László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb robbanás az új-zélandi szénbányában

2010.11.28. 12:55
Kilenc napon belül már a negyedik robbanás történt vasárnap abban az új-zélandi szénbányában, ahol 29 bányász vesztette életét a múlt héten. Az újabb detonáció jelentősen hátráltatja a holttestek felszínre hozását.

Nagy mennyiségű füst és láng csapott ki a Pike River vállalat bányájának függőleges szellőzőaknájából vasárnap. "A füst most más, már nem gáztűzről, hanem széntűzről van szó - mondta újságíróknak Peter Whittall vállalatvezető. - De hogy hol van ez a széntűz és milyen nagy, azt nem tudjuk."

Lehetséges, hogy a bányát egy időre légmentesen le kell zárni, hogy elfojtsák az oxigént - folytatta Whittall, de nem tudta megmondani, meddig tarthat ez. Mint mondta, a robbanások nagy mennyiségű szenet mozgattak ki, "így sok éghető fűtőanyag van a bányában". A gáztüzet viszonylag könnyű kioltani, ha viszont a szénréteg kap lángra, az "egészen más ügy" - tette hozzá.

A vasárnapi robbanásnak nincsenek sérültjei, de a bányabejárat közelében dolgozókat biztonsági okokból elvitték a környékről.

A múlt pénteki robbanást követően szerdán jelentette be a kutatás vezetője, hogy senki nem élhette túl a balesetet. Akkor Peter Whittal azt ígérte a hozzátartozóknak, hogy mindent megtesznek azért, hogy felszínre hozzák a bányászok holttestét. A vasárnapi, immár negyedik robbanás azonban jelentősen hátráltatja ezt a munkát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!