Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Módosítják az alkotmányt Algériában

2011.04.16. 07:55
Az algériai elnök az alkotmány módosítását és a választási törvány felülvizsgálatát is megígérte pénteki televíziós beszédében. Iszlám szélsőségesek épp a beszéd közben támadtak meg egy katonai ellenőrző posztot, ahol legalább 13 katonát megöltek.

Az algériai államfő, Abdel-Azíz Buteflika pénteken televíziós beszédben jelentette be, hogy hamarosan módosítják az az 1996-os alkotmányt és több fontos törvényt a képviseleti demokrácia megerősítésének céljából.

Buteflika közölte azt is, hogy a politikai pártok és alkotmányjogászok részvételével alkotmányozó bizottságot állít fel, majd javaslataikat a parlament elé terjeszti, vagy népszavazásra bocsátja az új alaptörvényt.

Az elnök a választási törvény mélyreható felülvizsgálatát is megígérte. Minden politikai pártot bevonnak ebbe a munkába, függetlenül attól, hogy van-e képviselőjük a parlamentben, vagy nincs. Hozzátette, hogy a 2014-es elnökválasztásra külföldi megfigyelőket is meghívnak. "Minden intézkedést megteszünk, hogy biztosítsuk a szabad és tisztességes választásokat, ideértve nemzetközi megfigyelők részvételét" — mondta az elnök. A pártokról szóló törvényt szintén módosítják.

Butefilka beszédét élőben közvetítette a tévé
Butefilka beszédét élőben közvetítette a tévé

Buteflika emlékeztetett arra, hogy első elnöki mandátuma (1999-2004) idején megteremtették a békét és a biztonságot, majd második megbízatása (2004-2009) alatt ambiciózus fejlesztési programok indultak. Harmadik mandátuma alatt mindezt a demokratikus folyamat elmélyítését célzó politikai reformokkal kívánja betetőzni.

"Nagyon fontos annak elismerése, hogy nemcsak a társadalmi és gazdasági, hanem a politikai reformok is segítenek a válság megoldásában" - mutatott rá Mohamed Lagab politikai elemző, az algíri egyetem tanára.

Katonákat lőttek le

Iszlám szélsőségesek megtámadtak egy katonai ellenőrző posztot Algírtól 140 kilométerre keletre, s legalább 13 katonát megöltek - közölték algériai biztonsági illetékesek szombaton. A beszámoló szerint a katonák éppen az elnök pénteki televíziós beszédét nézték. A harcban két támadó is életét vesztette.

Az egyiptomi és tunéziai vezetőket elsöprő népfelkelésektől eltérően Algériában eddig csak a fővárosban voltak tüntetések, amelyek résztvevői az életszínvonal emelését és demokratikus reformokat követeltek. Az egyre népesebb tüntetések azonban már mindennapossá váltak, és fenyegetést jelentettek az OPEC-tag Algéria stabilitására nézve is. A kormány mindeddig az olajból származó bevételekkel szerelte le a tüntetőket, ebből finanszírozta a gazdasági követelések teljesítését.