Bernadett
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Egyre több jel utal vegyi fegyver bevetésére

2013.04.26. 13:28 Módosítva: 2013.04.26. 13:34

Barack Obama mellett már az angol miniszterelnök David Cameron is bejelentette, egyre több bizonyíték utal arra, hogy a szír kormányerők vegyi fegyvereket vetettek be a felkelők ellen. „Ez nagyon súlyos háborús bűn" – nyilatkozta Cameron a BBC-nek.

Csütörtökön a Fehér Ház bejelentette, hogy az amerikai hírszerző ügynökségek eltérő mértékben találtak bizonyítékot arra, hogy Szíriában szarin nevű ideggázt vetettek be. „Az USA bizonyítékokkal rendelkezik arra vonatkozóan, hogy Szíriában szarin gázt vetettek be a kormányerők” – mondta csütörtökön Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter. Számos kérdés tisztázatlan azonban, például a mérgesgáz forrása és az esetleges áldozatok száma.

Arról, hogy hol használhatták a gázt Cameron sem árult el részleteket, de megerősítette a Fehér Ház figyelmeztetését, miszerint a vegyi fegyverek bevetése maga után vonhatja a beavatkozás lehetőségét.

A brit külügyminisztérium szerint a szarinnal kapcsolatos bizonyítékok több forrásból is meggyőzőnek tűnnek. A BBC úgy tudja, hogy Nagy-Britannia több mintát is szerzett Szíriából, amiket aztán egy Porton Down-i laboratóriumban vizsgáltak meg, és azonosították a szarint bennük.

A nemzetközi közösség szerint Szíriának komoly vegyifegyver-készletei lehetnek, és egyre jobban aggódtak az elmúlt hónapokban ezeknek a készleteknek a biztonsága miatt. Annak ellenére, hogy már számtalanszor felmerült a két éve tartó konfliktusban az ilyen jellegű fegyverek használata, még soha nem bizonyosodott be a gyanú.

A Times egyik újságírója egy Aleppóban állítólag április elején elkövetett feltételezett vegyi fegyver támadás utóhatásairól beszélt a BBC-nek. Orvosok megmutattak neki egy olyan videót, amin olyan embereket kezeltek, akik „láthatóan gáztámadás áldozatai lettek". A sérülteken nincs repesz okozta sérülés, de a habzó száj, a kitágult pupilla és több más tünet is vegyi fegyverre utal, mondta Anthony Loyd.

Pénteken az izraeli külügyminiszter-helyettes, Zev Elkin úgy vélte, hogy az Egyesült Államoknak meg kéne fontolnia a katonai beavatkozást, hogy biztonságban tudhassák a szíria vegyi fegyvereket. „Világos, hogy ha az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség lépni akar, akkor megszerezheti az ellenőrzést a vegyi fegyverek felett, akkor pedig az aggodalmak már nem számítanak" – nyilatkozta Elkin egy izraeli rádióban a Reuters szerint.

A szír kormány és a felkelők egymást vádolják az ideggáz bevetésével, az ENSZ ezért megpróbál ellenőröket küldeni az országba, hogy kideríthessék az igazságot.

Mi a szarin?

A szarin egy színtelen és erősen mérgező ideggáz, ami perceken belül görcsöket, bénulást és halált okozhat, ha belélegzik, a szájon át a szervezetbe kerül, vagy bőrre, szembe jut. Egyike azoknak az ideggázoknak, amit német tudósok fejlesztettek ki a második világháború előtt. A szarin hússzor halálosabb a ciánnál, már egy gombostűfejnyi adag képes megölni egy embert, ezért is nevezik „a szegény ember atombombájának".