Kártérítés a Szaddám-rezsim amerikai áldozatainak

2010.09.16. 18:10
Tízmilliárd dollárt követeltek, 400 milliót kapnak Iraktól az 1991-es Öböl-háború idején megkínzott amerikai hadifoglyok és leszármazottaik.

Az iraki kormány csütörtökön egyhangúlag jóváhagyott egy 400 millió dolláros kártérítési keretet a megbuktatott Szaddám Huszein rendszere amerikai áldozatai számára.

A megállapodás - amelyet még az iraki parlamentnek is jóvá kell hagynia - csaknem két évtizedes jogi küzdelem végére tesz pontot. Az amerikaiak mindenekelőtt a Kuvait 1990-es iraki invázióját követő kínzásokért, lelki sérülésükért követeltek kártérítést.

A megállapodás várhatóan feldühíti majd az iraki közvéleményt, elsősorban azokat, akik egyszerre tartják magukat Szaddám és a 2003-as amerikai invázió áldozatainak, és nem értik, miért kellene nekik fizetniük a megbuktatott diktátor tetteiért.

A kormány csütörtöki közleménye nem említette az összeget, de iraki hivatalos források korábban azt közölték, hogy a szeptember 2-án aláírt megállapodás közel 400 millió dollárról szól. A kormányszóvivő szerint a megállapodás kedvező, különösen annak fényében, hogy az amerikai követelés meghaladta a 10 milliárd dollárt.

Az egyik,,Irak, Szaddám és az iraki titkosszolgálat ellen Washingtonban indított per keresetében a felperes volt hadifoglyok fejenként 25, az elhunytak családjai áldozatonként 5 millió dollárt követeltek, valamint egyetemlegesen 300 milliót.

A kártérítéssel elhárulhat annak akadálya, hogy feloldják az ENSZ büntető szankcióját, amelyet Kuvait megszállása miatt hoztak Irak ellen. Bagdadnak szüksége van Washington beleegyezésére is, hogy megszüntessék a kereskedelmi embargót.

A nyilatkozat nem részletezi, hogy kik részesülhetnek a pénzből. A Szaddám kormányzat több száz amerikait használt túszként az Öböl-menti háború előestéjén, remélve, hogy ez az "élő pajzs" távol tartja majd az amerikai és szövetséges csapatokat.