Nagyon várjuk, hogy a rémálom véget érjen

2013.04.19. 14:06 Módosítva: 2013.04.19. 17:08

„Az egyetem bezárt a mai nap és megkért mindenkit, hogy maradjanak otthon. Szóbeszéd tartja, hogy a merénylők állitólag újabb bombákat szerettek volna elrejteni az egyetemen, amikor a rendőr odaért. Jelenleg rendőrökkel, kommandósokkal, és FBI-ügynökökkel van tele a város és az egyetem. Tegnap este óta folyamatosan hallani a szirénákat..." – írta Tamás nevű olvasónk Bostonból, ahol csütörtök éjszaka a rendőrségi hajtóvadászatban a hétfői merényletek egyik feltételezett elkövetője meghalt, a másikat pedig nagy erőkkel keresik.

„Nem is tudom, hogyan lehet szavakba foglalni az elmúlt éjszakai történteit. Este fél 11 körül kaptam az első hireket, hogy lövöldözes történt az MIT campuson. Az elsők között sikerult a Cambridge-i es Boston-i rendőrseg frekvenciájára hangolni a rádiót... és ma reggelig folyamatosan ezt hallgattuk a szobatársammal.

Lövés a szomszédban

„Lövés a házam előtt Watertownban, Lauren street 62" Ezzel a bejegyzéssel kezdődött ma reggel Andrew Kitzenberg, a bostoni lövöldözés első szemtanújának twittere. Közzétett egy képet, amin a falinaptára és a karosszéke látható, amelyeken áthaladt egy eltévedt golyó. Kitzenberg nem sérült meg.

Közzétette a meneküléshez használt autó rendszámát és képeket posztolt a lelőtt rendőr autójáról is, aminek minden ablakát kilőtték. Menekülés közben az elkövetők robbanószereket dobáltak ki az autóból, amik felrobbanva kisebb lyukakat ütöttek a betonba.

Pár perccel később az egyetem küldött minden diáknak es dolgozónak egy figyelmeztető sms-t, hogy maradjanak otthon, vagy a laborban. Ekkor már hallottuk a rádióban, hogy egy rendőr sürgős segitséget kért egy meglőtt kollégához, aki sajnos elhunyt meg az éjszaka folyamán. A lövöldözés a laborom melletti épületben történt, szerencsére én már egy pár utcával arrébb tartozkódtam abban az időben.

A campust perceken belul lezarta a rendőrseg, és megkezdődött a tettesek keresése. Az állami rendőrség és az FBI is bekapcsolódott a keresésbe, de az elkövetkező 30-45 percben semmi nyomravezetőt nem találtak. Éjfél körül viszont újabb hírek érkeztek, hogy a két gyanústtott egy fekete Mercedes terepjáróval lépett le, amit a koleszomtol egy saroknyira loptak el. Ezzel vette kezdetét a még most is tartó hajsza.

A rendőrség frekvenciáján teljes zavar volt az éjszaka folyamán. Lövöldözés, gránátok, autós üldözés, majd egy elrabolt rendőrautó, és bombák az úton... ennyit lehetett kivenni az adásból. Többször elhangzott, hogy elkapták mind a két gyanúsítottat, de a hírek percenként változtak, és még a rendőröknek sem volt fogalmuk, hogy mi igaz es mi nem.

Még így 2 óra alvás után sem tudtam feldolgozni az eseményeket, de ezzel nem vagyok egyedül. Hajnali 4 óta több mint 100 sms-t kaptam. Kicsit nehéz feldolgozni, hogy ez mind valóság, és mind itt törtenik a szemünk előtt."

Kihaltak az utcák

„Mivel az MIT és Watertown közt lakunk, láttuk a rendőri vonulást. Én épp az otthon élő szüleimmel telefonáltam és a 25 perces beszélgetés alatt folyamatosan vonultak a rendőrautók. Több mint száz autó volt. Ezen kívül voltak helikopterek és a Charles folyón hajóval is felvonult a rendőrseg. Nem hagytak sok mindet a veletlenre..." – írta egy másik, Szilárd nevű olvasónk.

„Egész éjjel jelzőfényt és hangjelzést használva járőröztek az autók és több helikopter is jelen van. Jelenleg az utcák üresek. Az ablakom előtt elhaladó gyorsforgalmi úton van némi áthaladó forgalom, de a helyi utak, ahol egy átlagos péntek reggel kisebb dugók szoktak lenni, most teljesen kihaltak. Nagyon komolyan veszik az emberek a hatósagok kérését es mindenki otthon marad. A hatóságok és az egyetem folyamatosan tájékoztat minket sms-en keresztül a történtekről.

Ha bárkinek orvosi segítségre, élelemre vagy bármi másra lenne szüksége, akkor azt jeleznünk kell az egyetem felé és ők megoldják a problémát. Érdekes számomra, hogy krízishelyzetekben mennyire jól együtt tud működni Massachusetts-ben a lakossag, hatóságok és intézmények hármas. Már az őszi hóvihar alatt is bebizonyosodott ez, és a mostani alkalom is ezt igazolja."

Nagyon várjuk, hogy ez a rémálom véget érjen

„Nem hiszem el,hogy ez történik velünk. Eljöttünk Magyarországrol, hogy meglátogassuk a lányunkat, a 4 hónapos kisunokánkat, és egy borzalmas terrocselekménybe csöppenünk. Akár egy filmforgatásnak is felfoghatnánk ezt az egészet, nagyon sajnálatos, hogy ez most a való élet" – írta Éva.

"Szerencsére bevásároltunk elég élelmet tegnap este, mivel az üzletek sem nyitottak ki. Folyamatosan azt ismétlik a televízióban, hogy senki ne menjen az utcára, és ha esetleg autóban utazik, senkit ne engedjen a kocsijába beszállni, csak ha hivatalos rendőr állítja meg. Azt mondtak, hogy esetleg a második terrorista, akit jelenleg is keresnek robbanószerkezetet tehetett a testére, szóval nagyon óvatosnak kell lennie mindenkinek. Megállás nélkül köröznek a helikopterek felettünk. Nagyon, nagyon idegesek vagyunk ás alig várjuk, hogy ez a rémálom véget érjen."

Bronzszoborra aggatták a maratoni érmet

A Bostonban tanuló Béla maga is el akart indulni a maratonon, azonban a túljelentkezés miatt már lecsúszott a regisztrációról, így csak nézőként látogatott ki a versenyre.

"Én a robbantasok után kb 10 perccel mentem ki a lakásból, elottte több alkalommal is voltunk szurkolni a futóknak (én is szerettem volna indulni a maratonon de a regisztració már hónapokkal azelőtt lezárult). Az egesz  olyan hihetetlennek tűnt, az emberi sztorik meg szó szerint fejbe vertek.
A futókat átmeneti jelleggel a Boston College Szent Ignác templomába irányították (a napokban egyébként itt volt egy hatalmas mise a sérültek és elhunytak emlékére). A Boston College egyik volt diákja es felesége súlyosan megsérült, mire a barátok és iskolatársak azonnal adománygyűjtésbe fogtak, hogy segítsék őket az orvosi költségekben. Láttunk bekötözött kezű-lábú hallgatót, aki hetfon serult meg. A Boston College buszán az egyik lány mesélte, hogy az utolsó mérföldnél fordították vissza, azt sem tudta, mi van a családjával, akik a célban várták őt. De az egyik segítő odalépett hozzá, és három másik résztvevővel együtt egy taxiba dugta őket. A lány borzasztó hálás volt az ismeretlennek, mert 40 kilométer futás után már járni sem tudott."

"A robbantas napjan itt, Boston Newton nevű külvárosában a rendőrök mindenkit visszaküldtek a házába. Amikor én másnap elindultam a maraton útvonala mellett található könyvtárba, akkor úgy láttam, mintha az egesz világ megváltozott volna egy nap alatt, érezhető volt a zavartság, a félelem, a bizonytalanság. A nagyobb tereken, metróban, a boltokban katonák állnak, nekem a a táskámat is ellenőrizték. Egész héten helikopterek kőröznek a fejünk felett, és folyamatosan hallani a rendőrautók szirénázását. A ma reggeli hajtóvadászat miatt bezártak az egyetemek, iskolák, egyáltalán minden a környéken, erről már hajnal óta kapjuk az üzeneteket SMS-ben, twitteren, facebookon."

"Ezen a szakaszon van egy bronz szoborcsoport a futókról, amit elleptek a virágok, mécsesek, sőt, láttam egy bronzérmet is. Hosszasan néztem a szobrokat, de mindenki, aki gyalog vagy bicajjal arra jött, megállt egy pillanatra."

"A merénylet óta több adománygyűjtő futást is szerveztek, de ezek azuán mind elmaradtak, mert annyira sokan jelentkeztünk, hogy a rendőrség nem tudta biztosítani a rendezvényeket. A buszmegállókban bemondják, hogy akármi gyanús dolgot észlelünk, azonnal szóljunk, és mindenki figyelje a többi embert is. De a tömegközlekedési eszközökön mindenki az okostlefonját vagy tabletjét bújja a friss hírek után."

"A városban mindenkinek van olyan ismerőse, aki indult a maratonon, meg is sérült, vagy netán a legrosszabb történt vele. És mindenkibben ott van a segíteni, tenniakarás, órák alatt szerveztek adománygyűjtéseket. Az egészségügyi dolgozóknak és a rendőrsgének mindenki nagyon hálás, a lakosság száz százalékig teljesíti azt, amit a hatóságok kérnek, mert maximálisan bíznak bennük."