Óriás pusztítást okozott a Sandy a keleti parton

2012.10.30. 10:20
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Két percben az éjszaka

    Ha lemaradt volna róla, akkor 1perc 50 másodpercben megtekintheti a webkamerás time-lapse felvételt Now Yorkból a Sandy hurrikánról

  • cikkünk a témában:

    Így mentették meg a Bounty legénységét

    Az amerikai partiőrség közzétette az H.M.S. Bounty legénységenek kimentéséről készült videójukat. A legénységet az életmentőcsónakokból gyűjtötték össze a partiőrség helikopteres egységei, mert a Bounty olyan erős viharba került, hogy a hajót el kellett hagyniuk az embereknek.

  • A 14. utca és az FDR gyorsforgalmi út találkozásánál felrobbant trafó miatt maradt áram nélkül negyedmillió, a 39. utcától délre élő manhattani és aludtak ki a Freedom Tower fényei.

  • Tizenötre nőtt a Sandy hurrikán halálos áldozatainak a száma az Egyesült Államokban. A legfrissebb hírek Marylandből érkeztek, a CNN jelentése szerint ott ketten vesztették életüket. A legtöbben, öten New Yorkban haltak meg.

  • Elmoshatja a vihar Noé bárkáját, írja a Los Angeles Times. Darren Aronofsky a New York-i Oyster Bayben forgatja Russel Crowe főszereplésével Noé című, a bibliai özönvízről szóló filmjét. A vihar egyenesen az öböl felé halad, ahol a 150 méter hosszú, 25 méter magas, 15 méter széles bárkát felépítették. A hajót nem tervezték tengerállónak.

  • Miközben a világ az Egyesült Államok keleti partvidékére figyel, a vihar máshol még nagyobb károkat okozott. Haitin, ahol 52-en vesztették életüket, az al-Jazeera jelentése szerint éhínséget okozhat a vihar. Az ENSZ szerint a vihar elpusztította a termést a sziget déli harmadán. Emellett az áradások és a rossz higiéniás helyzet kolerajárványt okozhat.

  • "Ha jön víz a csapból, azt meg lehet inni" - írja twitterén a New York-i polgármesteri hivatal.

  • Barack Obama hivatalosan is súlyos katasztrófává nyilvánította a New Yorkban, New Jersey-ben és Long Islanden történteket, jelentette az ABC Eyewitness News. Az elnöki deklarációval mindhárom térség szövetségi forrásokhoz juthat a károk elhárításához.

  • A Washington Post legfrissebb, magyar idő szerint délelőtt 11-es összesítése szerint 7,5 millióan maradtak áram nélkül az Egyesült Államok keleti partján a Sandy hurrikán pusztítása után.

  • Az ABC New York-i híradója, az Eyewitness News jelentése szerint az elektromos művek arra kéri az embereket, hogy ne mászkáljanak az elárasztott utcákon, mert a leszakadt elektromos vezetékek belelóghatnak a vízbe és áramütést okozhatnak.

  • A CNN legfrissebb összesítése szerint 16 halálos áldozata van a Sandy hurrikánnak az Egyesült Államokban. New Yorkban öten, New Jersey-ben hárman, Connecticutban Marylandben és Pennsylvaniában ketten, Nyugat-Virginiában és a Bounty hadihajó másolatán a tengeren egyen vesztették életüket.

  • Bár a Sandy hurrikán nem alakult szuperviharrá, a sarkköri vihar továbbra is veszélyt jelent. A nyugat-virginiai katasztrófaügyi minisztérium jelentése szerint az állam 11 megyéjében okozott hóvihart, blizzardot a front. A blizzard nagyon hirtelen hőmérsékletcsökkenéssel járó téli vihar. A CNN jelentése szerint Morgantown mellett húsz centi hó esett. A havazás és a fagy miatt le kellett zárni a 68-as államközi autópályát.

  • A bostoni közlekedési vállalat kedd reggel újraindította szolgáltatását. Bár egyes vonalak még nem működnek, és késések is vannak, a buszközlekedés beindult.

  • Jack Markell delaware-i kormányzó és Michael Nutter philadelphiai polgármester már a vihar elmúltának örülnek. Mindeketten úgy vélik, hogy államuk, illetve városuk megúszta a vihar nagyját, és jól bírkózott meg a kialakult helyzettel, írja a CNN.

  • Másfél méteres víz árasztotta el Moonachie utcáit a hajnali gátszakadás után, jelentette a CNN. A települést evakuálják, a tűroltók a mobilházaik tetejéről és lakásaik emeleti ablakain át mentik a település 2706 lakóját.

  • Bár a Sandy már nem számít hurikánnak, csak poszttrópusi ciklonnak, az amerikai meteorológiai szolgálat szerint New York térségében még mindig 60-110 km/h-s széllökéseket mérnek, jelentette a CNN.

  • Egy 36 méter hosszú tankerhajót vetett partra a Sandy hurrikán a New York-i Staten Islanden, jelentette a CNN és az ABC Eyewitness News híradója.

    hajó
    Fotó: eyewitnessnyc / owl.ly
  • Miközben New Yorkban iható a csapvíz, Connecticutban a vízellátásban is problémákat okozhat a vihar. Az ABC helyi adója szerint a csatornahálózatot elárasztó tengervíz bemosta a szennyvizet. Norwalk városában le kellett zárni a szennyvíztelepet. A helyi egészségügyi minisztérium figyelmeztetése szerint az ivóvíz is szennyeződhetett, ezért senkinek sem ajánlják, hogy csapvizet igyon.

  • A CNN jelentése szerint New Yorkban 1,8 millióan, New Jersey-ben 2,3 millióan, Massachusettsben 322 ezren, Pennsylvaniában 1,2 millióan, Connecticutban 619 ezren, Delaware-ban 72 ezren, Marylandben 195 ezren, Rhode Islanden 117 ezren, New Hampshire-ben 234 ezren, Maine-ben 83 ezren, a fővárosban Washingtonban 24 ezren maradtak áram nélkül.

  • A New York-i magyar főkonzulátusra nem érkezett olyan jelzés, amely szerint magyar állampolgárok megsérültek vagy bajba jutottak volna a Sandy hurrikán miatt, mondta az Indexnek Dán Károly főkonzul. Magyar állampolgárok telefonon leginkább arról érdeklődtek, hogyan tudják meghosszabbítani szállodái tartózkodásukat vagy mikor indulnak újra a repülőjáratok. Ha magyar állampolgár megsérült, arról várhatóan a következő napokban küldenek értesítést a kórházak a főkonzulátusnak. A főkunzálutus nem számít sérültekre. Az előre megtervezett evakuáció jól sikerült, a leginkább érintett területekről időben elmentek az emberek, mondta Dán Károly.

  • cikkünk a témában:

    Tűz, áradás, elsüllyedt hajó

    Az amerikai partokat magyar idő szerint hajnali egykor elérő Sandy hurrikán komoly pusztítást végzett. Queensben egy teljes háztömb gyulladt ki, a partvidék államaiban mindenhol áradások voltak. A viharban elpusztult a Bounty hadihajó korhű hasonmása, a kapitány életét vesztette.

  • kéri New York polgármestere a város lakóitól. A polgármesteri hivatal legfrissebb twitterüzenete szerint a letört ágak és a leszakadt villanyvezetékek "nagyon veszélyesek".

  • New Jersey-ben ugyan a legfontosabb autópálya, a Garden State Parkway nyitva van, de kétszáznál több másik utat le kellett zárni. Az állam kormányzója, Chris Christie azt kérte, csak az szálljon autóba, akinek muszáj, jelentette az ABC Eywewitness News.

  • A New York-i önkormányzat közleményben hívta munkába alkalmazottait. "Ha a hivatalod nyitva van és biztonságban be tudsz jönni, tégy így. De csak ha biztonságos. Ha a hivatalod zárva van, de el tudod hagyni az otthonod, jelentkezz a legközelebbi szükségszálláson, ahol segíthetsz a mentésben" - írták.

  • A sarkköri levegővel keveredő poszttrópusi ciklon komoly hóviharokat okozott Nyugat-Virginiában és Pennsylvaniában. Az előbbiben, Webster megyében már 43 centi hó esett, jelentette a CNN.

  • A parti őrség reggeli összefoglalója szerint az éjjel legalább 168 ember rekedt különböző helyeken négy New York-i kerületben.

  • Dan Malloy, Connecticut kormányzója a twitterén jelentette be, hogy azonnali hatállyal feloldotta az utazási tilalmat az államban. "Ha egy út járhatatlannak tűnik, ne próbáljon áthajtani rajta" - figyelmeztetett.

  • Malloy kormányzó némi kampányolásra is felhasználta a vihart. "Bár támadtak miatta, tavalyi kezdeményezésünk a fák visszametszésére most, a viharban kifizetődött" - írta twitterén.

  • Az ABC New York-i adójának híradója szerint már nyolcvan, előzőleg elárasztott lakás pusztult be a Queensben, a Rockaway Boulvardon tomboló tűzben, ami összesen száz lakást fenyeget. A Breezy Point-i háztömb hajnal óta lángol, a tűz terjedését a környező, könnyűszerkezetes épületek és a szél is megkönnyíti, míg az oltást nehezíti, hogy a környéket elárasztotta a hurrikánt kísérő eső és a vihardagály.

  • Az illetékesek szerint hetekig is eltarthat a vezetékhálózat helyreállítása három New York-i megyében. A New Yorktól északra, de még az ún. Tri-State térségben fekvő Rockland, Westchester és Orange megyék - ez utóbbit az Amcsi motorok című dokurealityből ismerhetik a nézők - lakóit érinti a probléma.