Móric
9 °C
15 °C

Újabb szlovák politikus beszélt tervszerű romairtásról

2009.08.05. 21:19
A szélsőségesek tervszerűen irtják a romákat Magyarországon, csatlakozott a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke Ján Slota véleményéhez. Juraj Horváth szerint Magyarország balkanizálódik, elvették a kisebbségek alapvető szabadságjogait. Horváth meghívta Németh Zsoltot Pozsonyba.

A szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke szerint a szélsőségesek Magyarországon tervszerűen irtják a romákat, ennek következtében az ország balkanizálódik.

Juraj Horváth azt állítja, hogy Szlovákia hozzáállása a nemzeti kisebbségekhez nyílt és jogállami. Ezzel szemben minden civilizált társadalomban különösen elvetendő a kisebbségi kérdés megoldásának rasszista receptje, és a magyarországi modellt "a jó kisebbség a nem létező kisebbség"-modellnek lehet tekinteni.

"Magyarországon tönkretették a kisebbségek alapvető szabadságjogait a romák szélsőségesek általi ismételt és tervszerű fizikai megsemmisítésével" - olvasható Horváth szerdai nyilatkozatában.

"Amennyiben a magyar politikai színtér a baloldaltól a szélsőjobbig egységesen és hisztérikusan azt kiabálja, hogy a szlovák nyelv használata Szlovákiában Bosznia óta a kisebbségeken elkövetett legnagyobb bűncselekmény, akkor a magyarországi romák bűnös legyilkolását etnikai hovatartozásuk miatt Magyarország balkanizálódásának lehet minősíteni" - írta a politikus. Juraj Horváth a szlovák államnyelvtörvény folytatódó magyar bírálataira és az újabb, romát sújtó magyarországi gyilkosságra reagált.

Horváth bejelentette, hivatalos meghívót küldött magyar partnerének, Németh Zsoltnak, hogy jöjjön Pozsonyba és politikai, azaz szlovák-magyar külügyi bizottsági szinten vitassák meg a problémákat. A pozsonyi politikus szerint a mostani helyzetben a feltétel nélküli szlovák-magyar politikai párbeszédre rendkívül nagy szükség van.

Ján Slota, a Szlovák nemzeti Párt elnöke kedden azt mondta a kislétai gyilkosság kapcsán, hogy az ENSZ-nek érdeklődnie kellene a rasszista bűncselekmények magyarországi elszaporodása iránt, ami a roma kisebbség kiirtásához vezet.