Megvan a szlovák koalíciós szerződés

2010.06.23. 21:30 Módosítva: 2010.06.23. 21:51
Személyi kérdésekről még nem, de koalíciós szerződés szövegében már megállapodott a leendő szlovák kormányt alkotó négy jobbközép párt. Csütörtökön tovább tárgyalnak a posztokról.

Megállapodott a koalíciós szerződés szövegében az a négy szlovákiai jobbközép párt, amely közösen akar kormányt alakítani, jelentette be Iveta Radicová, a kormányalakítással megbízott politikus a pártvezetők szerdai tárgyalásai után.

Ugyanakkor a kormány személyi összetételében a pártok még nem egyeztek meg. "Közöltük egymással ez irányú elképzeléseinket, elvárásainkat. A tárgyalásokat csütörtökön folytatjuk" - mondta Radicová.

A kormányalakítással megbízott Radicová szerint a kabinet személyi összetételéről egyelőre még nem zárultak le a viták az egyes pártokon belül sem. Ugyanakkor a tárcák nagyjából egyharmadára több párt is igényt tart, ezért további egyeztetések szükségesek.

A pártvezetők megkezdték a vitát a parlament jövőbeni szerkezetéről és a parlamenti tisztségek betöltéséről is. "Minden párt két-két személyt nevezett ki, akik közösen összeállítják a javaslatokat" - fűzte hozzá Radicová.

Szerinte a koalíciós szerződés pontosan rögzíti, hogyan, milyen módon kell a jövőben meghozni a fontos döntéseket, mit kell előzetesen jóváhagyni a koalíciós tanácsban, illetve hogy mi számít majd a koalíciós szerződés megszegésének.