Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Líbia: heves harcok a főváros közelében

2011.08.14. 07:47

Heves harcok dúltak szombaton késő este Líbiában a fővárostól, Tripolitól alig félszáz kilométerre lévő Závija városánál és onnan nyugatra, a tunéziai határ térségében - mondták el szemtanúk. A kormányellenes lázadók azt állították, sikerült előretörniük egészen a stratégiai fontosságú település központjáig.

A velük szemben álló, Moammer el-Kadhafi líbiai vezetőhöz hű haderő viszont azt közölte, lázadók egy "kis csoportja" megpróbált délről betörni a városba, de a kormányerők ezt megakadályozták. Független forrásból ritkán lehet megerősíteni a líbiai frontról származó értesüléseket.

Závija a Földközi-tenger partján fekszik, a Tripolit a tunéziai határral összekötő út mentén. Ha a lázadóknak sikerülne elfoglalniuk a várost, azzal elvágnák Kadhafi haderejének egyik utánpótlásvonalát.

Tunéziai forrásból úgy tudni, harcok folytak Závijától nyugatra, Líbia és Tunézia határának térségében is. Szemtanúk a határ tunéziai oldalán azt mondták, Rász-Dzsedir határátkelőtől tíz kilométernyire heves harcok dúltak, a lázadók állítólag megpróbálták elfoglalni a Kadhafi-féle haderő kezén lévő átkelőt, amelynek védelmét páncélozott harcjárművekkel és más nehézfegyverekkel megerősítették.

A líbiai lázadók hírek szerint előretörtek a keleti fronton, a kőolajterminálja miatt fontos Brega kikötővárosban is. Az észak-afrikai arab országban február közepén tört ki fegyveres felkelés a több mint négy évtizede hatalmon lévő Kadhafi ezredes rendszere ellen.