A HM volt kabinetfőnöke találkozott a Gripen-lobbistával

2009.07.30. 10:47 Módosítva: 2009.07.30. 18:51
Minden eddiginél kézzelfoghatóbb magyar szál bukkant fel az osztrák Gripen-gróf elleni nyomozás során, írja a hvg. Egy feljegyzés szerint Mensdorff-Pouilly többször is találkozott a honvédelmi miniszter kabinetirodájának vezetőjével.

Miről beszélgethetett a magyar honvédelmi miniszter kabinetirodájának vezetője 2005 őszén Budapesten a fegyverlobbistaként elhíresült, Magyarországon a Gripen-beszerzés körül bábáskodó Alfons Mensdorff-Pouillyval? - teszi fel a kérdést a hvg.

Az osztrák Format magazin múlt heti száma újabb adalékokkal szolgált az osztrák gróf elleni bécsi nyomozásról. Illusztrációként közöltek egy dokumentumtöredéket, a panamai bejegyzésű, ám Genfben működő Valurex International SA havi jelentésének egy oldalát. A „találkozók" és „kulcsfontosságú döntéshozók találkozása" rubrikában, szeptember 13-i dátummal Mensdorff-Pouilly és az oldalán feltüntetett Turján Barbara tárgyalópartnereként Zámbori Mihály helyettes államtitkár, a Honvédelmi Minisztérium miniszteri kabinetfőnöke szerepel.

Zámbori neve még egyszer felbukkan október 10-i dátummal, akkori budapesti tárgyalópartnere azonban egy bizonyos Richard Smith és a már említett Turján Barbara mellett Josef Bernecker, az Alinak becézett gróf állítólagos társa, korábban tábornoki rangban az osztrák légierő parancsnoka.

Az év őszén egyébként pezsgett az élet a Valurex háza táján: a dokumentum szerint október 7-én Mensdorff Jirí Paroubek cseh kormányfővel tárgyalt (az ő miniszterelnökségének idejéből következtethető, hogy 2005-ről van szó). Csehország egyébként meglehetősen gyanús körülmények között szintén a Gripen vadászgépek mellett tette le a voksát - olvasható a hvg-ben.

A Honvédelmi Minisztérium az MTI megkeresésére azt közölte, hogy "már 2006 óta nem dolgozik a tárcánál a volt kabinetfőnök", és nem is tartják vele a kapcsolatot, így arról sem tudnak beszámolni, hogy mi lehetett a tárgyalás témája, ha egyáltalán megtörtént.