Még mindig összeesküvést sejtenek

2009.09.11. 09:04
Pénteken emlékeznek meg az Egyesült Államokban a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról, de a magyar tűzoltók is tisztelegnek a mentésben életüket vesztő amerikai társaik előtt. A World Trade Center nyolc éve összeomló ikertornyainak helyére tervezett épületek munkálatai tovább csúsznak, és az összeesküvés-elméletek hívei továbbra is vizsgálatot követelnek.

Barack Obama amerikai elnök a Pentagonban emlékezik meg pénteken az épületbe csapódó gépen utazók hozzátartozóival a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról. Obama az előző évben még elnökjelöltként republikánus riválisával együtt kereste fel a Ground Zerót, 2009-ben azonban Joe Biden alelnök vezeti a korábbi és jelenlegi kormányzók, New York-i polgármesterek valamint a hozzátartozók megemlékezését a helyszínen.

Nyolc éve intézett támadást az al-Kaida az Egyesült Államok ellen. New Yorkban helyi idő szerint 8.46-kor, majd 9.03-kor két eltérített utasszállító repülőgépet vezettek a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center) ikertornyaiba, amelyek nem sokkal később leomlottak. Washingtonban egy másik eltérített gép a Pentagonra zuhant, egy negyedik gép azonban az utasok ellenállása miatt a célpontja elérése előtt, Pittsburgh közelében zuhant le.

wtc1

Pénteken délelőtt az Egyesült Államokban országszerte néma csenddel emlékeznek meg a gépek becsapódásáról, és a háromezer áldozatról. Kilenckor a magyar tűzoltók is megemlékezést tartanak, este pedig a budapesti tűzoltók az Amerikai Nagykövetség előtt, a Szabadság téren is megemlékeznek a nyolc évvel ezelőtti eseményekről, és a mentésben az ikertornyoknál életét vesztő 343 amerikai tűzoltóról.

Már nem félnek annyira

Obama 2009-ben egy évvel meghosszabbította a rendkívüli állapotot, amelyet a csaknem háromezer áldozatot követelő merényletek után egy nappal George W. Bush korábbi elnök vezetett be, mivel indoklása szerint fennáll az újabb támadások közvetlen veszélye. Bush minden évben meghosszabbította az elnöknek kiterjedt jogkört biztosító rendkívüli állapotot, Obama pedig a kongresszusnak küldött üzenetében úgy vélte, hogy továbbra is fennáll a terrorfenyegetettség.

2001 végén még minden második amerikai valószínűnek gondolt egy újabb terrortámadást az Egyesült Államok ellen, azonban a CNN szeptemberi eleji felmérése szerint nyolc évvel az események után már csak minden harmadik tart hasonló merénylettől a következő hetekben. Ugyanakkor tízből hatan ma is állítják, hogy az ország már soha nem lesz a régi.

Javaslatokból nem volt hiány

A kongresszus 2001 decemberében a hazafiság napjává nyilvánította szeptember 11-ét, amely az új amerikai elnök javaslatára egy 2009 áprilisában elfogadott törvény értelmében egyúttal a szolgálat és emlékezés országos napja lett.

Obama kormányzata 2009-ben azt is kezdeményezte, hogy hagyják el a George Bush által szeptember 11-e után bevezetett terror elleni háború kifejezést, és helyette a tengerentúli elhárító műveletet használják. A legtöbb külföldi elemző az iraki, és főleg az Obama háborújának nevezett afganisztáni háború elhúzódásáról emlékezett meg az évfordulón.

Csúszik az építkezés

Tovább csúszik a World Trade Center helyére tervezett épületek átadása, a szeptember 11-i terrortámadások miatt keletkezett krátert nyolc éve nem sikerült újabb felhőkarcolókkal elfedni. Az építkezést a bürokrácia és biztosítótársaságok is hátráltatják, a területet ugyanis a Port Authority kezeli, az ingatlanfejlesztő viszont Larry Silverstein, aki a World Trade Center tulajdonosa is volt.

wtc3

A vita 2009-ben is azon folyt, hogy mekkora épületet szabad a telekre építeni, és mennyiben lépik át ezekkel a költségvetést. Májusban olyan tervezettel álltak elő, amely szerint a négy tervezett toronyból kettő esetében is a korábbinál alacsonyabb irodaházat javasoltak. De sok New York-i még a szintén a területre tervezett, a szeptember 11-i eseményekre emlékező nemzeti múzeum épületét is kifogásolja.

Továbbra sem hisznek a hivatalos verzióban

Az összesküvés-elméletek hívei továbbra is kitartanak álláspontjuk mellett, hogy valójában nem az al-Kaida szervezte meg a terrortámadásokat, de legalábbis valamilyen szerepet az amerikai kormányzat is játszott bennük. Legutóbb a legjobban fizetett sorozatsztár, Charlie Sheen nevezte megrendezettnek a szeptember 11-i eseményeket, és a hivatalos verzió helyett hiteles vizsgálatra kérte az új kabinetet. A színész szerint egyértelműen Bushék áltak az egész mögött, hogy így igazolják az iraki inváziót, írja a Daily Mail.

wtc2

Az Obama-kormányzat környezetvédelmi főtanácsadója pedig szeptember 5-én távozott a kabinetből, amiért állítása szerint véletlenül aláírt egy petíciót, ami nemcsak vizsgálatot követel, hanem még a jelenlegi kormányzat egyes tagjait is meggyanúsítja az ügyben. Az összeesküvés elméletekről bővebben itt olvashat>>>

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport