Egész Európát ellepte a hó

2010.01.06. 12:40 Módosítva: 2010.01.06. 14:41
Rengeteg hó és csikorgó fagy nehezíti az emberek életét Európa-szerte. Közel félméteres havat várnak Németországban, Ausztriában és Angliában.

Soha nem voltak ilyen zsúfoltak a német hajléktalanszállók

Sarkvidéki hidegben fagyoskodik Németország, a meteorológusok az elkövetkező napokra sem jósolnak enyhülést. Sőt, az időjárási előrejelzések szerint a fagyon kívül hókáosz is fenyeget.

Az elmúlt év utolsó és az új esztendő első napjaira jellemző tartós havazás után az elmúlt napokban enyhült a hóesés, a rendkívüli hideg azonban jégpályává változtatta az utakat. Az autópályákon, különösen az éjszakai órákban, sok a közlekedési baleset, a fagy miatt késnek a vonatok és fennakadások voltak a légi közlekedésben.
Az ország legtöbb városában - köztük Berlinben is - a hőmérő higanyszála az éjszakai órákban immár rendszeresen mínusz 10-15 Celsius-fokra - egyes helyeken 20 fok alá - süllyed, és napközben is szinte mindenütt mínuszt mérnek. Az előrejelzések szerint enyhülés az elkövetkező napokban sem várható, a hideg és a hóesés minimum még egy hétig eltart.

A meteorológusok a hét végére rég nem látott hóesést jövendölnek. A szövetségi időjárás-előrejelző szolgálat szóvivője szerint szerte az országban "10 és 40 centiméter között minden lehetséges". A hóeltakarító járművek az elmúlt napokban képtelenek voltak megbirkózni az utakat több centiméter vastagon borító hóval, így elsősorban arra törekedtek, hogy a legfőbb útvonalakat igyekezzenek hómentesíteni. A háztetőkre fagyott jég miatt a tűzoltók állandóan munkában voltak, miközben a mentőket szokatlanul nagy számú rendkívüli balesethez hívták ki.

A fagy, illetve az éjszakai hideg miatt mind Berlinben, mind az ország többi városában zsúfolásig megteltek a hajléktalanok szállói. Értesülések szerint még soha ennyi hajléktalan nem kereste fel az éjszakai melegedőket, mint az idén.

Oroszországban még a szokásosnál is hidegebb van

Moszkvában havazást és országszerte csikorgó fagyokat jósolnak az orosz meteorológusok az ortodox karácsonyra, amelyet a Julián-naptár szerint szerda este, illetve másnap, január 7-én ünnepelnek a hívők.  Estére az előrejelzések szerint Moszkvában mínusz 14-19 fokos hidegben és sokhelyütt hóesésben mennek majd templomba az emberek. Csütörtök reggelre mínusz 8 Celsius-fokra enyhül az idő, de erős havazás várható. A folytatódó felmelegedés miatt ugyanakkor a hétvégén már 0 fok körül lesz a hőmérséklet a fővárosban.

Az idei tél szokatlanul hideg és havas Oroszországban is: a következő napokra szinte az ország minden részén a sokéves átlagnál 15-20 fokkal hidegebb időjárásra számítanak a meteorológusok. Az Ural vidékén, Perm környékén mínusz 32-34, Szverdlovszkban és Cseljabinszk körzetében mínusz 30-37, Kemerovo vidékén mínusz 33-45, a mongol határ felé eső, szibériai Hakasziában és Tuvában, továbbá a Bajkálon túli területen mínusz 41-48 fokos, csikorgó fagyok várhatók. A leghidegebb ezúttal is a szibériai Jakutföldön lesz, ahol a Föld hidegpólusa van, s ahol az eddigi legalacsonyabb hőmérsékletet is mérték; most mínusz 53 Celsius-fokos fagyot jósolnak a szakértők.

Moszkvában december 21-től napokon át havazott, s azóta is hull a hó időről időre. Az úttestek latyakosak, a járdák jegesek-havasak, s hiába szállítottak el már több millió köbméter havat, a várost még elborítják a hóbuckák. Szerencsére január 11-ig munkaszünet van, így a buckák nem fokozzák a szokásos parkolási gondokat.

Hollandiában a csatornák korcsolyapályákká alakulnak

A jelenlegi, fagypont alatti hőmérséklet folytatódására, a hét végén pedig jelentősebb havazásra számítanak a meteorológusok a Benelux-államokban. A prognózisok mind Belgiumban, mind Hollandiában az arrafelé szokatlan hideg folytatódásával, illetve a hét utolsó napjaiban komolyabb hóeséssel számolnak. Luxemburgban már csütörtökön kiadós havazást várnak. Hollandiában arra számítanak, hogy a városokon belüli és a települések közötti csatornákon is viszonylag vastag jégréteg képződik, így azok óriási korcsolyapályákká alakulnak át.

Angliában bezárták a repülőtereket

Az utóbbi évek legnagyobb havazása érte el szerda hajnalban Anglia déli részét, beleértve Londont, ahol több repülőteret is be kellett zárni. Mivel három reptér - Gattwick, Heathrow és Luton - is nehézségekkel küzd, a Malév kénytelen volt törölni két londoni járatát. Azok a londoni járatok is kiesnek, amelyek ottragadtak, nem indultak el Budapestre. A Gatwick információs rendszerén annyi volt olvasható szerda hajnalban, hogy a repülőteret akkor nyitják meg, amikor "arra biztonsággal lehetőség nyílik".

A brit meteorológia szerda estig 40 centiméteres havat jósol a Londontól Cardiffig - a walesi fővárosig - húzódó, csaknem 300 kilométeres sávban. Mindeközben egyre hidegebb is lesz, a prognózis szerint a hét második felében mínusz 20 fokos fagyok várhatók az északi országrészben. Anglia északnyugati és középső vidékein már kedden elkezdődött az intenzív havazás, és ez a hófront terjed dél felé.

Skóciában és Észak-Angliában az elmúlt napokban is már mínusz 15-18 fokos fagyokat mértek reggelente, és délen is mínusz 5-10 fok volt, ami errefelé sarkvidéki hidegnek számít.

Angliában, Walesben és Skóciában több ezer iskolát bezártak, számos autópályán és országúton áll a forgalom, és a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okoz a hó és a fagy. Az ilyen időjárásra teljesen felkészületlen országban már december közepe óta komoly gondokkal jár a nagy hideg és a havazás. Szakértők szerint 1981 óta nem volt a mostanihoz hasonló hosszan tartó, kemény tél Nagy-Britanniában.

Bécsben soha nem látott mennyiségű havat várnak

Rendkívüli mennyiségű, közel fél méternyi friss hó várható a hét végén az osztrák fővárosban - közölte az országos meteorológiai hivatal.
Bécsben és Burgenland egy részén már kedd éjszaka is havazott, a fővárosban reggelig tizenöt centiméternyi esett. Jelentősebb közlekedési fennakadásokról nem érkezett jelentés. Az osztrák utakon gyér a forgalom, szerda, vízkereszt napja ugyanis munkaszüneti nap.
Szerdán további havazás várható, igazán jelentős mennyiségű hóra azonban pénteken lehet számítani, elsősorban az ország keleti és déli részén. A hegyekben akár egy méterrel is nőhet a hótakaró vastagsága, Grazban és Bécsben negyven centiméterrel vastagodhat. "Ez leginkább Bécsben számít rendkívülinek" - mondta Christian Csekits meteorológus az Österreich című lap internetes kiadásának.

-38 fok Svédországban

Erős fagy köszöntött Svédországra vízkeresztkor, három megyében tízezrek maradtak áram nélkül.

Szerdára virradó éjszaka helyenként -38 fokra süllyedt a hőmérséklet. A svédek mindazonáltal optimisták: remélik, hogy nem dől meg a Lappföldön 1966. február 2-án mért mínusz 52,6 Celsius-fokos rekord.

Az éjszakai órákban a jegesedés miatt Halland megyében le kellett zárni az E6-os autópályát. Uppland, Warmland és Gavleborg megyékben lakosok tízezrei maradtak áram nélkül. Dalarna megyében a síelni vágyók turistáknak a helyi lakosok azt tanácsolták, ne hagyják el a vakáció idejére kivett szállodai szobákat és a bérelt házakat.

A királyság északi részében, Falun városában a fagy miatt töröltek két jégkorongmérkőzést.