Zsolt
2 °C
18 °C

Horvát bírói tanács dönt Čačić sorsáról

2013.01.04. 11:32

Megkapta a zágrábi megyei bíróság Magyarországról a halálos közúti baleset okozása miatt Kaposvárott jogerősen elítélt Radimir Čačić volt horvát miniszterelnök-helyettes periratát, jelentette a horvát tömegtájékoztatás.

A büntetésről ennek alapján egy háromtagú bírói tanács fog dönteni peren kívül, mondta horvát sajtójelentések szerint  Kresimir Devic, a zágrábi megyei bíróság szóvivője. Hozzátette, hogy a testületet nem köti határidő. Nem fogják vizsgálni a büntethetőséget, a tényeket vagy a jogi minősítést a magyar ítéletben, csupán a büntetés mértékét és azt, hogy az megfelel-e a horvátországi törvényeknek és igazságügyi gyakorlatnak. A testület döntése nem lesz végleges, ellene fellebbezést lehet majd benyújtani a horvát legfelsőbb bíróságon.

A zágrábi megyei bíróság nem emelheti meg a magyar igazságszolgáltatás által kiszabott büntetés mértékét, de csökkentheti, vagy feltételesre módosíthatja azt. Mivel azonban Magyarország csak előzetes, nem végleges hozzájárulását adta ahhoz, hogy az elítélt Horvátországban töltse le büntetését, a magyar igazságszolgáltatás vissza is vonhatja hozzájárulását, amennyiben nem lenne elégedett a horvát bírói tanács döntésével, jelentette be a horvát rádió és televízió, hozzátéve, hogy ez esetben a volt miniszterelnök-helyettes mégis Magyarországon töltené le büntetését.

Čačićot a Kaposvári Törvényszék halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt jogerősen 22 hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélte novemberben. A politikus 2010. január 8-án az M7-es autópályán Budapest felé haladva nekiütközött egy vele azonos irányban haladó magyar rendszámú gépkocsinak. A vétlen járműben utazók közül ketten életüket vesztették, ketten pedig megsérültek. Čačić az ítélethirdetés után lemondott miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, majd pedig azt kérte a magyar igazságügyi szervektől, hogy hazájában tölthesse le börtönbüntetését.

Pénteki számában a Jutarnji list című napilap azt írta, hogy értesülései szerint a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az ítélet kísérő dokumentációjában feltételül szabta Horvátországnak, hogy Čačić nem kaphat kegyelmet, és le kell töltenie börtönbüntetését. A Hina horvát hírügynökség tudósításában megjegyezte, hogy a magyar igazságügyi gyakorlat szerint Čačićnak a börtönbüntetés felét kell letöltenie.