Kellemetlen helyzetbe került a pápa bátyja

2010.03.05. 13:18 Módosítva: 2010.03.05. 13:18
Egy volt diák állítása szerint szexuális zaklatások voltak abban a regensburgi katolikus iskolában, amit harminc éven át a pápa bátyja, Georg Ratzinger igazgatott. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a zaklatások Ratzinger igazgatósága idején történtek-e.

Vizsgálatot kezdett a regensburgi egyházmegye annak feltárására, hogy valóban történtek-e szexuális zaklatások a fiúkórusáról híres Domspatzen katolikus iskolában. Az iskolát 1964-1994 között Georg Ratzinger, XVI. Benedek pápa bátyja igazgatta.

A gyanú szerint a bűncselekmények valamikor a hatvanas évek elején történtek, így egyelőre nem tisztázott, hogy Ratzinger igazgatósága alatt, vagy előtt zaklatta a tanulókat az iskola egyik tanára. Az viszont biztos, hogy az oktatót korábban szexuális zaklatásért elítélték, ezt több, az ötvenes évekből származó újságkivágás is bizonyítja.

Clemens Nick, a püspökség szóvivője ugyanakkor azt mondta, a zaklatások az 1958-73 közti időszakban történhettek visszaélések, amiket tisztázni akarnak. Ezek szerint Ratzinger igazgatósága idején is történhettek visszaélések.

A 86 éves Georg Ratzinger a bajor állami rádió megkeresésére csak annyit közölt, nincs tudomása róla, hogy szexuális zaklatások történtek iskolájában. Ennél bővebben nem kívánta kommentálni a hírt.

Az iskola jelenlegi igazgatója, Roland Büchner az intézmény honlapján közzétett levélben próbál kapcsolatba lépni azzal a volt tanulóval, aki a szexuális zaklatásokról beszélt a német sajtónak.

A katolikus egyházat a 2000-es években megrázó pedofilbotrányok Németországot sem kerülték el. A gyanú szerint a világ nagy részéhez hasonlóan a 80-as évekig Németországban is elnézték, hogy elítélt pedofilok is foglalkozhatnak gyerekekkel az egyházi intézményekben.

Az eddigi botrányok során 150 áldozat jelentkezett az egyház ügyvédeinél. Valamennyi eset elévült már, írja a DPA német hírügynökség.