Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Ezrek tüntettek Kijevben

2013.04.07. 16:44

Az ellenzék felhívására vasárnap becslések szerint legalább tízezren tüntettek az ukrán vezetés ellen Kijev központjában. A tüntetésen a három ellenzéki párt vezetője, Arszenyij Jacenyuk, a Haza frakcióvezetője, Vitalij Klicsko profi ökölvívó az UDAR (Ütés) és Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság párt vezére üdvözölte, hogy Jurij Lucenko volt belügyminiszter kiszabadult a börtönből.

A politikai vezetők beszédeikben követelték Julija Timosenko volt kormányfő szabadon bocsátását is. Követelték még a kijevi főpolgármester-választás kiírását, továbbá törvénytelennek minősítették a kormány által a napokban a parlament épületén kívül tartott ülését, illetve az ott megszavazott jogszabályokat.

Mint azt megírtuk, Viktor Janukovics ukrán elnök vasárnap rendeletben kegyelmezett meg Jurij Lucenko bebörtönözött volt belügyminiszternek. Julija Timosenko volt kormányfő egykori belügyminiszterét 2010 végén tartóztatták le, miután korábban már a parlament - éppen Janukovics híveinek kérésére - felmentette tisztségéből. A vádak szerint a Lucsenko által felügyelt rendőrség beavatkozott a választások első fordulójának menetébe.

Tavaly februárban Lucenkót négy év szabadságvesztésre ítélték hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt, egy későbbi perben pedig még további két évet kapott szintén hivatali visszaélés miatt. Ha Lucenko most nem részesült volna kegyelemben, leghamarabb csak 2014 végén helyezték volna szabadlábra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!