Újabb olajfogó kupolával próbálkoznak

2010.05.12. 17:44
Csütörtökön próbálják majd a helyére igazítani az újabb olajfogó berendezést, amelyet szerdán engedett le a Mexikói-öbölben a BP olajcég. Műholdfelvételek szerint az elmúlt napokban csökkent az olajfolt mérete, bár több forrás szerint még mindig naponta 800 ezer liter olaj ömlik a vízbe.

A BP olajcég újabb olajfogó berendezést eresztett le a Mexikói-öbölben a tengerfenékre, hogy megszüntesse a kisebbik szivárgást a megsérült kútnál. Az április 20-án felrobbant és elsüllyedt Deepwater Horizon olajfúró platform üzemeltetője szerint a kéttonnás berendezést csütörtökre igazíthatják helyére a mélytengeri robotok.

A Louisiana állam partjától nyolcvan kilométerre délre történt katasztrófa helyszínén két helyen ömlik az olaj a tengerbe.

A nagyobb szivárgást az előző héten akarták megszüntetni egy alul nyitott süllyesztőszekrénnyel, de elsőre nem sikerült a 100 tonnás, négy emelet magas torony alakú berendezést elhelyezni. Az 1500 méteres mélységben kristályok zárták el a tartály kúp alakú tetejét. A BP már akkor jelezte, hogy tovább próbálkoznak.

A második, kisebb olajfogót már egy olyan csővel kötnék össze egy felszíni tankerrel, amely másik vezetékben fut. Ebben meleg vizet és metanolt juttatnának a mélybe, hogy megelőzzék a jégkristályok képződését.

A BP emellett autógumidarabokból és golflabdákból álló keverék belövésével akarja útját állni a feltörő olajnak és gáznak.

Biztató jel lehet, hogy az ABC szerint utóbbi napokban megváltozott az öböl felszínén terjengő szennyeződés alakja, műholdfelvételek szerint csökkent a mérete. Elképzelhető, hogy földgáz tört magának utat a lelőhelyről a kúton keresztül, csökkentve az olajszivárgást. A földgáz nem marad meg a tenger felszínén, hanem elillan a légkörbe.

Több szakértő becslései szerint azonban továbbra is naponta mintegy 800 ezer liter nyersolaj ömlik a Mexikói-öböl vizébe.