Boglárka
19 °C
35 °C

Bevonult a börtönbe a volt izraeli államfő

2011.12.07. 12:04

Szerda délelőtt bevonult a börtönbe a volt izraeli államfő, Móse Kacav, hogy letöltse hétévés börtönbüntetését, melyet nemi erőszak és más szexuális bűncselekmények miatt szabtak ki rá. Reggel az otthonánál újságíróknak azt bizonygatta, hogy ártatlanul hurcolják meg, bizonyíték nélkül ítélték el, írja a Haaretz.com.

Kacavot tavaly decemberben nyilvánította bűnösnek a bíróság egy kolléganője megerőszakolása és másik kettő szexuális zaklatása miatt. A büntetési tételről idén márciusban döntöttek. A botrány 2006 júliusában tört ki. Előbb Kacav azt állította, hogy egy volt munkatársnője meg akarta őt zsarolni. A nyomozás azonban ellene fordult, és végül az asszony, aki a kilencvenes években a titkárnője volt, nemi erőszak elkövetése miatt feljelentette Kacavot, aki ellen más sértettek is hasonló panaszt emeltek.

Kacav, miután a sértettek beperelték, 2007 júniusában lemondott elnöki tisztségéről. Kacav vádalkut kötött az ügyészséggel, ami ellen jogvédő csoportok tiltakoztak. A vádalkut a legfelsőbb bíróság 2008 februárjában jóváhagyta, azonban a volt államfő a felháborodás hatására - és ügyvédei tanácsára - elállt a vádalkutól. "Ez súlyos hiba volt" – mondta a bíró a döntés felolvasásakor.

Kacav ma azt mondta: szerinte azért került ebbe a helyzetbe, mert a bíróság úgy döntött: nem hisz annak a húsz hiteles tanúnak, hanem inkább annak a húsz tanúnak hisz, akik utólag beszéltek. "Egy nap majd meglátják, hogy élve temettek el egy embert" – mondta. Kijelentette, hogy a bizonyíték, amely később a szabadlábra bocsátásához fog vezetni, már ott vár a fellebbezési iratokban.

Kacav a történelemben az első volt izraeli államfő, akit börtönre ítéltek. Családtagjai kísérték el a börtönhöz. Különleges cellába helyezik, ahová az olyan rabokat szokták, akiknél öngyilkossági kísérlettől tartanak. Két biztonsági kamera pásztázza a cellát, és az őrök is fokozottabb figyelmet fordítanak rá. A vécére és a zuhanyzóra nyíló ajtó is áttetsző.