Sebeket szakított fel az iraki Apache-videó

2010.04.07. 12:54 Módosítva: 2010.04.07. 12:54
Megszólaltak a 2007-es mészárlás sérültjei, nem értik, miért maradt el a felelősségre vonás. A Pentagon egyelőre hallgat.

"Nem tudom, hogy az elnök látta-e a felvételt" - mondta Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője, miután kedden nyilvánosságra került a bagdadi civilek 2007. június 12-i lemészárlásáról készült videó.

A szóvivő "rendkívül megrázónak" nevezte a látottakat, de azok hitelességéről nem beszélt. Korábban a Timesonline-nak egy magas rangú tiszt megerősítette, hogy a felvétel valódi.

Robert Gibbs utalt arra, hogy az ügyet 2008-ban az Egyesült Államok hadserege már kivizsgálta. Akkor megállapították, hogy a katonák a szabályoknak megfelelően jártak el, ellenséges csoporttal szemben jogosan léptek fel, és semmilyen információjuk sem volt arról, hogy újságírók is lehettek a felkelők között. A támadásban meghalt a brit Reuters hírügynökség két munkatársa, Núr-Eldin és Szaid Csamg.

Az al-Dzsazíra hírtelevízió szerdán arról számolt be, hogy a meggyilkolt iraki civilek családtagjai még mindig harcolnak az igazságukért, szeretnék bíróság elé állíttatni az Apache harci helikopterek legénységét.

A támadásban megsérült gyermekek a mai napig nem értik, hogyan kerülhettek célkeresztbe. "Észrevettünk egy sérültet, apa azt mondta, kórházba kell őt vinnünk. Ekkor lövések dördültek, de miért tüzeltek ránk? Nem látták, hogy gyerekek vagyunk?"

Szaid Csamg családja sem nyugodott bele a történtekbe. "A gép pilótája nem ember, hanem egy szörnyeteg. Mit követett el a testvérem?" - fakadt ki a volt Reuters-munkatárs testvére.