Tizenegy jelölt biztosan lesz a szerbiai elnökválasztáson

2012.04.16. 14:16

Tizenegy elnökjelöltet vett nyilvántartásba a vasárnapi határidőig a szerbiai Köztársasági Választási Bizottság a május hatodikán tartandó elnökválasztásra. A Vajdaság Ma hírportál hétfői beszámolója szerint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség jelöltje is átadta vasárnap a jelöltségéhez szükséges aláírásokat a választási bizottságnak. Pásztor elnökjelöltségének a támogatására 12 963 aláírás gyűlt össze.

Pásztor az aláírási ívek átadásakor kijelentette: Vajdaságból ő az egyetlen elnökjelölt, aki a regionális érdekeket prioritásnak tartja. „Ebből a megfontolásból nagy számú szavazatra számítok a vajdasági nem magyar anyanyelvű lakosság részéről is" – emelte ki Pásztor István.

A nyilvántartásba vételhez 10 000 aláírást kellett összegyűjteniük a jelölteknek. A határidőre ezt tizenegy jelöltnek sikerült biztosítania, a tizenkettedik jelentkező nyilvántartásba vételéről – aki a röviddel a határidő lejárta előtt adta át az őt támogat aláírásokat – még nem döntött a bizottság. Mindegyik jelentkező egy-egy párt képviseletében indul az elnöki helyért. A pártok nem kötöttek szövetséget, ezt a második fordulóra tartogatják.

Ivica Dačić, Boris Tadić, Zoran Stanković, Vojislav Koštunica, Čedomir Jovanović, Jadranka Šešelj, Tomislav Nikolić és Vladan Glišić jelölését már korábban hitelesítették. Pásztor Istvánnak, a VMSZ elnökének, Zoran Dragišićnek, a Munkások és Parasztok Mozgalma jelöltjének,továbbá Muamer Zukorlićnek, a szerbiai iszlám hitközösség muftijának a jelölését pedig vasárnap kora este hagyta jóvá a bizottság, írja a Magyar Szó.

A közvélemény-kutatások eddigi adatai szerint a két legesélyesebb induló Boris Tadić, a Demokrata Párt (DS) és Tomislav Nikolić, a Szerb Haladó Párt (SNS) jelöltje. A felmérések szerint alig pár százalék a különbség a két jelölt támogatottsága között.