Élesen bírálják Helen Thomast zsidókkal kapcsolatos kiejelntései miatt

2010.06.06. 19:21
Éles bírálatok érték a washingtoni Fehér Ház legendás riporterét, Helen Thomast egy a zsidókkal kapcsolatos kijelentése miatt; Ari Fleischer volt kormányszóvivő szerint állásával kellene fizetnie - adta hírül az amerikai média vasárnap.

A Fehér Házi sajtó nagyasszonyaként emlegetett 89 éves Thomas a napokban úgy nyilatkozott: "a zsidók menjenek a pokolba Izraelből (...) menjenek haza (...) menjenek vissza Lengyelországba, Németországba, Amerikába vagy mindenhova máshova".

Helen Thomas a héten - még megjegyzései előtt - azt a kérdést feszegette egy fehér házi sajtótájékoztatón, hogy az Egyesült Államok miért nem ítélte el élesen a gázai segélyflottilla elleni izraeli kommandós támadást, amely kilenc aktivista halálát követelte. Thomas "szándékos mészárlásnak" nevezte az izraeli akciót, megjegyezve, "ha bármely más ország tette volna ezt, már fegyverben lennénk". A Hearst Newspapers kolumnistájaként dolgozó idős hölgy - aki rangjánál fogva a fehér házi sajtóértekezleteken az újságírók között az első sorban ül - kijelentésével bírálatok özönét váltotta ki.

Ari Fleischer, aki a Bush-kormány alatt volt szóvivő, és elmondása szerint annak idején kedvelte Thomast, arra szólította fel a Hearst Newspapers médiacsoportot: váljon meg az újságírótól. "El kell veszítenie az állását emiatt" - jelentette ki, megjegyezve, hogy Thomas megdöbbentő kijelentése szerinte a vallási tisztogatás pártolásával ér fel. "Ha egy újságíró ilyet mondott volna a feketékről vagy a hispánokról, már nem lenne állása" - mondta.

Elan Steinberg, a Zsidó Világkongresszus ügyvezető igazgatója szégyennek mondta Thomas nyilatkozatát. "Bizonyára elég idős ahhoz, hogy emlékezzen a holokausztra és a második világháborúra, bocsánatkéréssel tartozik a nácik minden áldozatának" - szögezte le. Thomas saját honlapján rövid bocsánatkéréssel reagált. "Mélyen sajnálom, amit a múlt héten mondtam az izraeliekről és a palesztinokról. (Megjegyzéseim) nem tükrözik azt az őszinte hitemet, hogy csak akkor köszönt béke a Közel-Keletre, ha minden fél elismeri, hogy kölcsönös tiszteletre és toleranciára van szükség. Hamar jöjjön el ez a nap" - írta.

A libanoni bevándorlók lányaként született Helen Thomas tíz amerikai elnök működéséről tudósított a Fehér Házból, karrierje csaknem 60 éve tart. Bírálatok kiváltó megjegyzései május 27-én hangzottak el a zsidó örökség ünnepén. A rabbilive.com portál egy kérdésére válaszolva a palesztinok kapcsán kijelentette: "Emlékezzen rá, ezt a népet megszállták, ez az ő földjük, ez nem Németország, nem Lengyelország". Arra a kérdésre, hogy mit csináljanak a zsidók, felelte azt, hogy: "menjenek haza". Ori Nir, az Amerikaiak a Békéért Most (APN) nevű csoport szóvivője visszataszítónak nevezte Thomas szavait.

Dana Perino, a Bush-kormány egy másik volt szóvivője "rendkívül kiábrándítónak" mondta a megjegyzéseket, és hozzátette, a sajtónak el kell gondolkodnia azon, elfogadható-e ez.

Az egyébként liberális nézeteiről ismert Thomast alkalmazó Hearst-csoport úgy tűnik, nem akarja kirúgni az újságírót, szóvivője közölte: mélyen sajnálják, amit Thomas mondott, az nem tükrözi a Hearst véleményét, és Thomas bocsánatot kért.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM