Magyar irredentizmust emleget az SNS frakcióvezetője

2009.07.09. 22:09
A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) frakcióvezetője szerint a pozsonyi nyelvtörvény brüsszeli bírálata mögött a magyar irredentizmus lobbista tevékenysége áll.

"Ez a legutóbbi európai választások eredményének következménye" - mondta a TASR hírügynökségnek Rafael Rafaj csütörtökön, Michael Gahler német EP-képviselőnek a szlovák nyelvtörvényt bíráló közleményére reagálva.

Rafaj úgy véli, hogy a kritika "déli szomszédunktól", azaz a magyar EP-képviselőktől ered. "Ne legyen rózsás a szemüvegünk, ott van a Jobbik szélsőségesen soviniszta magja, jól láthatóan képviselteti magát a Fidesz, és ott van a hagyományos együttműködés a brüsszeli magyar lobbival" - húzta alá Rafaj.

"Korábban a magyar irredentizmus erre a célra a belga és a spanyol EP-képviselőket használta ki, akik nyilvánvalóan egyoldalú ismeretekkel rendelkeztek Szlovákiáról" - jegyezte meg a politikus.

A szlovák képviselő szerint Michael Gahler "nem látja a valóságot", s a nyelvtörvény "egyáltalán nem érinti a kisebbségi nyelvhasználatot".

"Ajánlanám az összes EP-képviselőnek, hogy jöjjön el Dél-Szlovákiába, lássa, milyen ott a helyzet. Ott egyértelműen megsértik a kisebbségi nyelvek európai chartája elveit, mert politikai és társadalmi szinten is az államnyelv elsajátításának és használatának elutasításával szembesülünk" - állította Rafaj.

A szlovák parlament múlt héten hagyta jóvá az államnyelvtörvényt módosító javaslatot, amely a Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint korlátozza a kisebbségek anyanyelvhasználati jogait.

A jogszabály megsértéséért bizonyos esetekben akár 5000 eurós pénzbüntetés is kiszabható.