

  • Muszavi hívei két újabb gyűlést hirdettek meg csütörtök délutánra. Az elsőt közép-európai idő szerint fél tizenkettőre az ENSZ teheráni képviselete elé, a másikat két órával későbbre a déli városrészbe, a nagy bazártól nem messze fekvő Imám térre. A szervezők arra kérték a részvevőket, hogy a hétfőn lelőtt hét tüntetőre emlékezve öltözzenek feketébe. Noha a hatóságok betiltották a megmozdulásokat, múlt szombat óta Muszavi hívei minden nap tüntetnek Teheránban. (MTI)

  • Újabb tüntetésre kért engedélyt szombatra a reformer elnökjelölt, Mir Hoszein Muszavi Harcos Papság Pártja, áll a vesztes elnökjelölt kampányhonlapján. A Harcos Papság Pártja szervezte szombati megmozduláson a Mahmúd Ahmadinedzsád győzelmét hozó választási eredmények ellen tiltakozók a tervek szerint a hétfői több százezres tüntetés útvonalán vonulnak fel az Enkelab tértől az Azadi térig. A menetben részt vesz Mohammad Hatami volt elnök és Mir Hoszein Muszavi is, aki beszédet is mond. A tilalom ellenére múlt szombat óta Muszavi hívei nap mint nap tüntetnek Teheránban. (MTI)

  • Újabb, több százezres tüntetés volt Teheránban szerdán a múlt pénteki elnökválasztások eredményei miatt. A tömegtüntetést, amin részt vett Mir Hoszein Muszavi, az elnökválasztások reformista vesztese, csendes tiltakozásnak nevezték a szervezők. A szerdai megmozduláson zöld csukló- és fejszalagot viseltek a résztvevők, ez a színe Muszavi kampányának.

    A napok óta tartó tiltakozásokban eddig kilenc ember halt meg és több tucatnyian megsebesültek. A rendőrök több tucat embert vettek őrizetbe, köztük ellenzéki aktivistákat, újságírókat, bloggereket, többen pedig illegalitásba vonultak, legalábbis a Riporterek Határok Nélkül (RFS) nevű szervezet szerint. Muszavi szerdán újabb tüntetésre szólított fel csütörtökre, és egyben gyásznapot is hirdetett azokért, akik meghaltak az összecsapásokban.

    000T TRNic370601
  • A Twitteren az alábbi meg nem erősített hírek keringenek:

    Néhány rendőr zöld sálat viselt és mosolyogva üdvözölte a tüntetőket.

    Néhány rendőr arabul beszél, biztosan nem irániak.

    Letartóztatási parancsot adtak ki Rafszandzsáni ajatollah ellen, aki állítólag összehívte a Szakértők Tanácsát ami talán leváltaná az országot vezető főpapot.

    Egyik hír sem biztos hogy igaz, de sokan ismétlik őket.