"Nem mondok le"

2010.01.28. 08:31
Elnöksége újrapozicionálását várták az elemzők Barack Obamától, de az amerikai elnök csak egy rejtélyes utalást tett arra, hogy nem kíván lemondani. Az elbukni látszó egészségügyi reformról alig beszélt, annál többet a gazdaságról. Ezt várták is tőle, de új ötletek helyett csak az eddigieket magyarázta.

A várakozásoknak megfelelően a munkahelyteremtést helyezte első évértékelő beszéde fókuszába Barack Obama. A második hivatali évét kezdő Obama némileg váratlanul azt is bejelentette, hogy nem távozik az elnöki posztról - bár ez korábban lehetőségként fel sem merült. Obama beszédében a "We don't quit. I don't quit." formát használta, és ez ebben a kettősségben úgy értelmezhető: "Nem adjuk fel. Nem mondok le". Egyelőre nehéz megítélni, hogy a közvélemény hogyan reagál a váratlan bejelentésre, az mindenesetre biztos, hogy az amerikai sajtó első beszámolóiban lecsapott a mondatra.

Barack Obama a kongresszus előtt (Fotó: Tim Sloan)
Barack Obama a kongresszus előtt (Fotó: Tim Sloan)

Az elemzők előzetesen azt várták, hogy Obama beszédében újrapozicionálja magát - az elmúlt hetek kifejezetten nehéznek bizonyultak, beiktatása első évfordulóján a demokraták elbukták szenátusi szupertöbbségüket, ezzel valószínűleg elbukott Obama legnagyobb projektje, az egészségügyi reform is, erről bővebben előzetes elemzésünkben olvashat. Ebben a szövegkörnyezetben legalábbis furcsa azt kijelenteni, hogy nem kíván lemondani.

Legtöbbet a munkahelyekről beszélt
forrás: wordle

Minden egyéb tekintetben a beszéd megfelelt az elvárásoknak. A fentebb közölt tagfelhőből jól látható, hogy Obama alig tett említést az egészségügyi reformról, annál többet beszélt a munkahelyteremtésről. Ezzel tulajdonképpen csak a közvélemény elvárásaihoz igazította elnöki programját. A demokraták választási kudarcait elemzők szerint Obama eddigi elnökségének legnagyobb stratégiai hibája volt, hogy tanácsadóira hallgatva az egészségügyi reform megvalósításával kezdte munkáját, bár ezt csak az amerikaiak tizede tartotta a legfontosabb feladatnak, miközben nagy többségük a gazdaság állapota és a munkahelyek elvesztése miatt aggódott.

A nehézségek másik okát a független szavazók kiábrándulásában látták. A függetlenek 2008-ban Obamát támogatták, mert pártok feletti politizálást és a washingtoni megszokások megváltoztatását ígérte. Ehhez képest elnöksége első évének végére elérte, hogy a republikánusok egyetlen javaslatát se támogassák. Évértékelőjében a függetleneknek is üzent, "a változás [ez volt kampányának jelszava] nem jött elég gyorsan", mondta.

Obama üdvözli védelmi miniszterét, Robert Gates-t (Fotó:Tim Sloan)
Obama üdvözli védelmi miniszterét, Robert Gates-t (Fotó:Tim Sloan)

Beszédét a lehető legrosszabb pillanatban kellett megtartania. A választási vereségek és az egészségügyi reform bukása mellett még a gazdaság gyengélkedésére, a költségvetési hiány elszabadulására és a karácsonyi terrorpánik nyomán felmerült belbiztonsági problémákra is reagálnia kellett. Ez utóbbit azzal az állítással próbálta elütni, hogy elnöksége alatt sokkal több al-kaidás terroristát öltek meg, mint korábban. Beszéde kétharmadát pedig a gazdasági nehézségeknek szentelte, de új ötletekkel nem állt elő, az eddigi javaslatait magyarázta tovább.