Csúcstalálkozót javasolnak a szlovákok

2009.08.27. 22:02 Módosítva: 2009.08.28. 14:58
Találkozzanak egymással Magyarország és Szlovákia legmagasabb szintű vezetői, ezt javasolja a szlovák miniszterelnök-helyettes. Vélhetően azért, mert Szlovákia minden áron ki akarja hagyni az EU-t annak a konfliktusnak a megoldásából, amit Sólyom László államfő kitiltása gerjesztett.

Pozsony kétoldalú szinten, az EU bevonása nélkül rendezné a Sólyom László köztársasági elnök meghiúsult szlovákiai látogatása körüli szlovák-magyar nézeteltérést, mondta a szlovák miniszterelnök-helyettes.

Dusan Caplovic, miután Prágában tárgyalt Stefan Fülével, a cseh kormány európai ügyekért felelős miniszterével, úgy nyilatkozott: „a legjobb megoldás az lenne, ha hivatalos kétoldalú találkozót tartanának egymással a két ország legmagasabb szintű vezetői". Mindketten méltányolták az Európai Unió soros svéd elnöksége és az Európai Bizottság tartózkodását a vita kapcsán, ugyanis a cseh kormány sem szeretné, ha európai üggyé válna a szlovák-magyar vita. A két politikus szerint intenzív párbeszédre van szükség a két ország között, a határ mindkét oldalán meg kell állítani a szélsőséges erők radikalizálódását.

Emlékeztetőül: Sólyom László a révkomáromi Szent István-szobor avatásán vett volna részt múlt pénteken. Robert Fico szlovák miniszterelnök péntek délután, közvetlenül a határátlépés előtt jelentette be pozsonyi sajtóértekezletén, hogy Szlovákia nem engedi be területére a magyar államfőt. A köztársasági elnök példátlannak, két szövetséges állam viszonyában megmagyarázhatatlannak és kimenthetetlennek nevezte a szlovák lépést.