Kövér mégis elment Romániába

2012.06.05. 14:46 Módosítva: 2012.06.05. 17:27
Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden Marosvásárhelyre érkezett, hogy részt vegyen a Magyar Polgári Párt (MPP) erdélyi választási kampánykörútján a párt tiszteletbeli elnökeként. A román miniszterelnök pedig azt mondta, a hatóságok nem késlekednek majd intézkedni Kövér Lászlóval szemben abban az esetben, ha megsérti a törvényeket.

A házelnök a WizzAir járatával érkezett kora délután Marosvásárhelyre. Vele utazott Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki Székelyudvarhelyre utazik tovább, hogy ott részt vegyen a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartandó rendezvényen. Németh Zsolt szerdán pedig Csíkszeredát keresi fel.

Kövér László érkezése után az összesereglett újságíróknak elmondta, nem tartott attól, hogy feltartóztatják a román hatóságok, erre ugyanis semmilyen okot nem adott.

D MTI20120605002
Fotó: Boda L. Gergely

A repülőtéren nyolc televíziós stáb és több tucat újságíró várta az Országgyűlés elnökét. A rendkívüli érdeklődésre való tekintettel Kövér László röviden válaszolt kérdéseikre. Elmondta, nem látta okát annak, hogy eleget tegyen a román törvényhozás két házelnöke  kérésének, és lemondja a látogatását.

A házelnökök kérését Kövér László a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) tett gesztusként értelmezte. Hozzátette: a látogatását jól megfontolta, és mivel jogi akadályát nem látta annak, hogy magánemberként ellátogasson egy EU-tagállamba, hát eljött segíteni a Magyar Polgári Párt (MPP) választási kampányát, akárcsak négy évvel ezelőtt. Elmondta, hogy az MPP tiszteletbeli elnökeként vesz részt a kampányban, körútja során mintegy 50 településen áll meg.

Kövér László a Nyirő József újratemetésére vonatkozó kérdésekre előbb nem akart válaszolni, ám az ismételten elhangzó kérdésekre reagálva mégis elmondta, hogy a hamvak jelenleg Budapesten vannak. A kérdésre, hogy eleget kíván-e tenni Victor Ponta román miniszterelnök bocsánatkérési felszólításának, egyetlen szóval, nemmel válaszolt.

"Abban bízom, hogy a kedélyek lenyugszanak. Ha túl vagyunk a választási kampányon, várhatóan mindenki azon munkálkodhat, hogy a román-magyar együttműködés miként térhet vissza abba a kerékvágásba, amelybe az előző román és a mostani magyar kormány jótékony együttműködése terelte. Nem szeretném a helyzetet további nyilatkozatokkal élezni. Remélem, hogy a jognak megfelelően újratemethetjük Nyirő József hamvait, és mindent elfelejtünk, amit kölcsönösen egymás fejéhez vágtunk. Én a magam részéről ezt szeretném" – jelentette ki Kövér László.

Kövér Lászlónak romániai útja elhalasztását javasolta a román parlament képviselőházának és szenátusának elnöke hétfő délután. Vasile Blaga szenátusi és Roberta Anastase képviselőházi elnök arról biztosították Kövér Lászlót, hogy ugyanolyan szívesen látott vendégnek tekintik, mint korábbi látogatásai alkalmával, ugyanakkor hasznosnak látnák, ha látogatását elhalasztaná egy, a választások utáni tetszőleges időpontra.

Nem helyénvaló a látogatás

Victor Ponta újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: teljességgel nem helyénvaló Kövér László erdélyi látogatása. Hozzátette: figyelemmel fogja kísérni, hogy Kövér milyen módon vesz részt a romániai választási kampányban. Reményét fejezte ki, hogy a magyar házelnök tiszteletben fogja tartani a román törvényeket, valamint a jóérzés szabályait, és tartózkodni fog a Romániát sértő nyilatkozatoktól.

Újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: a lehetséges intézkedések közé tartozik a nemkívánatos személlyé nyilvánítás is. "Nem akarok konfliktust gerjeszteni a két szomszédos és egyben uniós tagország között, de ha egy közméltóság felelőtlenül viselkedik Románia területén, akkor jogunk van intézkedni ennek megakadályozása érdekében" – mondta Ponta.

Nem lehet sokáig húzni

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára székelyudvarhelyi sajtótájékoztatóján azt mondta, nem lehet sokáig elodázni a romániai magyarság érdekeit sértő bukaresti kormányzati intézkedésekről szóló, a két kormány közötti  párbeszéd megkezdését.

Mint elmondta, Victor Ponta nem kezdeményezte a megbeszélést Orbán Viktor miniszterelnökkel, amikor a magyar kormányfő az európai uniós kohéziós alapokról folytatott június elsejei bukaresti tanácskozáson vett részt, márpedig a házigazda román kormánynak kellett volna ezt megtennie. "Gondolom, hogy a román fél még nem áll készen arra, hogy megvitassuk azokat a kérdéseket, amelyek a kétoldalú kapcsolatokban felmerültek" – jelentette ki Németh Zsolt.