Óriás pusztítást okozott a Sandy a keleti parton

2012.10.29. 16:39
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Maryland kormányzója Martin O'Malley rendkívüli sajtótájékoztató tartott, ahol azt mondta, hogy olyan erős viharról van szó, hogy kétség kívül lesznek halálos áldozatok. A kormányzó szerint az embereknek figyelniük kell egymásra, és akkor kevesebb halottal kell számolni. "Ez egy hosszú 24-36 óra lesz" – mondta O'Malley.

  • A Reuters jelentése szerint a New York Stock Exchange hétfő után kedden is rendkívüli szünetnapot tarthat, mivel még akkor is a város fölött marad a vihar.

  • "Queensben erősödik a szel. Annyira még nem erős, hogy megtartana, ha álló helyzetben beledőlnék, de most láttam az első vezetéket leszakadni, amit egy ráeső faág intézett el" - kaptunk helyzetjelentést New Yorkból. A queensi üzletek olvasónk szerint zárva vannak, kizárólag a lengyel pékség van nyitva, de már csak kifli kapható, bár az legalább friss. Áram, internet, telefon működik. Olvasónk környékén rendelős taxit nem lehet hívni, mert azt mondják, hogy pár óra múlva az erős esőzések miatt veszélyes lenne vezetni. Egyelőre csak gyenge eső van. "Van a hurikánnak jó oldala is: Manhattanben az irodánk épülete zárva, így munka otthonrol, legtöbb meeting áttolva szerdára" - örült olvasónk.

  • Ezekben a percekben fejeződött be Michael Bloomberg, New York polgármesterének sajtótájékoztatója. A polgármester megerősítette, hogy mára valóban áradás van a város egyes részein, és a következő 24 órában a szokásosnál magasabb vízszintre számítanak.

    A partmenti területeken a vízszint emelkedése mellett magas, akár 6 méter magas hullámok is lehetnek. Ezek mellé erős széllökések és heves esőzés társul. A vihar még holnap is a város fölött marad és kedd reggelre is sok csapadékra számítanak.

  • New York polgármestere szerint a 911-es segélyhívószám végig működni fog a vihar alatt, de arra is figyelemmel kell lenni, hogy a mentőalakulatokat a lehető legkevesebb veszélynek tegyék ki. Bloomberg arra kérte az embereket, hogy aki még nem hagyta el az A zónát, az tegye meg most, mert lassan túl késő lesz, és csak másokat sodornak veszélybe, ha később onnan kérnek segítséget.

  • Manhattan déli feléről írja egy olvasónk: egyelőre a szélből még nem nagyon lehet érezni semmit, csupán nagyon kis szemekben elkezdett esni a hó. "Ennek ellenére egy átlagos naphoz képest nagyon kevesen vannak az utcákon, és már tegnap éjszaka is egy ritka csendes éjszakát élvezhettünk. A város szinte aludt" - teszi hozzá.

  • New York polgármestere, Michael Bloomberg szerint a városra a hullámok és a partmenti áradások jelenthetik a legnagyobb veszélyt. Bloomberg felhívta a figyelmet, hogy a várakozások szerint a vihar hurrikánból kegyetlen északkeleti hóviharrá alakulhat, amint eléri a szárazföldet. Ennek súlyos következményei lehetnek a városra nézve.

  • A polgármester szerint New Yorkban számos óvóhely áll készen az emberek befogadására. Az óvóhelyek fel vannak szerelve készletekkel, önkéntesek várják a lakosokat, akik háziállataikat is magukkal vihetik.

    Bloomberg szerint eddig 3000 ember költözött át az óvóhelyekre és nagyjából 70 macskát hoztak magukkal. A polgármester külön felhívta rá a figyelmet, hogy az emberek ne hagyják otthon az állataikat, mert nem lehet tudni, hogy mikor tudnak újra hazamenni.

  • Az NBC híradósa nevetve jelentkezett be Washingtonból, ahol összefutott a kihalt utcán egy rövidnadrágos, lófejmaszkot viselő emberrel. „Megijedhetsz és elbújhatsz a házadban, de kezelheted humorral is a helyzetet” – mondta a riporter, a lófejű ember pedig nagyon örült, hogy bekerült a híradóba. A lófejmaszk egyébként patinás mém már az interneten, most a Sandy is adott egy fejezetet a történetéhez.

  • A polgármester szerint a vonatkocsikat lecövekelték és az építési területeket lezárták. Eddig nem érkeztek hírek arról, hogy valaki megsérült volna, mert elfújt valamit az erős szél. Bloomberg szerint nem tilos az utcára menni, de rendkívül veszélyes, és a helyzet csak rosszabbodni fog.

    A város vezetője szerint az emberek akkor járnak a legjobban, ha otthon maradnak, tévét néznek, olvasnak, esznek egy szendvicset, beszélgetnek a családtagjaikkal, vagy csak egyszerűen alszanak.

  • cikkünk a témában:

    Vihar előtti csend New Yorkban

  • A polgármesteri hivatal figyelemmel fogja kísérni a fejleményeket, és azonnal hírt ad, ha egy híd túl veszélyessé válik is le kell zárni. Bloomberg szerint a mai éjszaka lesz a legnehezebb. Azt pontosan nem tudja mire lehet számítani, sok előkészületet megtettek, de semmi se biztos.

  • Manhattan északi részéről, az Upper West Side-ról, egy régi építésű harminc emeletes ház 22. emeletéről jelentkezett egy olvasónk.  "Rendeltünk jópár üveg ivóvizet, a kádban is áll a víz. Elemlámpa és gyertyahalmok vannak előttem, meg egy Jenga (hogy valamivel elüssük az időt, ha elmegy az áram). Bevásároltunk tartós élelmiszerből, és előszedtük a hűtőládát a fagyasztott ételeknek. Kihúztuk a konnektorból azokat a készülékeket, amiket nem használunk a következő pár napban (megelőzendő bármiféle tüzet)" - sorolta az óvintézkedéseiket. Szerinte egyelőre nem sok minden történik, legfeljebb annyi, hogy a 30. emeletig felviszi a szél a szemetet az utcáról. "Kaptunk egy rakás üzenetet: a munkáltatóinktól, a bankunktól, a jógateremtől, a ház üzemeltetőjétől, hogy mi várható, mire készüljünk fel, hogyan segitenek, ha gond van. A barátainkkal is egyeztetünk, hogy minden rendben van-e, kell-e segítség, de elmondható, hogy itt mindenki fegyelmezetten, mi több, sztoikus nyugalommal vette tudomásul, hogy a hétfő többet tartogathat, mint a következő hét elejét" - írta olvasónk, aki egyébként Connecticutban lakik, csak úgy döntöttek, biztonságosabb Manhattanben átvészelni a vihart.

  • "A hangulat nyugodt, az emberek kutyát sétáltatnak, fényképeznek, a tavalyi Irén hurrikánt megelőző pániknak nyoma sincs" - írta olvasónk, aki a Hudson folyó partján lakik Jersey Cityben, a 31. emeleten, rálátással Manhattanre. A környéken  a magas épületeket nem evakuálják, csak a kis házakat kell elhagyni. A Hudson folyó rendkívül magas és viharos, a parton már több helyen látták kilépni.

  • Mitt Romney elnökjelölt hétfői és keddi eseményeit is lemondta a hurrikán miatt. New Yorkban emelkedik a víz, már Queensben is bokáig ér.

  • Egy háromárbocos hajó, az H.M.S. Bounty korhű másolata került veszélybe Észak-Karolina partjai mentén késő délelőtt. A hajó utasai kénytelenek voltak átszállni az életmentő csónakokba és elhagyni a Bounty-t, később a partiőrség helikopterei mentették meg őket. A személyzet 16 fős volt, de közülük ketten eltűntek.

    A parti őrség már órák óta keresi a két eltűnt hajóst, de eddig nem akadtak a nyomukra. A rossz időjárás természetesen nagyban hátráltatja az erőfeszítéseiket. Délutánra arról érkeztek hírek, hogy a Bounty elsüllyedt.

  • "Hiába fogja le az előttünk álló épület a szél nagy részét, most már bizton állíthatom, hogy kileng az épületünk" - jelentette az az olvasónk, aki az Upper West Side-ról, egy régi építésű harminc emeletes ház 22. emeletéről ír. Meg is magyarázta, honnan a bizonyosság: "nagyon egyszerű módszerrel leellenőrizhető: rákukkantottunk a vízre, amit félretettünk ínséges időkre".

  • cikkünk a témában:

    Áramszünet esetére

    A mezőgazdasági minisztérium élelmiszerbiztonsági osztálya rövid összeállítást készített az embereknek, hogy hogyan figyeljenek az ételeikre, ha elmegy az áram és leáll a hűtőjük. A közlemény szerint nagyjából négy óráig tartja meg a hideget a hűtő a leállás után, de a mélyhűtő két napig is bírhatja. Fontos, hogy senki ne kóstolással próbálja ki, hogy jó-e még egy étel vagy sem, mert az ételmérgezéshez vezethet.

  • Biztonsági okokból leállnak, vagy jelentősen visszafogják bedolgozásukat a kőolajfinomítók az USA keleti partján. Az olajárak még nem mozdultak, mivel nem dőlt el milyen hatása lesz a viharnak. Ha csökken a termelés, annak emelnie kellene az árakat, de mivel mindenki otthon marad és sok hely zárva tart, ezért ideiglenesen csökkent a kereslet is.

  • New Yorkban holnap is zárva tartanak az iskolák. Bloomberg polgármester szerint nincs rá esély, hogy addigra helyreállítsák a tömegközlekedést, ezért nem fognak a gyerekek iskolába menni.

  • Rengeteg bejelentkezést kapunk Amerikában tartózkodó olvasóinktól; ki képpel, ki szöveggel járul hozzá arról, hogy minél jobb percről percre tudósítás születhessen az Indexen az évszázad eddigi legnagyobb viharáról. Köszönjük nekik, kitartást kívánunk, és további értékes kontribúcióra biztatjuk őket. És küldjük a nap dalát nekik.

  • Az Index korábbi, szóviccrajongó dizájnere, Etele is New Yorkban van, imént életjelet adott magáról:

    „A boltokban tegnap hosszú sorok voltak, leraboltak mindent, de a kisebb boltokban nem volt para. Az idő most itt Chinatownban még teljesen normális, kicsit erősödik a szél és az eső, de simán lehet az utcán közlekedni. Az furcsa, hogy mennyire csöndes lett a város így, hogy nem tudnak bejönni metróval. Mi is a lakásbol dolgozunk, mert zárva az iroda. Majd 5-6 óra múlva lesz durvább, de egyelőre ebből a belvárosban semmit sem érezni. Jarőröznek a rendőrautók, ennyi. Mi a Grad-Mulberry sarkon vagyunk, épp a zöld evakuációs zóna legszélén, ötödik emeleten, remélem, tudok majd küldeni jó videókat. Mondjuk ha tényleg durva lesz, akkor egy ideig tuti nem lesz áram és net.”

    Köszönjük, Etus, és vigyázz magadra!


  • Webkamerás time-lapse felvétel New Yorkból.

  • Az inkább botrányai, mint filmjei révén elhíresült Lindsay Lohan hozza a formáját. A következőt bírta kitenni a Twitterére: „MIÉRT pánikol mindenki ENNYIRE a hurrikán miatt (én csak Sallynek hívom)..? Ne legyetek már ilyen negatívak! Gondolkodjatok pozitívan, és imádkozzatok a békéért.”

    Reméljük, jövőre valamelyik hurrikán megkapja a Lindsay nevet.

  • A Reuters videója arról, ahogy a hurrikán eléri marylandi Ocean City partjait.

  • Obama elnök magyar idő szerint háromnegyed 6-kor sajtótájékoztatót tartott. Ismét kijelentette, hogy hétfőre és keddre minden kampányeseményt lemondott, mert szerinte most nem a választással kell törődni. Az elnök közölte, hogy konzultált a helyi hatóságokkal és katasztrófavédelmi szervezetekkel, és úgy érzi, mindenki felkészülten várja a hurrikánt. Az embereket arra kérte, hogy figyeljék a hatóságok közléseit, és ha a hatóságok arra kérik őket, hogy hagyják el otthonukat, ezt rögtön tegyék meg.

  • Az egyik forrás, amit követünk, a New York Times tudósítása. Helyi médiára hivatkozva itt írnak arról, hogy New Jersey partjainál már hatméteres hullámokat láttak, és ezeknél lesz még nagyobb is. Az állam kormányzója, Chris Christie korábban elmondta, hogy az evakuációs zónát nem mindenki hagyta el. „Ostoba és önző döntés volt maradniuk, nem tudom, hogy a következő 12 órában ki tudjuk-e menteni őket” - mondta. Az államban máris több tízezer lakos maradt áram nélkül.

  • Olvasónk, A. jelenleg New Yorkban van, mert a ma reggeli járatát törölték. „Manhattanben fogjuk átvészelni a vihart. Egyelőre minden nagyon csendes, az utcán néhány gyalogoson kívül nagyjából senki nincs, ami nagyon furcsa látvány. Picit már szemerkél az eső, és elég fekete az ég. Reggel utolsóként besurrantam egy supermarketbe, de konkrétan semmi nem volt már, teljesen ki vannak ürítve a polcok. Most kaptam egy fülest, hogy az 53. és a 3. utca sarkán még nyitva van egy üzlet, meglátjuk akad-e még víz vagy ennivaló” - írja. Drukkolunk neki.

  • P. kódjelű olvasónk is bejelentkezett New Yorkból, átadjuk neki a szót: „Az Upper East Side-on lakunk, az East River partján közvetlenül, az FDR drive (Manhattan keleti szélén egy fontos autópálya) fölött. Nemrég kezdett el csak esni az eső, és fúj a szél, de még nem rosszabb egy átlagos esőnél. Az emberek tömegesen jönnek ki a folyópartra, sokan kisgyerekekkel is, sok a katasztrófaturista. Pánik nincs, mindenki mosolyog és viccelődik. Az FDR-drive lezárva, rendőrök és tűzoltók járnak csak rajta, és ellenőrzik, hogy senki ne hajtson fel rá. A dagály alatt a víz kicsapott a járdára és az FDR-ra, de most már egy kicsit visszább húzódott. A következő dagály este 11-kor lesz, amikor a vihar is a legerősebb lesz.”