Diána
10 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Újabb gyanús kocsi New Yorkban

2010.05.14. 07:23 Módosítva: 2010.05.14. 08:27
Folytatódik a bombafrász New Yorkban, ezúttal Manhattan déli részében találtak egy autót, amiben két gázpalackot látott valaki. A május eleji merényletkísérlet óta nem nyugszanak a kedélyek.

Lezárták a környéket és átvizsgáltak egy gyanús autót a New Yorkban, Alsó-Manhattanben, péntekre virradóan. Csütörtökön késő este vette észre valaki, hogy két gázpalack van egy oldtimer hátuljában. A kocsi a forgalmas metróállomásáról is ismert Union Square-hez közel, a Con Edison áramszolgáltató székháza előtt parkolt.

A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki tűzoltók és rendőrök. A körzetben több épülettömböt kiürítettek, majd a tűzszerészek egy robottal közelítették meg a kocsit. A szerkezet ezután betörte az autó ablakait. A kocsit átvizsgálták, de bombát nem találtak benne. Miután az autó tulajdonosa is előkerült, a rendőrök megállapították, hogy nincs veszélyhelyzet. Az autó tulajdionosa tisztázta magát: üzletember, fűnyírókkal és egyéb szolgáltatásokkal kereskedik, és a munkája miatt volt a kocsi hátsó ülésén a két gázpalack.

A május 1-jei merényletkísérlet óta többször is volt terrorpánik az Egyesült Államok keleti parti nagyvárosában. Május ötödikén egy gázszagot árasztó elhagyott teherató , két nap múlva egy elhagyott csomag miatt volt dolguk a tűzsszerészeknek, de bombát egyik esetben sem találtak.

A városban riadókészültség van azóta, hogy a Times Square-en egy terepjáróban pokolgépet találtak, amely szerencsére nem lépett működésbe. Az eset után két nappal elfogtak egy pakisztáni származású amerikai állampolgárt, a 30 éves Faisal Shahzadot, majd vádat emeltek ellene terrorista tevékenység és tömegpusztító fegyver használata miatt. Csütörtökön további három személyt vettek őrizetbe ezzel az üggyel kapcsolatban New Yorkban, Bostonban és Philadelphiában.

Pénteken a pakisztáni hatóságok fogtak el egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy segítséget nyújtott a  merényletkísérlet gyanúsítottjának. A gyanúsított bizonyítékokat szolgáltatott arra nézve, hogy a pakisztáni tálibok állnak a merényletkísérlet mögött, és azt is beismerte, hogy segített a Times Square-i merényletkísérlet elkövetésével gyanúsított Faisal Shahzadnak, hogy pakisztáni törzsi területre utazzon a bombakészítés elsajátítása céljából.