Ez a poszt a következő Percről percre része:

Soha nem látott tüntetések Egyiptomban

Fontosabb részletek
  • Egyiptomban január 25-én kezdődtek tüntetések az elnök ellen. Február 1-én egymillióan vonultak az utcára Kairóban, Hoszni Mubarak aznap bejelentette, hogy szeptemberben távozik
  • A válság során több mint háromszázan meghaltak, a sérültek száma több ezer.
  • Hoszni Mubarak február 11-én elhagyta Kairót, és azonnali hatállyal lemondott.
  • A Tahrír téren örömünnep kezdődött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Patthelyzet alakult ki a Nemzeti Múzeumhoz közel, még mindig repülnek a Molotov-koktélok és a kövek, számolt be róla az al-Dzsazíra.

  • Hoszam Badravi, a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt egyik magas rangú tagja tagadta, hogy a párt álla a Mubarak mellett tüntető csoportok támadása mögött. "Nézzék csak meg, hogy kik jártak jól, a kormányellenes tüntetők nyertek" - mondta a BBC-nek. Szerinte ha nincs bizonyíték a felülről érkező utasításra, akkor azt nem lehet készpénznek venni, és ki kell vizsgálni.

    Badravi már korábban is reformokat sürgetett, ezért most állítása szerint gratulál a tüntetőknek, hogy sikerült elérniük, amit neki nem. Ugyanakkor szerinte nem szabad alkotmányos vákumot létrehozni, és Mubarak javaslatai jó alkalmat jelentenek, hogy módosítsák az alkotmányt, és megvitassák, mikor kellene lemondania az elnöknek.

  • Az Obama-kormányzat fokozatosan bekeményít, ezúttal a külügyminisztérium egyik tisztviselője mondta, hogy Mubaraknak szűk határidőn belül konkrét lépéseket kellene tennie a reformok felé. (Guardian)

  • A BBC egyik washingtoni tudósítója több amerikai diplomatával is beszélt, akik szerint minden jel arra utal, hogy a hatalom a felelős a kairói erőszakért. Feltehetően volt egy önszerveződő Mubarak-párti csoport is az utcákon, ugyanakkor a diplomaták állítása szerint bizonyítékaik vannak, hogy kormányközeli elemek áltak a szerdai történések mögött. Ugyanakkor a nyugati hatalmak egyelőre nem akarják nyíltan megvádolni Mubarak elnököt és a támogatóit.

  • Lőfegyverektől származő sérülést nem, viszont sok szúrást, törést látott, mondta az egyik orvos. Néhány tüntető a szemét is elvesztette a szerdai összecsapásokban. (BBC)

  • Már nem olyan kaotikus a helyzet a Tahrír téren, és rengetegen ajánlják fel segítségüket, mondta az al-Dzsazírának Musztafa Huszein, a térhez közel felállított, rögtönzött kórházban dolgozó sebész.

  • Az ellenzék vezéralakja, Mohamed el-Baradei először jelentette ki nyíltan, hogy indulna az elnökválasztáson, írja a Telegraph, más források ugyanakkor ezt nem erősítették meg. A Telegraph szerint Baradei azt mondta, hogy elindulna, ha a nép is ezt akarja tőle. Eddig Baradei elsősorban egy átmeneti kormány vezetőjeként képzelte el szerepét. Azt is elmondta, hogy az ország élén felülvizsgálná Egyiptom viszonyát az arab világgal, például megfelelő megoldást kellene találni a palesztin kérdésre.

  • A Tahrír térhez közeli kórház egyik orvosa szerint több mint 1500-an sebesültek meg szerdán, háromszor annyian, mint az egészségügyi minisztérium hivatalos tájékoztatása szerint. Ezt ugyanakkor egyelőre nem erősítették meg. (Reuters)

  • Az egyiptomi kormányzat egyik magas rangú tisztviselője értetlenségét fejezte ki, amiért Obama egyszerre szólított fel rendezett átmenetre, és közben telefonon állítólag azonnali változásra sürgette Mubarakot. Szerinte a két követelés között ellentmondás van. A tisztviselő azt állította, hogy Mubarak nem a Fehér Ház nyomására jelentette be szerda este, hogy nem indul újra a szeptemberi elnökválasztáson. (AP)

  • Az egyiptomi egészségügyi miniszter azt mondta, hogy hárman haltak meg a szerdai összecsapásokban. Korábban egy civil ruhát viselő katonáról lehetett tudni, most a mentők két fiatal férfit is elszállítottak a térről, egyikük már a helyszínen életét vesztette, a másik a kórházba szállítás közben halt meg. (AP)

  • Már a 2008-a amerikai elnökválasztás republikánus elnökjelöltje, John McCain is azonnali lemondásra szólította fel Mubarak elnököt a Twitteren. Szerinte az elnök távozása Egyiptom, a nép és a hadsereg érdeke.

  • Összecsapások robbantak ki a kormányellenes tüntetők és Mubarak támogatói között az Abdul Menim Riad téren, nem messze a Tahrír tértől. Úgy tűnik, hogy ide terjedhetnek át a harcok, miután a Tahrír téren már kezd megnyugodni a helyzet. (al-Dzsazíra)

  • Egy magas rangú amerikai tisztviselő szerint egyértelmű, hogy valaki Mubarakhoz hű személy szabadította el a rezsim mellett tüntetőket, hogy megpróbálja megfélemlíteni a kormányellenes demonstrálókat. A tisztviselő szerint a szerdai összecsapások ráébreszthetik a hadsereget, hogy nyomást gyakoroljon Mubarakra, tegyen újabb lépéseket. (Reuters)

  • Az Anonymous nemzetközi hacker csoport bejelentette, hogy kibertámadásokat intéz az egyiptomi kormányzati honlapok, köztük a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt honlapja ellen. Az egyiptomi hatóságok több nap után, csak szerdán állították helyre az országban az internetelérést. (BBC)

  • A barikádokon dobolva ünneplik előrenyomulásukat a kormányellenes tüntetők, számolt be róla az al-Dzsazíra. A tévé tudósítója szerint a Mubarak-pártiak visszavonultak az egyik területen, így aztán a kormányellenesek előrébb tolták a fémlapokból kialakított pajzsaik frontvonalát. Úgy tűnik, hogy sikerül egyre kijebb szorítaniuk a rezsim támogatóit a tér körüli utcákon. Egy mellékutcában megint köveket dobáltak, de egy páncélosról figyelmeztető lövéseket adtak le a katonák.

  • Az Újságírók Biztonságáért Bizottság (CPJ) szerint Mubarak elnök támogatói erőszakosan megtámadták szerdán a Kairó utcáiról tudósító újságírókat, ezért a szervezet azt kéri a hadseregtől, hogy védje meg a sajtó munkatársait. A CPJ egy listát is összeállított a szerdai összecsapásokban megtámadott újságírókról és riporterekről, köztük a CNN-es Anderson Cooperről.

  • A múzeumnál a kormányellenes tüntetők úgy tűnik, létszámfölénybe kerülnek Mubarak támogatóival szemben, fémlapokból alkotott pajzsokkal védik magukat, számolt be róla Evan Hill, az al-Dzsazíra munkatársa a Twitteren. "Elolvadt a Mubarak-pártiak tömege" - írja.

  • Hillary Clinton amerikai külügyminiszter telefonon beszélt Omar Szulejmán egyiptomi alelnökkel. Sürgette, hogy vizsgálják ki a kairói összecsapásokat, és számoltassák el a felelősöket, tájékoztatott P. J. Crowley, a külügyminisztérium szóvivője. Az al-Dzsazíra szerint Clinton arról is beszélt, hogy "azonnali lépéseket kell tenni a hatalomátadás irányába". (BBC)

  • Anderson Cooper, a CNN egyik legismertebb arca elmondta, hogyan támadták meg a stábjával együtt még délelőtt, miközben Mubarak-párti tüntetők egy csoportján vágtak keresztül. Mindenki mozgásban volt, felmerült benne, hogy valaki felismerte a tömegben, de ez nem derült ki. "Azt hiszem, egy kamerával a kezében bárki veszélyben van abban a tömegben" - mondta. (Reuters)

  • Egy saroknyira a Tahrír tértől most is heves harcok folynak, számolt be róla Jack Shenker, a Guardian tudósítója. Szerinte két küzdelem zajlik párhuzamosan, az egyik a földön, a másik pedig fent, a tetők birtoklásáért, ahonnan a Mubarak-pártiak még mindig Molotov-koktélokat dobálnak.

  • Kairóban tartózkodó külföldiek "Együttérzünk az egyiptomi néppel" feliratú transzparenssel tüntetnek, számolt be róla Sultan al-Kaszemi a Twitteren.

  • A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet felszólította az egyiptomi hatóságokat, hogy vizsgálják ki az Abu Zábal börtönből előző pénteken megszökött palesztin rabok állításait. A már a Gázai övezetig jutó rabok szerint az őrök tüzet nyitottak a menekülő rabokra, mesterlövészek tizedelték meg őket, egyikük legalább tizenkét holttestet számolt össze. (BBC)

  • Alexandriában is utcára vonultak a kormányellenes tüntetőkkel szemben Mubarak-pártiak is, de sikerült elkerülni az összecsapásokat. (CNN)

  • Az egyiptomi egészségügyi miniszter, Ahmed Hoszni bejelentette, hogy 611 ember sebesült meg a szerdai összecsapásokban, jelentette a Mena állami hírügynökség. Egy katona is meghalt, halálának körülményeit még vizsgálják. (BBC)

  • Az al-Dzsazíra ismét lövések zajáról számolt be a Tahrír tér közeléből. Feltehetően a katonák adtak le figyelmeztető lövéseket a levegőbe.

  • A Twitteren is megerősítik az al-Dzsazíra korábbi hírét, miszerint valami lángra kapott a tértől kicsit messzebb, a Nemzeti Múzeum előtti barikádnál. A meg nem erősített beszámolók szerint komoly küzdelem folyik a múzeummal szemközti házak tetejéért, ahonnan a Mubarak-pártiak még mindig Molotov-koktélokat dobálnak. (Guardian)

  • A Tahrír téren már viszonylagos nyugalom van, viszont a tér körüli utcákban még mindig összecsapásokról számolnak be a kormányellenes és a machetékkel felfegyverkezett Mubarak-pártiak között. Egy kairói olvasó szerint ugyanakkor tizenötezer kormányellenes tüntető indult el a térre, hogy Mubarak lemondását követelje. (Guardian)

  • Előkerült az al-Arabíja eltűnt riportere, akit a tévé korábban a nézők segítségét kérve keresett. Ahmedet ugyanakkor csúnyán összeverték, a korábbi hírek szerint a Mubarak-párti tüntetők.

  • Az egyiptomi bankok likviditása megfelelő, nem lehet gond a pénzintézetek vasárnapra tervezett újranyitása után, jelentette be az egyiptomi központi bank. A bank ezzel a betéteseket próbálja megnyugtatni. Többen ugyanis azzal számolnak, hogy ha vasárnap, ami Egyiptomban munkanap, ismét kinyitnak a bankok, a betétesek megrohanják a pénzintézeteket, hogy megtakarításaikat külföldre utalják át, vagy készpénzben vegyék fel. Egyiptomban szerdán már negyedik napja vannak zárva a bankok. (MTI)

  • William Hague brit külügyminiszter azt mondta, hogy beszélt Gamal Mubarakkal az elnök fiával, aki azonban Egyiptomban van, nem Londonban. Korábban több hír is érkezett arról, hogy a brit fővárosban látták Mubarak elnök fiát és a feleségét is. (Guardian)