28 évet kapott a volt oktatási miniszter

2012.08.31. 17:22

Egy indiai bíróság 28 év börtönre ítélte Maya Kodnanit, Gudzsarát volt oktatási miniszterét a 2002-es vallási zavargásokban való részvétele miatt. Az ügyben összesen 32 személyt ítéltek el még szerdán, az ügyészség akkor az összes vádlottra halálbüntetést kért. Kodnani a legmagasabb rangú elítélt, a zavargások idején Narendra Modi, jelenlegi főminiszter bizalmasa is volt. Kodnanit gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel és összeesküvéssel is vádolták – írja a BBC.

A vallási zavargások 2002. február 28-án történtek. Egy nappal korábban muszlim csőcselék támadott meg egy hindu zarándokokat szállító vonatot, és 58 zarándokot elevenen elégettek. Másnap a muzulmánok lakta városrészben több mint 90 embert, főleg nőket és gyerekeket gyilkoltak meg válaszcsapásként. A véres bosszú egyik kiváltó oka az lehetett, hogy Kodnani, és pártjának, a Bharatiya Janata Párt tagjai Ahmedabadba vitték a megégett holttesteket és közszemlére tették őket.

Kodnani a választások idején még nem töltött be miniszteri posztot. A per során tagadta, hogy a zavargások helyszínén lett volna, de mobiltelefonja alapján bizonyítani tudták, hogy mégis a konfliktus középpontjában tartózkodott. Kodnanit 2009-ben vették őrizetbe, posztjáról is akkor mondott le. Idén májusban óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

Szintén bűnösnek találták Babu Bajrangit, a Bajrang Dal nevű hindu militáns csoport vezetőjét, akit életfogytiglani börtönre ítéltek. A tárgyalások során eredetileg 62 embert gyanúsítottak, közülük 29-et felmentettek. Egy ember meghalt, mielőtt véget ért volna a per.