540 gyerek halt meg új influenzában az USA-ban

2009.11.12. 21:57
Majdnem négyezer halálos áldozata van az új influenzának az Egyesült Államokban, közülük 540 gyerek. Előfordulhat, hogy megfelelő mennyiségben csak a járvány tetőpontja után lesz hozzáférhető a védőoltás.

Csaknem négyezren, köztük 540 gyerek halt meg új influenzában az Egyesült Államokban, amióta a vírus megjelent az országban idén áprilisban, közölte csütörtökön közölte az amerikai egészségügyi hatóság. A bejelentés szerint egy új számolási eljárás alapján jöttek ki ezek a számadatok.

November elején az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központjának (CDC) egy vezetője azt mondta, könnyen előfordulhat, hogy az Egyesült Államokban csak akkor lesz elérhető a világjárványos influenza elleni oltás, amikor már túl lesznek a járvány tetőpontján.

Thomas Frieden azt is mondta, hogy sok szövetségi államban emelkedik a betegek száma, más szövetségi államokban, így az ország délkeleti részén viszont már csökkenni kezdett. "Csak az idő fogja megmutatni, hogy mostantól májusig, az influenzaszezon végéig lesz-e újabb hulláma a világjárványos influenzának, vagy megjelenik-e egy újabb vírustörzs" - mondta az igazgató azon a tájékoztatón, amit a súlyos oltóanyaghiánnyal kapcsolatban tartottak.

A képviselőház egyik albizottságának tagja, Nicole Kunka egy hete kifogásolta, hogy a kormány gyalázatosan elmaradt a tervek teljesítésében a világjárványos influenza elleni vakcina terén. Az eredeti kormányzati célok szerint október végére 160 millió adag oltóanyagnak kellett volna rendelkezésre állnia, a valóság azonban csak 24,8 millió dózis volt. Kunka egészségügyi minisztériumi adatokat idézve hangsúlyozta, hogy januárig nem készül el annyi vakcina, amennyi a rizikócsoportok beoltásához lenne szükséges. Az Egyesült Államokban az első sorban beoltandó veszélyeztetettek közé a kisgyerekeket, a terhes nőket és a krónikus betegeket sorolták.