Orsolya
10 °C
21 °C

A vihar nehezén már túl van az USA

2011.08.28. 19:22 Módosítva: 2011.08.29. 00:08
A viharrá szelídülő Irén lassan elhagyja New Yorkot, ahol a hatalmas eső és a kiöntő folyók, illetve az óceán miatt több városrész víz alatt van. Manhattan környékén több mint két méteres hullámok, Queen's-ben özönvízszerű áradás nehezíti a közlekedést. A délebbre fekvő államokban azonban már nincs vihar és a károk felmérését is megkezdték.

Az Egyesült Államok keleti partvidéke túl van a legrosszabbon, amit a hurrikánból trópusi viharrá visszaminősített Irén hurrikán okozhatott - jelentette ki vasárnap Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter.

A több mint 800 kilométeres szélességben vonuló már Új-Anglia és Kanada keleti partvidéke felé halad, eddigi útja során azonban négy államban összesen 15 ember, köztük két gyerek halálát okozta.

Az áldozatok közül hatan Észak-Karolinában vesztették életüket, négyen Virginiában haltak meg a rájuk dőlő fák miatt. Egy marylandi asszonyt szintén a házára dőlő fa ölt meg, egy 55 éves szürföző pedig Florida partjainál tűnt el. Connecticut-ban egy, New Jersey-ben két ember halt meg. A lakosságot a hatóságok arra kérték: ne hagyják el házaikat, írja a CNN.

Napolitano hangsúlyozta, hogy a vihart megelőző elővigyázatossági intézkedések jelentősen csökkentették az emberveszteséget. A miniszter ugyanakkor figyelmeztetett rá, hogy a megáradt folyók továbbra is életveszélyesek. A miniszter szerint a kormány legfontosabb üzenete a keleti part lakói számára továbbra is az, hogy "még nem értünk ki az erdőből".

Elöntötte a víz az utcákat

A szakadó eső helyi idő szerint reggel kilenckor érkezett meg New Yorkba, ahol az utcákon özönvízszerű áradás alakult ki, írja a BBC. A széllökések sebessége továbbra is meghaladhatja az óránkénti 100 kilométert, New Jerseyből és az új-angliai területekről áradásokról érkeztek jelentések.

New Jerseyben a víz fákat döntött ki és elöntötte az utcákat, rengeteg embert költöztettek ki ideiglenesen.

Manhattanben több mint két méter magas hullámokkal öntött ki a Hudson folyó, a víz pedig a kikötőtől a Battery parkig borítja az utcákat.

New York Queen's nevű városrészét is elöntötte az óceán. A Wall Streeten homokzsákokkal torlaszolták el a metró lejáratait. New Yorkban a legfőbb gond az áram hiánya, a BBC szerint még mindig több millió háztartásban nincs áram.

Máshol már elült a vihar

A délebbre fekvő államokban a hatóságok megkezdték a károk felmérését. "Vasárnap reggel az utakat letört ágak borították, kevesen közlekedtek az utakon, de a kisebb élelmiszerboltok már nyitva tartottak" - írta egyik kint élő olvasónk.

Philadelphiában egyes tudósítások szerint már lejjebb ment a víz, az utcákon elsodort bútorok, kanapék, mindenféle egyéb holmi úszik. Két épület összedőlt, sérültekről azonban nem érkezett hír. A marylandi Ocean City evakuált városát újra megnyitották, és egy korábban magától leálló atomreaktor környékén sincs már semmi gond.

Obama a helyzet magaslatán

Az amerikai elnök, Barack Obama ennek ellenére megszakította nyaralását, hogy személyesen kordinálja a mentési munkákat. Erre sajtóhírek szerint azért volt szükség, mert el akarják kerülni, hogy a hat évvel ezelőtti Katrina hurrikán esetéhez hasonlóan később a szövetségi kormányt hibáztassák a helyzet alulkezeléséért. 2005-ben ugyanis csaknem 4 ezer ember veszett oda a vihar következtében.

A hatóságok azonban eddig kézben tartották a helyzetet. A Pentagon 200 teherautónyi vészhelyzet esetén alkalmazandó segélyt és 100 ezer katonát küldött a veszélyeztetett zónákba, Obamát pedig a belügyminiszter szerint folyamatosan tájékoztatják a helyzet alakulásáról.

A vihar kapcsán Obama is tájékoztatta a lakosságot, ahol megköszönte az elmúlt napok munkáját azoknak, akik részt vettek a vihar okozta károk elhárításában. Szerinte még nincs vége a történetnek, Irén hatásai szerinte továbbra is érezhetőek az Egyesült Államokban.