Kornélia
-1 °C
15 °C

Elítélték a kongói hadurat

2012.07.10. 17:10

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) első fokon 14 év börtönre ítélte Thomas Lubangát, azt a kongói hadurat, aki 2002 és 2003 között gyermekekkel töltötte fel lázadó milíciáját. A hadúr 15 év körüli fiúk és lányok kezébe is fegyvert adott, és rendszeresen terrorizálta Ituri régió vidéki lakosságát. A tíz éve működő ICC-nek ez lett az első kiszabott ítélete – írta a New York Times.

A tárgyalás során az ügyészség eredetileg harminc év büntetést kért a hadúrra. A bíróság azért hozott enyhébb ítéletet, mert Lubanga a tárgyalás során végig együttműködést tanúsított. A büntetésből le fogják számolni azt a hat évet is, amit a hadúr előzetes letartóztatásban töltött, így a gyakorlatban nyolc évet kell majd leülnie, ami jó magaviselet fejében még tovább csökkenhet. Az azonban még nem tisztázott, hogy Lubanga melyik országban üli le a büntetését. A védelem még fellebbezhet az ügyben.

Pszichológus volt

A most 51 éves, korábban pszichológusként dolgozó Lubanga a második kongói háború idején a Kongó Felszabadítása Hazafias Erői nevű félkatonai szervezet vezetője volt, amelybe százával sorozta be a 8-15 év közötti gyerekeket, akiket aztán a frontvonalba küldött, vagy fosztogatásra biztatott, de saját testőrségében is szolgáltak gyerekek. A hadúr feltehetően 3000 gyermeket sorozott be hadseregébe, miután elrendelte, hogy minden család támogassa hadjáratát pénzzel, egy tehénnel, vagy egy gyermekkel. Lubanga a lázadó erők vezetőjeként a gyilkosságok mellett kínzásokért, nemi erőszakokért és csonkításokért is felelős lehet. Egységei 2002 novembere és 2003 márciusa között 800 civilt öltek meg, 26 falut pusztítottak el, és legalább 60 000 embernek kellett miattuk elhagynia az otthonát.