Alfréd
-3 °C
3 °C

Hadzsics nem nyilatkozott bűnösségéről

2011.07.25. 16:57 Módosítva: 2011-07-25 17:54:57

Megjelent a Nemzetközi Törvényszék bírái előtt a múlt héten letartóztatott volt horvátországi szerb vezető, Goran Hadzsics, de nem nyilatkozott arról, bűnösnek tartja-e magát az ellene felhozott vádakban.

A Vajdaságban elfogott 52 éves Hadzsicsot pénteken szállították a törvényszék hágai székhelyére.

A horvátországi szerbek egykori vezetője került az igazságszolgáltatás kezére utolsóként a törvényszék százhatvanegy vádlottja közül.

000 Par6405796

Mostani első megszólalásával Hadzsics elismerte, hogy nem történt személyazonossági tévedés, valóban őt fogták el a Fruska Gora hegységben. Korábbi megjelenéséhez képest bujkálása idején ő is igyekezett megváltoztatni külsejét, hogy nehezebben legyen felismerhető.

Hágában a vádlott sötét öltönyben és nyakkendőben jelent meg a bírák előtt.

Hadzsicsnak a törvényszéki szabályok szerint harminc nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy eldöntse, bűnösnek tartja-e a magát vagy sem. Ha akkor sem nyilatkozik, azt a bírák a bűnösség tagadásaként értékelik.

A balkáni háborúk idején Hadzsics rövid ideig a horvátországi szerbek bábállamának, a Krajinai Szerb Köztársaságnak volt az elnöke. Hágában tizennégy vádpontban háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolják, köztük felelősséggel a vukovári kórházban 1991 novemberében elkövetett mészárlásért. A törvényszék szerint Hadzsics felelős azért is, hogy a jugoszláv néphadsereg és szerb szabadcsapatok a mai Horvátország keleti részén a horvát függetlenségi háborúban (1991-1995) megöltek több száz embert – horvát hadifoglyokat –, több ezer embert elűztek, táborokba zártak, megkínoztak, bántalmaztak, kifosztottak.

A horvátországi szerb vádlott elfogását korábban mérföldkőnek minősítették Hágában.

Hadzsics következő megjelenésére várhatóan augusztus végén kerül sor. Augusztus közepéig a Nemzetközi Törvényszék eljárási szünetet tart.