Nem hisznek a vár felújításában a krasznahorkaiak

2012.04.27. 13:10

A krasznahorkaiak szerint nem lehet megszokni a leégett vár látványát, derült ki egy kelet-szlovákiai hírportál felméréséből. A válaszadóknak csak 11 százaléka hiszi, hogy egy éven belül felújíthatják a várat, 57 százalékuk szerint már sosem lesz olyan, mint a tűzvész előtt.

Bolló Péter krasznahorkai polgármester az MTI-nek nyilatkozva nem tudta még megbecsülni, hogy a tűz milyen károkat okozott a falu turizmusának. "A szezon május közepén kezdődik, így még nem tudjuk, mennyire jelentős lesz az idegenforgalomból származó bevételkiesés.  Igaz, most is sokan jönnek megnézni, mekkora pusztítást okozott a tűz."

A Kassa Megyei Önkormányzat képviselői májusi képviselői javadalmazásukat teljes egészében a vár felújítására ajánlják fel. Hasonló felajánlást tettek a Most-Híd párt parlamenti képviselői, összességében 20 ezer eurót gyűjtöttek.

A március 10-i tűzvészben erősen megrongálódott vár felújítására több polgári társulás, illetve civil személy is adománygyűjtést indított. A Szlovák Nemzeti Múzeum az egyes felajánlások számára egy központi számlát nyitott a Szlovák Nemzeti Bankban, amelyre 2013 márciusáig várják az adományokat.