Fél nap alatt ötvennél több embert ölt meg a szír katonaság

2011.08.07. 15:49

Szíriai katonák legalább 57 embert öltek meg vasárnapi támadásukban a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen lázadók közül - közölte a helyi aktivisták egyik szervezete.

Az áldozatok közül 38-at a kelet-szíriai Deir-ez-Zórban ölték meg, 13-at pedig a Houla-síkságon, Homsz városától mintegy 30 kilométerre északra. A két helyszín ellen vasárnap hajnalban indított támadást a hadsereg - mondta el a Szíriai Forradalmi Koordinációs Szövetség egyik aktivistája Damaszkuszból a brit hírügynökségnek.

A szíriai elnök, akit Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szombaton a katonai erő tüntetők elleni alkalmazásának leállítására szólított fel, vasárnap azt hangoztatta, hogy az államnak kötelessége fellépni "a törvényen kívüli" erőkkel szemben, amelyek szerinte "terrorizálják a lakosságot".

Az Arab Liga is aggódik

Az Arab Liga eközben növekvő aggodalmát fejezte ki a szíriai fejlemények miatt, felszólítva a damaszkuszi vezetést, hogy haladéktalanul állítsa le a tüntetők elleni erőszakcselekményeket.

A QNA katari hírügynökség jelentése szerint Nabil al-Arabi, a pánarab szervezet főtitkára nyilatkozatában súlyos csalódottságának adott hangot "az erőszak fokozódása és a hadsereg azon hadműveletei miatt, amelyek Hamában és Deir-ez-Zórban, valamint Szíria más térségeiben zajlanak".

Az Arab Liga előtt nem sokkal XVI. Benedek pápa és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is az erőszak leállítására szólította fel Damaszkuszt.