Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Tízezer kitüntetés atomrobbantásért

2013.02.23. 16:11

Több mint tízezer észak-koreait tüntetett ki különféle érdemrendekkel és címekkel a phenjani vezetés a február 12-én végrehajtott atomrobbantás sikeréhez való hozzájárulásukért. A KCNA észak-koreai hírügynökség szombati jelentése szerint az elismerésben részesítettek között tudósok, technológusok, munkások, katonák és állami alkalmazottak vannak.

Száz észak-koreait a Koreai Népköztársaság Hőse címmel jutalmaztak a Sarló és Kalapács Aranyérem, illetve az Állami Zászlórend első fokozatának az átnyújtásával. Tizenheten a Kim Ír Szenről elnevezett rendjelet vehették át, tizenkilencen az ugyancsak róla elnevezett Állami Díjat, tizenketten pedig a Nép Tudósa címet kapták.

Az észak-koreai hírügynökség jelentésében kiemelték, hogy az atomrobbantásnak nem volt negatív hatása a környezetre, és a kísérlet a részét képezi azoknak a gyakorlati intézkedéseknek, amelyek a Koreai Népköztársaság biztonságának és szuverenitásának a garantálását célozzák az Egyesült Államok ellenséges tevékenységével a háttérben.

Az állam kedden erősítette meg, hogy a nap folyamán végrehajtotta harmadik kísérleti atomrobbantását a föld alatt, széleskörű nemzetközi tiltakozást kiváltva. A robbantást elítélte és provokációnak nevezte Barack Obama amerikai elnök, és összehívták az ENSZ Biztonsági Tanácsát is a soros elnök Dél-Korea kezdeményezésére. A robbantás hátteréről bővebben itt olvashat.