Ez a poszt a következő Percről percre része:

Soha nem látott tüntetések Egyiptomban

Fontosabb részletek
  • Egyiptomban január 25-én kezdődtek tüntetések az elnök ellen. Február 1-én egymillióan vonultak az utcára Kairóban, Hoszni Mubarak aznap bejelentette, hogy szeptemberben távozik
  • A válság során több mint háromszázan meghaltak, a sérültek száma több ezer.
  • Hoszni Mubarak február 11-én elhagyta Kairót, és azonnali hatállyal lemondott.
  • A Tahrír téren örömünnep kezdődött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az állami tévében arról beszélnek, hogy egy katari-izraeli összeesküvés az al-Dzsazírán keresztül bontaná meg az egyiptomi stabilitást, írják a Twitteren. Hivatalos forrás ugyanakkor még nem számolt be erről.

  • Fekete füst száll fel a Nemzeti Múzeum egyik oldala felől, ahol a Mubarak-párti tüntetők is vannak, jelentette az al-Dzsazíra. Nem tudni, hogy a múzeum épülete gyulladt-e ki, vagy csak a földön csapódott be egy Molotov-koktél.

  • A tüntetéseknek véget kell érniük, mielőtt bármilyen párbeszéd is kezdődhetne az ellenzékkel, mondta Omar Szulejmán alelnök, aki ezért arra kérte a demonstrálókat, hogy menjenek haza. (BBC)

  • A BBC egyik tudósítója, Rupert Wingfield-Hayes az elnöki negyedben találkozott Mubarak egyik tanácsadójával, Kairónak ezen a részén az emberek még örülnek a rendőröknek, hiszen itt lakik a jelenlegi elit. Amikor a stábjával visszaindultak, egy csoport leszorította autójukat az útról, majd pedig átadták őket a Mukhabaratnak, a retteget titkos rendőrségnek.

    A bőrkabátos titkos rendőrök megbilincselték őket, a szemüket bekötötték, majd egy vallató szobába vitték őket. Három órával később egy kietlen utcában rakták ki őket. "A rezsim keményebben lép fel a tüntetőkkel és a külföldi médiával szemben, Egyiptom uralkodó osztálya visszavág" - írja a tudósító.

  • Egy aktivista is azt írja a Twitteren, hogy visszaindult a Tahrír térre, hogy kötszereket vigyen a sérülteknek, valamint újra csatlakozzon a tüntetőkhöz.

  • Újabb összecsapásokról egy ideje nem érkeztek hírek, és a mentők is bejutottak a Tahrír térre, jelenleg a sebesülteket látják el, újra gyülekeznek a téren a kormányellenes tüntetők. Jim Muir, a BBC helyszíni tudósítója azt írja, hogy most nyugodtabb a helyzet, és a tér még mindig a tüntetők kezében van.

    A BBC tudósítója korábban azt írta, hogy a kormányellenes tüntetőknek úgy tűnik, sikerült megvédeniük a teret, a Mubarak-pártiakat a katonák is kint tarthatták, a tér körüli utcákból és házak tetejéről is köveket és Molotov-koktélokat dobáltak. A Channel 4 tudósítója, Jonathan Rugman a Twitteren azt írja, hogy még mindig Molotov-koktélokat dobálnak a háztetőkről a tér felé.

  • Lövések halatszanak a Tahrír tér közeléből, jelentette az al-Dzsazíra. Az elmúlt napokban általában vagy a fosztogatók, vagy az ellenük létrejövő önszerveződő brigádok lőttek, esetleg a katonaság adott le figyelmeztető lövéseket.

  • Egy szemtanú szerint a legtöbben a fejükön sérültek meg a levegőből érkező kövektől a Tahrír téren, de sokakat a felsőtestükön, vagy a karjukon értek a Mubarak-pártiak dobásai. Többeket hordágyon visznek el, mondta. (BBC)

  • Az Egyiptomi Emberi Jogi Bizottság is megvitatta a kairói helyzetet. Elnöke, a korábbi ENSZ-főtitkár Butrosz Butrosz Gáli azt mondta, hogy vizsgálatot akar a kormányellenes tüntetők halálának ügyében, pontosan tudni akarják, mi okozta a válságot, mi történt. (BBC)

  • Az elnök eltökélt, hogy kibírja, és nem enged az azonnali lemondását célzó követelésknek, mondta a BBC-nek Hoszni Mubarak egyik tanácsadója. A titkos rendőrség ezután őrizetbe vette Rupert Wingfield-Hayest, a BBC tudósítóját, aki az elnöki negyedben találkozott a tanácsadóval.

  • Barack Obama amerikai elnök telefonon beszélt az egyiptomi válságról Abdullah jordán királlyal, tájékoztatott a Fehér Ház. Abdullah kedden menesztette a kormányát, válaszul az országban folytatódó tüntetésekre. (BBC)

  • Még mindig több tízezer kormányellenes tüntető van az utcákon Kairóban, sokan félnek otthagyni a tömeg jelentette viszonylagos biztonságot a Mubarak-pártiak miatt. (al-Dzsazíra)

  • Az egészségügyi miniszter szerint az összecsapások eddig ismert egyetlen áldozata, egy katona egyes források szerint egy hídról zuhant le. Egy másik nyilatkozata szerint viszont az sem kizárt, hogy a biztonsági erők tagja volt ugyan, de civil ruhában. Az ügy kivizsgálása folyik.

  • Egy Kairóban élő brit állampolgár azt írta a Guardiannek, hogy napközben sms-t kapott "Egyiptom híveitől", akik arra kérték, hogy menjen ki a Tahrír térre támogatni a rezsimet. Szerinte sokan kaptak ehhez hasonló üzenetet, felmerül ugyanakkor a kérdés, hogyan szerezték meg a telefonszámokat. "Csak nem azért, mert a belügyminisztérium áll mögöttük?" - teszi fel a kérdést. Az egyiptom hadsereg is gyakran szokott körsms-ekben kommunikálni.

  • Két mentő bejutott a Tahrír térre, jelentette az al-Dzsazíra. Rengeteg sérült lehet a téren.

  • Eltűnt az al-Arabíja egyik riportere, akit Mubarak-pártiak támadtak meg. Állítólag "Te áruló!" felkiáltással estek neki. A tévé a nézők segítségét kéri Ahmed Abdallah megtalálásában, írja a Twitteren Sulan al-Kaszemi.

  • Az egyik kórházban Molotov-koktéltól, szúró- és ütőfegyverektől származó sérüléseket és agyrázkódásokat láttak el. Egy Twitter bejegyzés szerint a kórház egyik orvosa azt mondta, hogy legalább hárman meghaltak. Ezt ugyanakkor hivatalos források nem erősítették meg.

  • cikkünk a témában:

    Egyiptom és 1956 párhuzama

    Ahogy 1956-tól kezdve a keleti-európai országok felkelései rávilágítottak arra, hogy a Szovjetunió nem legyőzhetetlen, a tunéziai és az egyiptomi tüntetéseken megnyilvánuló szabadságvágy is érvénytelenítette a civilizációk összecsapásáról szóló elméletet, miszerint az iszlám és a demokrácia nem összeegyeztethető - hangsúlyozta Bernard Guetta külpolitikai elemző a Libération című lapban szerdán közzétett írásában.

  • "A kormányzat szerint Mubarak elnöknek lehetősége van megmutatni a világnak, hogy ki is ő valójában, azzal, hogy megkezdi az átmenetet, amelyre oly nagy szüksége van az országának" - válaszolta Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője arra a kérdésre, hogy vajon Obama diktátornak tartja-e Mubarakot. "Ha a kormány szítana bármilyen erőszakot, akkor azonnal hagyja abba" - mondta.

    Obama kedden felhívta Mubarakot, "az üzenet, amit az elnök Mubarak elnöknek tolmácsolt, az volt, hogy eljött a változás ideje", mondta Gibbs. Ez az NBC szerint a diplomácia nyelvén azt jelenti, hogy az Egyesült Államok felszólította Mubarakot a lemondásra.  (BBC)

  • Egy magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta a Reutersnek, hogy a Kairó utcáin kirobbant összecsapások miatt állítólag arról vitáznak Mubarak belső körében, hogy vajon az elnöknek kellene-e még lépéseket tennie a tüntetők követeléseinek teljesítésére.

  • Az elmúlt fél órában a Nemzeti Múzeum közelében zajló összecsapások végetértek. Némileg váratlanul úgy tűnik, hogy a kormányellenes tüntetők győztek. Egész nap támadták őket a Mubarak-pártiak, ezért a BBC egyik munkatársa szerint ez fontos fordulópont lehet. Szerinte az ellenzék visszaszerezte a Tahrír teret, az elmúlt kilenc nap tiltakozásainak központját. Más tudósítók ugyanakkor még nem erősítették meg, hogy befejeződtek volna a harcok.

  • A BBC egyik szerkesztője szerint a Kairóból telefonáló nézőik dühösek, a kormányt és az elnököt okolják a történtekért. Ugyanakkor a fővároson kívülről telefonálók szerint az elnök ígérete, hogy szeptemberben visszavonul elfogadható lehet.

  • Az Egyesült Államok elítéli az összecsapásokat, és arra kéri a tüntetéseken résztvevőket, hogy békésen demonstráljanak, írja P.J. Crowley, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. Szerinte a támadásk nemcsak Egyiptomra, de az egyiptomi nép reményeire nézve is veszélyesek. "Be kell fejezni az egyiptomi nép megfélemlítését célzó erőszakot" - írja. (BBC)

  • A Mubarak-pártiak is szabadon tüntethetnek, de a hatóságoknak egy másik irányba kellett volna terelniük őket, messze a Tahrír tértől, véli a BBC tudósítója. Szerinte felmerül a gyanú, hogy a rezsimben egyesek káoszt akarnak teremteni, hogy elriasszák az utcáról a kormányellenes tüntetőket. "Ez nagyon veszélyes játék" - írja.

  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint az egyiptomi népfelkelés azzal a veszéllyel jár, hogy a térségben több évig tartó bizonytalan és instabil időszak veszi kezdetét. Szerinte Egyiptomban két erő áll szemben egymással. Az egyik mérsékelt átmenetet, reformokat és demokráciát akar, a másik az iszlám radikalizmust igyekszik megteremteni Irán támogatásával. Meggyőződése, hogy a mérsékelt reform- és demokráciapártiak kerülnek ki győztesen, ami jelentősen lendítene Izrael és az arab világ közötti megbékélés ügyen. "De egyelőre még nem tartunk itt" - hangsúlyozta.

    Az izraeli kormányfő szerint Irán nem az emberi jogokat védelmező
    Egyiptomot óhajtja, hanem azt szeretné, hogy Egyiptom visszatérjen a
    középkorba, és egy másik Gázai övezet legyen. Netanjahu ezzel
    kimondatlanul is arra utalt, hogy a Gázát uraló Hamász radikális
    mozgalom a legerősebb egyiptomi ellenzéki iszlamista szervezetből, a
    Muzulmán Testvériségből nőtt ki. (MTI)

  • Az úgynevezett új egyiptomi kormány három nap után kimutatta a foga fehérjét, írja a BBC egyik olvasója Kairóból. Szerinte provokátorokat küldtek a Tahrír térre, amit saját szemével látott. "Hogyan bízhatnánk abban, hogy ez az ember békésen átadja az országot, és demokráciát vezet be harminc év diktatúra és korrupció után?" - teszi fel a kérdést.

  • Hoszam Zaki, az egyiptomi külügyminisztérium szóvivője megvédte a Kairó utcáin álló katonákat. Szerinte páratlan professzionalizmusról tettek tanubizonyságot a tüntetőkkel szemben. "Ez nem a Tienanmen tér, és nem is lesz az. Tahrír tér a politikai fejlődésünk szimbolúma marad" - mondta. (BBC)

  • A mubarakista tüntetőket először békésen, élő lánccal próbálták feltartóztatni a Tahrír tériek, mondta egy szemtanú a szerdai események kezdetéről a Guardiannak. "Jópár bajkeverő azonban mögénk került, és egyszer csak vagy hetvenen rohanni kezdtek felénk, és köveket kezdtek dobálni. Ez volt a jel a többi Mubarak-pártinak a támadásra." A kormányelllenes tüntetőkre a katonák tankjai mögül érkező mubarakisták is támadtak, ami azt jelenti, hogy a támadók a katonaság engedélyével jutottak be a térre. Egy Mubarak-párti tüntető felkapaszkodott egy tankra és Mubarak képét magasra tartva a verekedés befejezésére szólított fel, ami a szemtanú szerint megrendezett, kizárólag a kameráknak szóló jelenet volt, mintha a támadók lennének a békés fél.

  • A mentők nem tudnak eljutni a Tahrír téren a sebesült kormányellenes tüntetőkhöz, pedig több száz súlyos sérült is lehet közöttük. (al-Dzsazíra)

  • Az egészségügyi minisztérium már 403 sérültről és egy halottról számolt be, a Guardian szerint ugyanakkor ennél sokkal több sebesültje lehet az összecsapásoknak.