Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Általános sztrájk van Görögországban

2011.02.23. 11:02

Általános sztrájk kezdődött szerda reggel Görögországban, ahol idén először tartottak munkabeszüntetést a szakszervezetek a kormányzati megszorító intézkedések elleni tiltakozásul. A rendőrség könnygázzal oszlatott fel egy néhány tucatnyi, kövekkel dobálózó tüntető csoportot szerdán Athén belvárosában.

A sztrájkot az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap követelte takarékossági intézkedések miatt szervezték. Több ezren vonultak a parlament elé, amikor a békés tüntetőkhöz csatlakozott a kövekkel és műanyag palackokkal dobálózó néhány tucatnyi rendbontó, akiket a rendőrök szétoszlattak.

Egy tanár a 48 órás sztrájkot hirdető felvonuláson a parlament előtt
Egy tanár a 48 órás sztrájkot hirdető felvonuláson a parlament előtt

Az idei első sztrájk megbénította a közszolgáltatásokat, a tengeri és vasúti közlekedést, de súlyos zavarok vannak a városi tömegközlekedésben és a légi forgalomban is.

Számos kórház és iskola, valamint a legtöbb közintézmény dolgozója is részt vesz az akcióban, melyhez csatlakozott az újságírók szakszervezete és a kereskedelmi szövetség is. Ez utóbbi arra kérte tagjait, hogy a nap folyamán zárják be üzleteiket.

Letakart jegykezelők a metróban
Letakart jegykezelők a metróban

A munkabeszüntetést a magán és a közszféra legnagyobb szakszervezetei, a GSEE és az ADEDY szervezték, míg a Kommunista Párthoz kötődő Pame szakszervezet külön megmozdulást helyezett kilátásba.

Az ADEDY elsősorban a közalkalmazotti bérek csökkentése, a GSEE pedig az "antiszociálisnak" és "munkásellenesnek" nevezett gazdasági liberalizáció ellen tiltakozik. A szakszervezetek a nap folyamán utcai demonstrációkat is tartanak majd a görög nagyvárosokban.

Tavaly hét általános sztrájkot tartottak az országban a Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök vezette kormány megszorító intézkedései elleni tiltakozásul.