Gilád Salit öt év után újra szabad

2011.10.18. 14:46 Módosítva: 2011.10.18. 18:35
Szülőfalujában ünneplő tömeg várja Izraelben Gilád Salitot, a Hamász által öt év után szabadon engedett izraeli katonát. A kötelező orvosi vizsgálatok után már találkozhatott a szüleivel és Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel is. Gázában is ünnepelnek, de sok palesztin hiába várta az izraeli katonáért cserébe elengedett rokonát egy határátkelőnél, ezért kisebb összecsapások robbantak ki.

Már Izraelben van, és a családjával is találkozhatott Gilád Salit izraeli katona, akit az előző héten véglegesített izraeli-palesztin fogolycsere keretében öt év után engedett el a Hamász. Ezzel párhuzamosan szabadon engedték a palesztin foglyok első, 477 fős csoportját, már úton vannak Ciszjordániába és a Gázai övezetbe.

Sápadt, sovány, de jól van

"Nagyon hosszú öt év volt, de mindig tudtam, hogy hazamehetek" – mondta Salit szabadulása után az egyiptomi Nile TV-nek adott interjúban. Salit az öt év alatt nagyon lefogyott, de az első orvosi vizsgálatok alapján jól van. Az interjú alatt zavartnak és kimerültnek tűnt, csak röviden válaszolt a kérdésekre, az Ynet izraeli lap szerint ennek az is lehetett az oka, hogy az eredeti menetrendben nem szerepelt a még Egyiptomban adott interjú.

Salit azt mondta, hogy az előző héten tudta meg, hogy elengedik, de már szeptemberben úgy érezte, hogy közel lehet szabadulásának időpontja. Azt mondta, hogy a fogság alatt nagyon hiányzott neki a családja és a barátai. Kiszabadulása után minél több emberrel akar találkozni, és mesélni nekik a fogságban töltött évekről.

Salit azt mondta, reméli, hogy a mostani megállapodás az első lépés lehet az Izrael és a palesztinok közötti béke útján. Arról is beszélt, örülne, ha még több palesztin foglyot engednének el izraeli börtönökből, feltéve, hogy többször nem hajtanak végre támadásokat Izrael ellen.

Már beszélt a szüleivel

Salitot kedd reggel engedte el a Hamász a rafah-i, az Egyiptom és a Gázai övezet közötti határátkelőnél. Délelőtt tizenegykor az izraeli hadsereg Kerem Salom-i bázisán átesett az első orvosi vizsgálatokon, és telefonon már akkor beszélhetett a családjával.

Kora délután Salit már izraeli katonai egyenruhában érkezett meg a légierő Tel Nof-i bázisára, ahol újabb orvosi vizsgálatok vártak rá, majd találkozhatott szüleivel és Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel. Netanjahu Salitot köszöntve azt mondta, hogy nagyon nehéz döntést kellett hozniuk. "Az lebegett a szemeim előtt, hogy hazahozzuk azt a katonánkat, akit Izrael állam küldött a harctérre" - mondta.

Ha a vizsgálatok mindent rendben találnak, akkor egy konvojjal szállítják majd szülővárosába, a nyugat-galileai Micpe Hilába, ahol nagy ünnepséggel készülnek.

Gázában is ünnepelnek

Akiket már elengedtek

Nasszer Iteima: Közreműködött a netanjai 2002-es hotelrobbantásban, 30-an haltak meg
Valid Anjesz: Segédkezett a jeruzsálemi Moment kávézó felrobbantásában 2002-ben, 11 halott
Jehia Szanvar: A Hamász katonai szárnyának alapítója. Többszörös életfogytiglant kapott
Jihád Jagmur: Részt vett Nachson Waxman izraeli katona kivégzésében 1994-ben
Mohamed al-Sarata: A Hamasz 101 elitkommandó egyik vezetője, többszörös életfogytiglani börtönbüntetésből szabadult
Nael Barguti: 1978-óta van börtönben egy izraeli katona meggyilkolásáért
Raui al-Mustaha: A Hamász egyik vezetője, többszörös életfogytiglanra ítélték
Amna Muna: Életfogytiglani börtönre ítélték egy izraeli tínédzser megöléséért
A teljes fogolylista itt olvasható (pdf).(Forrás: BBC)

A Hamász szerint közel kétszázezren gyűltek össze Gázában, hogy ünnepélyes keretek között fogadják az elengedett foglyokat, jelentette az AFP. Az ünneplőknek megtiltották, hogy a levegőbe lőjenek örömükben. Ramállahban Mahmúd Abbász palesztin elnök mondott beszédet, és köszönetet mondott Egyiptomnak a fogolycserében játszott szerepéért.  A Hamász által uralt Gázai övezetben munkaszüneti napot hirdettek.

Izrael összesen 1027 palesztin foglyot enged el Salitért cserébe, az izraeli legfelsőbb bíróság az előző héten elutasította a fogolycsere ellen benyújtott fellebbezéseket. A megállapodás értelmében két lépcsőben engedik el a foglyokat, első körben a Hamásszal egyeztetett 477 rabot, köztük 27 nőt, és 280 életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt férfit – köztük olyat is, aki már 23 éve volt börtönben – engednek el. A második csoportba tartozó 550 foglyot Izrael már saját belátása szerint választhatja ki, ők két hónapon belül szabadulhatnak.

A foglyok első csoportját szállító buszok percekkel azután lépték át a határt Egyiptomból, hogy Salit megérkezett Izraelbe. Közülük 178-an nem mehetnek Ciszjordániába, negyvenen pedig a Gázai övezetbe sem, őket külföldre toloncolják. Tizenhat palesztin fogoly várhatóan este érkezik meg Damaszkuszba, másokat Törökországba és Katarba szállítanak.

Kedden megerősítették a biztonsági készültséget Izraelben. Izraeli források szerint őrizetbe vettek hat embert, akik lefeküdtek a foglyokat szállító buszok elé az útra, mert ellenezték terroristák elengedését.
A Bitunije határátkelőnél, Izrael és Ciszjordánia között összecsapások robbantak ki, miután kiderült, hogy több elengedett fogoly családja hiába várakozott az ottani határátkelőnél, mert egy másikon érkeznek a buszok. Az izraeli katonák könnygázzal oszlatták a köveket dobáló palesztinokat.

Öt év alkudozás

Salitot 2006. június 25-én rabolta el a Hamász, azóta tartották fogva ismeretlen helyen, de feltehetően valahol a Gázai övezetben. Az öt év alatt a genfi egyezmény előírásainak ellenére egyetlen humanitárius szervezet képviselői sem találkozhattak az izraeli katonával, fogva tartói az első három évben három levelet, illetve 2007-ben egy hangfelvételt engedtek át tőle Izraelbe.

A Hamász kezdettől fogva az izraeli börtönökben sok esetben izraeliek elleni terrortámadások vádjával fogva tartott több mint tízezer palesztin fogoly egy részének szabadon engedését követelte Salitért cserébe. Izrael hivatalosan ugyan nem tárgyal terroristákkal, de ha túszul ejtett izraeli katonáról van szó, egyéb szempontokat is mérlegelnek.

A dilemma ellenére, hogy Salit megmenekülésével hány terrorista kerül szabadlábra, német és egyiptomi közvetítéssel egyeztetések kezdődtek szabadon engedéséről. Közben Salit szülei sem hagyták a szőnyeg alá söpörni a témát, ezért egyre nagyobb nyomás nehezedett a média és a közvélemény részéről is az izraeli kormányokra. Az évek során feltehetően többször is közel került a megegyezés, de végül az előző kedden véglegesítették a fogolycserét.

Többen aggódnak

A Telegraph szerint az izraeliek négyötöde egyetértett Salit elengedésével, ezért a megállapodás Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök népszerűségét is növeli. Ugyanakkor hiába állította a kormány, hogy nem lehetett ennél jobb egyezséget elérni, még miniszterek is bírálták a megállapodást, amely szerintük ilyen formában izraeliek életébe fog kerülni.

A Hamász több vezetője máris Izrael gyengeségeként értékelte a megállapodást, és újabb katonák elrablásával fenyegetőzött, amíg az összes fogva tartott palesztin ki nem szabadul. Az elmúlt időszakban a rivális Fatahhal szemben politikailag egyre inkább háttérbe szoruló Hamász erőt meríthet több száz híve kiszabadulásából.

Feloldják a gázai blokádot?

A Gázai övezetet hatalmában tartó Hamász radikális mozgalom szerint Izrael beleegyezett a terület zárlatának a feloldásába is a Gilád Salit kicseréléséről kötött megállapodás részeként.

Musza Abu Marzuk, a Hamász helyettes vezetője erről a palesztin televízióban beszélt kedden. Állítása szerint az izraeliek a német közvetítéssel lefolytatott legutolsó megbeszéléseken mentek bele a zárlat beszüntetésébe, bár csak "nem hivatalos" jelleggel. Marzuk emlékeztetett, hogy Izrael éppen Salit elrablása miatt hirdette meg a Gázai övezet blokádját.

A politikus felszólította Izraelt, hogy "rendben" helyezze szabadlábra a folyok második nagy csoportját is. Kijelentéseire hivatalos izraeli reagálás még nem volt, de egyes jelzések szerint a blokád feloldását Izrael nem tekinti a megállapodás részének.