Óriás pusztítást okozott a Sandy a keleti parton

2012.10.29. 18:50
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • „Nálunk, Midtownban is minden utca üres, pedig a 42. utca átlagos napokon zsúfolásig tele van. Egy korábbi hírrel ellentétben az ég nem fekete, hanem szinte fehér, és sűrűn esik az eső. A szél olyan erős, hogy a kifele buktatható ablakokat alig lehet kinyitni, mert rögtön visszafújja, és a pár éves épület 34. emeletén folyamatosan recsegnek a konyhaszekrények a ház apró mozgásaitól” - osztotta meg velünk ijesztő élményeit olvasónk, D.

  • Olvasóink nemcsak beszámolókat küldenek, hanem remek fotókat is. Ezekből gyűjtöttünk össze egy galériára valót.

  • AZM fedőnevű olvasónk negyedszer jelentkezik be New Yorkból: „Most jártam egyet, de nem sok minden történik itt. Vannak emberek az utcán (kutyát sétaltatnak, sétalgatnak, edzenek). Kocsit már kevesebbet láttam. Vízszintesen esik az eső, és vannak már olyan széllökések, amik elfújtak mászkáló embereket. Lementem a Hudsonhoz, még relatíve normális hullámok vannak. Annyi különbség van egy viharhoz képest, hogy a nagy üvegfelületeket bedeszkázták, és a padokat lefixálták. Itt fent a lakásban már hallani, hogy a szél nagyon megerősödött, folyamatosan zúg.”

    K. pedig New York mellett, Long Island déli partvidékén járt. „Az öbölmenti utcák már a vihar megérkezése előtt órákkal víz alatt vannak. Mindenki bespájzolt - kinek mire van szüksége a nehéz napok átvészeléséhez. Ahová nem tört be a víz, ott a hatalmas fák okoznak aggodalmat, az emberek az emeletekről a földszintre költöztek. A szélerősség percről percre fokozódik, a szél félelmetes hangot ad” - írja.

  • Ahogy Sandy nyomul előre, úgy érkeznek jelentések károkról, illetve úgy zárkóznak be egyre jobban a partmenti városok. A marylandi Ocean Cityben már ingatlanokat rongál a vihar, Connecticut egy részét kisebb áradás érte, Atlantic Cityben pedig egész városrészeket öntött el a víz.

    New York áramszolgáltatója, a Con Edison több ügyfelét is felhívta, figyelmeztetve őket arra, hogy Manhattan egyes részeiben áradás miatt valószínűleg ki kell kapcsolni az áramot. Manhattanből New Jersey-be és Brooklynba már nem lehet eljutni alagúton. A bostoni metró is leállt, akárcsak korábban Washington DC, New York és Philadelphia metrója.

  • Megérkezett a NOAA (az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörfigyelő Intézet) legújabb előrejelzése arról, hogy a Sandynek köszönhetően mennyi csapadékra lehet számítani a következő napokban a keleti parton. Maryland nagy része 8-10 hüvelyk, azaz 200-250 milliméter esőt kap csak a következő egy napban. Összehasonlításul: az OMSZ szerint Budapest egész éves csapadékátlaga 534 milliméter volt 1971-2000 között. Washington DC és Baltimore szintén elég nedves hely lesz a következő napokban, Nyugat-Virginiában hó is eshet. A lenti térkép egynapos előrejelzést mutat, három- és ötnapos is megtekinthető a fenti linken.

    noaa.PNG
  • M. írja New Yorkból: „Még utoljára lementem a boltba Red Bullért, arra az esetre, ha elmenne az áram és nem lehetne kávét csinálni. Az Upper West Side-on még mindig van ember az utcán, de egyre kevesebb. A széllökések egyre nagyobbak, gyakorlatilag már visz a szél a keresztutcákban. A drogériák viszont tele vannak emberekkel, folyékony babatápszert, cigit, sört és nassokat vesznek. Elsétáltam egy bank mellett és minden számítógép le volt fóliázva, nyilván attól félnek, hogy beáznak. A legmeglepőbbet a saját utcánkban láttam, egy család költözött éppen, teherautókba pakolták a bútoraikat szállítók, és rakodták a dobozaikat, mintha mi sem történne.”

  • Olvasónk, AZM videója New Yorkból, benne az emlegetett, vízszintese zuhogó eső, bedeszkázott bejárat, kihalt utcák, és olyan szél, hogy azt hallgatni is rossz.

  • A New York-i 57-ik utca 1 alatt épülő, a város talán legexkluzívabb, legdrágább lakásait kínáló új  luxus-felhőkarcolót építő toronydarut lebontotta a szélvihar. Az 56-ik utcára üveg, tégla és egyéb törmelékek hullottak. A 80 emelet magasan csüngő toronytorzó miatt a környéket lezárták, az első hírek szerint nincsenek áldozatok, de az orkánszerű szélben a sérült vasszerkezet óriási veszélyt jelent.

    A6ZQG72CQAAGStR
  • Nyilván egy hurrikán sem elég komoly dolog ahhoz, hogy a neten ne lehetne belőle viccet csinálni. Egy ismeretlen poéngyáros a Twitteren a Sandy hurrikán nevében írogat üzeneteket, természetesen csupa nagybetűvel. Ilyesmiket: „NEM LESZ ISKOLA NEW YORKBAN. NINCS MIT, SZARHÁZIAK.” További részletek itt.

  • Még egy olvasói videó, ez a New York-i kikötőből. Egyre jobban fúj a szél, zuhog az eső, az ég szürkés tejszínű, és "állandó mély zúgás hallatszik, mintha egy repülő közelítene folyton" olvasónk (Rex-Kiss Béla) szerint . A videón látható híd a Verrazano-Narrows Bridge, ami Brooklynt köti össze Staten Islanddel.

  • New Yorkban egyre nagyobb az aggodalom, hogy a szél betöri a város magas épületeinek ablakait, sőt, esetleg kárt tesz magukban az épületekben is.

    A National Weather Service állami meteorológiai szolgálat szerint a városban várhatóan legfeljebb 145 km/órás szél lesz. Ilyenkor a legnagyobb veszélyt a szél által felkapott törmelékek jelentik, ezért kérnek a hatóságok mindenkit, hogy maradjanak otthon vagy zárt helyen. A magasépületek borítása, ablakai azonban ennél nagyobb szélerősségre vannak tervezve, így az ott lakóknak nincs mitől tartaniuk.

  • A Reuters szerint az egyik legnagyobb New York-i áramszolgáltató, a Consolidated Edison elkezdte értesíteni a fogyasztókat: előfordulhat, hogy hétfő este komplett városrészekben kikapcsolja a szolgáltatást. Az áramszünet egyes, a 34-ik utcától délre fekvő manhattani negyedeket érinthet, de csak a Hudson folyóhoz és az East Riverhez közeli sugárutakat valamint a sziget déli csücskét, összesen mintegy 35 ezer fogyasztót.

    Az intézkedésre azért van szükség, mert az emelkedő vízszint veszélyt jelent a feszültség alatti vezetékekre. Ilyen intézkedésre a Con Ed még sohasem kényszerült, bár a vállalat illetékesei szerint az Irene hurrikán idején közel voltak ahhoz, hogy meglépjék.

  • Facebookon elkezdett elterjedni egy elég hatásos kép, ami a New York-i Szabadság-szobor látható, a háttérben egy lenyűgöző viharfelhővel. A képet többen úgy kezdték el továbbosztani, mint egy olyan fotót, amin a Sandy hurrikán látható. A fotó villámgyorsan elterjedt, rövid idő alatt százezres nagyságrendnél járt a megosztások száma.

    fakepic

    Csakhogy ez a kép nem most készült. Erről árulkodó kommentek is vannak, de Ferenc nevű olvasónk is megtalálta egy blog 2011. januári bejegyzésében, illetve egy Robert Bogdany nevű felhasználó Flickr-oldalán. Nem először látunk példát arra, hogy a neten - és különösen a Facebookon - elég könnyű átverni a felhasználókat. Egyébként van egy eladó hidunk, nem akarja valaki megvenni?

  • cikkünk a témában:

    Eközben Buenos Airesben

    Nem csak Amerikában okoz gondot az időjárás. Özönvízszerű esők árasztották el az argentin fővárost és környékét: több tucatnyi embert telepítettek ki a vasárnap este óta tartó esőzések okozta áradások miatt. Az ítéletidőnek már egy halálos áldozata és több sérültje is van.

  • „Mi Brooklynban élünk, valamivel az evakuálási zónán kívül. Itt egyelőre az erős széllökéseket leszámítva semmi jele a közelgő viharnak: az imént körülnéztünk az utcán, és az üzletek többségét még nyitva találtuk. A sarki kávézó ajtaja is tárva nyitva volt, az ajtó mellett közvetlenül pedig egy anyuka sakkozott kisfiával” - írja olvasónk, J.

  • Olvasónk, AZM újabb videót küldött New Yorkból. Szél, eső, hullámok.

  • A Maryland állam-beli Baltimore városában Rawlings-Blake polgármester helyi idő szerint ma este hattól kedd délig teljesen betiltotta a gépjárműforgalmat. Kivételt csak az egyenruhás dolgozók és a mentők élveznek. Az intézkedésre az utak szabad átjárhatósága érdekében van szükség: a nehéz időjárási körülmények miatt elakadó járművek akadályozhatják a katasztrófavédelmisek munkáját.

  • M.A. írja: „Manhattanben vagyok egy hete, holnap délután indultam volna haza, de törölték az összes járatot, és bezárták a reptereket is. A Broadway-n alig van ember az utcán, csupán a kisboltok vannak nyitva. Legtöbb helyen kifogytak a vízből, mi is próbálunk felkészülni a legrosszabbra. Legkorábban szombat este érek vissza Budapestre. Addig is üdv New Yorkból! Remélem, szerdán eljutok a Guggeinheimbe, ha már így alakult, mert arra mar nem jutott időm a Met utan.” Sikeres hazautat kívánunk!

  • A teherautók egész nap nem közlekedhettek, de 13.00 óta a személyautók sem használhatják az autópályákat. "Aki a kötelező evakuálás által érintett területen tartózkodik, az most azonnal menjen haza, vagy védett helyre" - szól Dan Malloy kormányzó utasítása.

  • New York állam kormányzója, Andrew M. Cuomo nemrég bejelentette, hogy fokozatosan lezárják a New York-i hidakat. A Tappan Zee-t ezekben a percekben zárják le, este hétkor (magyar idő szerint éjfélor) a George Washington, a Verrazzano-Narrows és a Throgs Neck, a Henry Hudson és a Cross Bay Veterans hidakon is leáll a forgalom.

    A Holland és a Brooklyn-Battery közúti alagutakat már korábban lezárták. Csak a Lincoln és a Midtown alagutak üzemelnek, valamint a R.F. Kennedy híd, és a Bayonne, a Goethals és az Outerbridge átkelők. Cuomo szerint ha erősödik a szél, készek ezeket is nagyon gyorsan lezárni.

  • Egy órája sincs, hogy megírtuk, hamis kép terjed Sandyről a Facebookon, máris itt a következő. Ez is elég átlátszó, akárcsak a korábbi.

    sandyfake2

    A snopes.comon az állítólagos webkamerás felvétel eredetije is látható - de ismerős is lehet azoknak, akik követik korunk gagyigyárosa, Roland Emmerich munkásságát. A Szabadság-szobrot elöntő ár ugyanis a Holnapután című film egy jelenetében volt látható. A weboldal egyébként a korábban bemutatott hamis fotó eredetijét is bemutatja (legalábbis az eredeti vihart, amit valaki a Szabadság-szobor mögé másolt).

  • A Sandy hurrikán központja 60 kilométerre van a New Jersey állambeli Cape Maytől és 2-4 órán belül eléri a szárazföldet - jelentette be hétfő délután az Egyesült Államok Nemzeti Hurrikánközpontja.

    A forgószél mozgásának sebessége a hétfői nap folyamán felgyorsult és elérte az óránkénti 45 kilométert, ezért a vártnál előbb ér partot. A vihar központjában a széllökések sebessége eléri az óránkénti 145 kilométert.

    Washingtontól Bostonig leállt a városi tömegközlekedés, nem járnak a vonatok és bezártak az iskolák. Eddig 12 600 repülőjáratot töröltek, ami több mint másfél ezerrel haladja meg a tavalyi, az Irén hurrikán miatti lemondások számát. A vihar vonulása összesen 50-60 millió embert érint és várhatóan 10 millióan maradnak áram nélkül. A keleti partvidéken már több mint 1,3 millióan vannak már áram nélkül.

  • A gazdasági hírügynökség kalkulációja szerint a Sandy hurrikán által okozott gazdasági kár akár a húszmilliárd dollárt is elérheti. Ebbe beleszámították a biztosítók által kifizetett kártérítéseket, amit jelenleg 5-10 milliárd dollár közé becsülnek. A hurrikán az egyik becslés szerint a negyedik negyedévben 0,1-0,2 százalékkal is csökkentheti az USA GDP-jét.

    A Bloomberg által megkérdezett más közgazdászok arra figyelmeztettek, hogy az elmaradt szolgáltatások, például a zárva tartó éttermek miatt kieső vásárlásokat nem lehet a jövőben pótolni, az emberek nem esznek másnap kétszer annyit. A visszaesés hatásai körülbelül egy hétig tartanak, amit egy 3-4 hetes konszolidáció követ majd. Van olyan szakértő, aki szerint lehet, hogy az amerikai gazdaság meg se érzi a hurrikánt, mert a konszolidáció nagyobb lesz, mint a visszaesés, így akár még pozitív is lehet a mérleg.

  • A keleti parti szerencsejáték-főváros, Atlantic City szinte teljes területét elöntötte a víz - twittelte ki a város közigazgatási igazgatója. A meteorológiai szolgálat szerint Sandy már csak 65 kilométerre van a várostól, a széllökések sebessége eléri a 150 km/órát.

  • A Reuters beszámolója szerint szinte teljesen leállt az USA keleti partvidékén a benzin, a gázolaj és a kerozintermelés, mivel a Sandy hurrikán miatt az olajfinomítók kétharmadát bezárták. A finomítók mellett este leáll a régió legnagyobb csővezetéke, és a kikötők sem működnek.

    A hírre, valamint a várható áramszünetet követő újraindítási nehézségek miatt a keleti partra szállított határidős gallononkénti olajár azonnal 11 centet emelkedett, amit az aktuális ár emelkedése követett, 2 centtel.

  • Egy webkamera magyar idő szerint délután 5 és este 9 között rögzített képeiből állítottuk össze a lenti videót, amin látható, ahogy a hurrikán megérkezik Ney Yorkba.

  • "A szél miatt alig álltam a lábamon, és közben esett, az öböl felől redvás vizet fújt az arcomba. A víz folyamatosan emelkedik, azóta már elöntötte ezt a sétányt" - írta olvasónk Rex-Kiss Béla Brooklynból a 80-dik utcánál, ahol fél órája videózott.

  • Zoltán a marylandi Ocean Cityből küldött életjelet. „Ma repültem volna haza, de Sandy miatt itt ragadtam a félszigeten. Meg órák vannak mire ideér a hurrikán, de itt már jelentős károkat okozott, az egesz belváros víz alatt van, és még csak most kezd erősödni a szél, és minimum 140-150 kilométer per órás szélre lehet számítani, mert a hurrikán közepe itt fog elhaladni” - írja.

  • Ahogy a szél erősödik, egyre több helyen okoznak rövidzárlatot és áramkimaradást a vezetékekre dőlő fák és  a lehulló faágak. A Con Ed szolgáltató már 68.700 áram nélkül maradt fogyasztóról tud New York államban, azon belül New York-ban, Staten Island-on 18,500, Queens-ben 18,200 háztartás maradt sötétben. Mivel Manhattan-ban a cégnek nincsenek légvezetékei, a szigetet egyelőre nem érintik a kimaradások.

    A Jersey Central Power & Light 290, a Public Service energy & Gas 74.000, a Connecticut Light and Power 185 ezer áram nélkül maradt háztartásról tud.