A britek tovább nyomoznának Eva Rhodes ügyében

2010.07.30. 14:40
Értetlenségének adott hangot a Scotland Yard, miután a magyar hatóságok bejelentették: nem nyomoznak tovább a bőnyi állatmenhely egykori vezetőjének ügyében, hiába kéri ezt Rhodes családja. A brit állampolgárságú nőt 2008-ban ölték meg brutális kegyetlenséggel Magyarországon, az általa vezetett állatmenhelynél.

A Scotland Yard megrökönyödve áll azelőtt, hogy a magyar rendőrség a 2008-ban meggyilkolt Eva Rhodes ügyében nem folytat további nyomozást, mert azt - az áldozat családjának kérésének ellenére - már nem tartja szükségesnek - mondta egy névtelenül nyilatkozó brit illetékes.

A magyar származású, brit állampolgárságú Rhodest 2008 szeptemberében gyilkolták meg. A bűncselekmény elkövetésével egy 30 éves ózdi férfit gyanúsítanak, aki a Rhodes vezette bőnyi állatmenhely alkalmazottja volt. A vádlott az első tárgyalási napon, április 20-án beismerte a terhére rótt bűncselekmények elkövetését.

A magyar rendőrség az áldozat földi maradványait visszajuttatta a családnak, kijelentve, hogy a nyomozás kimerítő volt, és "nincs szükség további vizsgálatra". Ezzel szemben Rhodes hozzátartozói Londonban további igazságügyi orvosszakértői véleményt kértek.

Az európai uniós szabályozás értelmében a brit hatóságok csak akkor járhatnak el az ügyben, ha ezzel megkeresi őket Magyarország. A Scotland Yard közölte, készen áll a feladatra, eddig azonban nem érkezett ez irányú kérés a magyar hatóságok részéről.

Eva Rhodes testvére, Judith Majlath többek között azt veti a magyar hatóságok szemére, hogy még azelőtt megkezdték a bírósági tárgyalást, hogy a gyilkosság körülményeit pontosan tisztázták volna. Az áldozat maradványainak nagy részét még nem találták meg, pedig az sokat segítene az igazság feltárásában.

Majlath szerint az eljárás tisztaságával kapcsolatban aggodalomra ad okot az az információ is, miszerint a bíró veje állítólag Győrben rendőr, és emiatt érthetően elfogult a rendőrség munkájával szemben. Ezt a gyanút csak megerősíti az, hogy Magyarországot korábban elítélte és kártérítés fizetésére kötelezte a strasbourgi Európai Emberjogi Bíróság, amiért 2002-ben aránytalanul nagy mértékű rendőri beavatkozásra került sor az Eva Rhodes vezette állatmenhelyen.

Eva Rhodes testvére azt is nehezményezi, hogy a koronatanút, aki a gyilkosság estéjén többször is beszélt telefonon a feltételezett elkövetővel, nem a tárgyalóteremben, hanem a lakásán hallgatták ki állítólagos pánikrohama miatt. Majlath elmondta, a bíróság az áldozat családjának összes kérelmét elutasította, ráadásul Eva Rhodes lányát közbeszólása miatt szinte "majdhogynem kidobták a bírósági teremből".

Judith Majlath azt gyanítja, hogy Győrben szándékosan el akarják tussolni nővére meggyilkolásának igazi okát.

Az ügyben a bírósági tárgyalás szeptember 2-án folytatódik.