Sólyom László újra nekifut Szlovákiának

2010.08.17. 09:25 Módosítva: 2010.08.17. 16:14
"Visszajövök még", ígérte a révkomáromiaknak tavaly, amikor feltartóztatták az Erzsébet hídon. Idén talán megkoszorúzza a Szent István-szobrot.

Sólyom László nemrég leköszönt magyar köztársasági elnök vasárnap részt vesz a tavaly felavatott Szent István-szobor megkoszorúzásán Révkomáromban, írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap. A hírt hivatalosan egyelőre nem erősítették meg, a szervezők szerint a résztvevők névsora még nem végleges.

Sólyom László, akárcsak tavaly, gyalog jönne át az Erzsébet hídon, ott várnák a város elöljárói.

Tavaly óriási diplomáciai botrány lett abból, hogy az államfőt feltartóztatták a határon. Robert Fico, Szlovákia akkori miniszterelnöke rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Sólyom látogatása nemkívánatos, ha mégis megtenné, azt durva provokációnak tekintik.

Sólyom 2009 augusztusában a két országot összekötő Erzsébet híd közepén
Sólyom 2009 augusztusában a két országot összekötő Erzsébet híd közepén

Az államfő még a hídon úgy fogalmazott: "visszafordulok, mert nem tudnak engem egy tudatos jogsértésbe belehajszolni, hiszen jogász vagyok, államelnök vagyok. Remélem, hogy a komáromiak ezt a látogatást így is megőrzik szívükben, és visszajövök még".

Néhány nappal később Balázs Péter külügyminiszter bejelentette, Magyarország az Európai Unióhoz fordul a történtek miatt, mert megengedhetetlen, hogy egy közjogi méltóság ne léphessen át szabadon egy szomszédos országba.

Augusztus 26-án valaki Molotov-koktélt dobott Szlovákia budapesti nagykövetségére. A palackok nem gyulladtak meg.

A szlovák külügyminiszter decemberben közölte: lezártnak tekintik az ügyet, szerintük nem sértették meg a schengeni előírásokat.

Slota megint kirohant

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke provokációnak minősítette Sólyom látogatását, és ismét élesen kirohant a magyarok ellen.

"Ez csak a kezdete annak, ami Szlovákiában történni fog. Az rossz lesz a szlovák nemzet és a szlovák állam számára is" - mondta Slota a SITA hírügynökségnek. A szélsőségesen nacionalista politikus problémát lát abban, hogy a szlovák kormányban magyarok is vannak.

"A magyarok mindenütt pozíciókba kerülnek, a szlovákokat pedig kutyaként dobálják ki" - állította Slota.

A szlovák kormányoldal Sólyom látogatására nyilvánosan nem reagált.

A rendezvényre meghívták Daniel Krajcer szlovák kulturális minisztert is, de az más programja miatt nem tud jelen lenni a rendezvényen. "A miniszter úr a történelmi Magyarország (szlovák szóhasználatban Uhorsko) történelmét szlovák történelemnek is tekinti, s annak ellenére, hogy pozitív a viszonyulása Szent István személyiségéhez és személyesen beszélt Révkomárom polgármesterével (Bastrnák Tibor), a hét végén elutazik, így nem nem tud megjelenni Révkomáromban" - közölte Eva Chudinová, a tárca szóvivője.