Dél-Korea belőtt a demilitarizált zónába

2010.11.28. 18:45
A négynapos amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat első napján fokozódott a feszültség a két Korea között, egy déli ágyú véletlenül elsült, és belőtt a két országot elválasztó demilitarizált zónába. Kína tárgyalásokat javasolt, John McCain amerikai szenátor az észak-koreai rezsim leváltásáról beszélt.

Véletlenül elsült egy dél-koreai tüzérségi ágyú egy szárazföldi hadgyakorlat alatt a két Korea határában, tájékoztatott a szöuli védelmi minisztérium. A gyakorlat részleteit ugyanakkor nem árulták el, írja a CNN.

A lövedéket Munszan közelében lötték ki, a két országot elválasztó demilitarizált zóna dél-koreai oldalán csapódott be.

A dél-koreai védelmi minisztérium tájékoztatása szerint azonnal értesítették közleményben Észak-Koreát, hogy véletlenül sült el a fegyver. A déli hadsereg vizsgálja, hogy pontosan mi történhetett. A dél-koreai források szerint Phenjan egyelőre még nem reagált az esetre.

A lövés nagyon rosszkor jött, mivel a két Korea között megint pattanásig feszült a viszony. A hét elején Jonpjong sziget elleni északi támadás után az Egyesült Államok és Dél-Korea vasárnap reggel négynapos tengeri hadgyakorlatot kezdett a Sárga-tengeren. Phenjan ezt katonai provokációnak nevezte, és felmérhetetlen következményekről beszélt.

Hadgyakorlatozó dél-koreai katonák
Hadgyakorlatozó dél-koreai katonák

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint Phenjan föld-föld rakétákat helyezett indítóállásba, egyidejűleg pedig föld-levegő rakétákat tolt előre nyugati partjainál a sárga-tengeri dél-koreai határ közelében.

Kína közben a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célzó hatoldalú tárgyalások delegációvezetőinek rendkívüli konzultációját javasolta. A dél-koreai vezetés azonban a Yonhap hírügynökség szerint elutasítja a tárgyalások újrakezdését.

A 2008-as republikánus elnökjelölt, John McCain szenátor felszólította Kínát, hogy lépjen fel keményebben Észak-Korea megzabolázásáért. Az arizonai szenátor szerint itt az ideje elgondolkodni a phenjani rezsim leváltásán.