Aknákkal lövi a szír hadsereg Deraa városát

2011.05.01. 14:32

A szíriai hadsereg vasárnap aknákkal lőtte a jordániai határhoz közel fekvő Deraa város római kori óvárosát - mondta el egy szemtanú, míg egy hivatalos damaszkuszi forrás azt közölte, a hatóságok valamennyi városban helyreállították a rendet.

A hat hete kirobbant kormányellenes felkelés erősségének számító Deraában hétfő óta szünetel a víz-, az üzemanyag- és az áramszolgáltatás, amióta a hadsereg megszállta a várost. A hadsereg alakulatai szombaton elfoglalták az al-Omari mecsetet, a tüntetések központját.

Egy damaszkuszi illetékes szerint Deraában a várost terrorizáló fegyveres bandák felszámolásakor a hatóságok 149 szélsőségest vettek őrizetbe. Homszban, Latakiában, Bánijászban és Damaszkusz elővárosaiban, ahol az elmúlt napokban heves utcai tüntetések folytak, helyreállt a rend.

Jogvédő szervezetek szerint a kormányerők a reformok után az elnök távozását követelő tüntetőkre lőttek. A lövöldözésben több mint ötszáz embert öltek meg, hatvanhatan pedig még pénteken veszítették életüket.

Szégyenteljes és elfogadhatatlan

Szíriai jogvédő csoportok vasárnap azt követelték, hogy helyezzék szabadlábra az előző nap őrizetbe vett emberi jogvédőt, a közel nyolcvanéves Haszan Iszmail Abdel Azimot, aki a hatóságok az irodájában vettek őrizetbe és ismeretlen helyre hurcoltak.

David Cameron a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva teljességgel szégyenletesnek és elfogadhatatlannak nevezte a helyzetet, amelyben a rendszer a saját állampolgárait gyilkolja meg. A kormányfő ugyanakkor rámutatott: a helyzet különbözik a líbiaitól, ahol a NATO légicsapásokat hajtott végre.

Líbiában az Arab Liga kért fel bennünket a beavatkozásra, a líbiai nép kért bennünket, és ENSZ-határozat alapján jártunk el - mondta Cameron. - Egyértelmű, hogy Szíriában többet kell tennünk, hogy növeljük a rendszerre gyakorolt nyomást, és nemzetközi téren megmutassuk, hogy ez elfogadhatatlan.

Az ENSZ Fejlesztési Programja szombaton bejelentette: a szíriai események miatt júniusról bizonytalan időre elhalasztja a Szíriának a 2012-2017-es időszakra szánt segélyprogram vitáját.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport