Ján Slota visszavonul milliárdos birodalmába

2013.05.13. 16:40
Miután hűtlen kezelés és más vádak miatt kizárták Slotát saját pártjából, a szélsőséges politikus eltűnik a szlovák politikai életből – legfeljebb az utakon tűnik majd fel részegen vezetve. Nélkülözni azonban egészen biztosan nem fog.

Szent István egy lovasbohóc, a turul egy ronda papagáj, a magyarok pedig egy rákos kelés a szlovák nemzet testén. A homoszexuálisok betegek, a prostituáltak meg túl csúnyák, és a keményen dolgozó szlovák munkások alig lelik örömüket bennük. Az arabok turbános őrültek, és aki azt hiszi, hogy demokratizálhatja őket, az nagyon téved – ezek mind Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) leköszönő elnökének kijelentései. Azonban Ján Slota, a szupergazdag ikon, akinek aranyköpéseit külön Facebook oldal és Wikipédia szócikk gyűjti, most eltűnik a szlovák politikai életből.

A rendszerváltás után egyszerű, primitív felszólalásai sokak tetszését elnyerték, és mindig garanciát jelentettek a sajtónak, hogy jó anyagot lehet belőlük készíteni. Kijelentései, amelyek általában egy eldugott falu kocsmai asztalai mellett sem állták volna meg helyüket, óriási médiafigyelmet kaptak, vulgáris megjegyzései szinte mindig címlapra kerültek.

Slota volt talán az egyetlen szlovák politikus, aki soha nem vett részt kommunikációs tréningen. Távozása kapcsán sokan felemlegették, hogy épp emiatt talán ő volt az egyetlen politikus, aki azt mondta, amit valóban gondolt. Az újságírók kérdéseire kendőzetlenül, hirtelen reagált. A magyar média főleg magyarellenes kirohanásairól ismerte meg, de jóval többet köpködte a romákat, a homoszexuálisokat, az ellenzék képviselőit, de még saját párttársait is.

Szaddám Huszein kormányában

Slota egy Zsolna közelében fekvő bányászfaluban született, a Szlovák Anyácska (Matica Slovenská) hagyományörző szervezet alapítójának leszármazottja, eredeti foglalkozása bányamérnök. A rendszerváltás után a csehszlovák szövetségi parlament képviselőjének választották, ebben az időben fut be Zsolna polgármestereként is, és ezt a posztját tizenhat éven keresztül meg is tudja tartani. Sikerét a magyarok által „tótfészeknek″ nevezett városban annak köszönhette, hogy valóban fellendítette Zsolnát, beruházásokat hozott és felújította a köztereket. Aztán fokozatosan kiderült, hogy közben sorra kötötte a kétes szerződéseket és alvilági figurákkal üzletelt – ugyanakkor a város külsőleg virágzott, a régió településeihez viszonyítva meg pláne.

A Szlovák Nemzeti Párt a kezdetektől Szlovákia függetlenné válását tűzte ki célul, ez a cél pedig meg is valósult. Slotának jelentős szerepe volt abban, hogy 1994-ben a Szlovák Nemzeti Párt 5,5%-os választási eredményt ért el, ekkor részese lett a Mečiar vezette kormánykoalíciónak. Jelentős szerepe volt a kilencvenes évek során a Mečiar-kormány által hozott intenzív magyarellenes intézkedésekben. Mečiart egy rádióbeszélgetésben Szaddámhoz hasonlitotta; gyakran mondta róla, hogy hazudik: „egy szavát sem hiszem, ha koporsóban feküdne, az orra alá tükröt dugnék a biztonság kedvéért, hogy valóban halott-e″.

Dodge Viperrel a lepukkant panellakásba

Az 1998-as parlamenti választáson a Slota-párt a szavazatok több mint kilenc százalékát szerezte meg, de kiszorította a hatalomból a Dzurinda-kormány. Slota továbbra is aktiv maradt, kirohanásaitól hangos volt a sajtó, hiszen az újságirók nem rettegtek többé Mečiar embereitől és esetleges bosszújától. Fokozatosan elkezdték leleplezni Slota szédületes vagyonát és annak forrásait. Dodge Viper, Lexus limuzin, horvátországi villa, magánrepülőgép, milliós karórák. Egy 2010-es cseh hetilap becslése szerint a politikus magánvagyona eléri a 266 millió eurót. Slota azonban a luxuscikkeket csak használja, hiszen azokat fiaira és „alattvalóira″ íratta, így papiron mindössze egy lepukkant panellakást birtokolt.

A „Slota-birodalom″ azóta is nagy és befolyásos. Munkatársait, vagyis inkább a neki dolgozó csicskásokat félelemben tartja, megalázóan beszél velük és róluk, egész környezete reszket indulatkitöréseitől.

Kielégületlen lányok, roma nők és a kócos asszony

2002-ben a választásokat megelőző időszakban Slota és párttársa, Anna Belousovová belviszályba keveredett: „ez egy őrült tehén, a pszichiátriára való″, mondta rá akkor Slota. De mondott keményebbeket is: „Bizonyos kielégületlen lányok nagy erővel próbálják megvalósítani önmagukat, csak azért, mert nem tudtak rendesen férjhez menni és szülni egy rendes szlovák fiút... ezért a politikában próbálnak meg érvényesülni, még akkor is, ha nagyon messze vannak attól, hogy értsenek a politikához. Ő legfeljebb egy nyilvános vécét vezethetne és szórólapot osztogathatna.″

Belousovová és Slota acsarkodása kettészakította a pártot és a két vetélkedő csoport ki is ütötte egymást, ám 2005-ben a két formáció a magyarelleneség közös platformján újraegyesült. Ekkorra már lezárták azt az időszakot, amikor Slota még olyanokat mondott, hogy „gyakran ivott velem, de amikor én még csak a felénél voltam, ő kidőlt és én ittam tovább.″ Az biztos, hogy Slota továbbra is komolyan űzi az italozást: május 9-én részeg vezetés miatt még fogdába is került.

A 2006-os választásokon Slota pártja a harmadik helyen végzett a Smer és Dzurindáék mögött, ismét kiszorították a kormányból, de ezután is tele volt vele a sajtó. „Hiba volt, hogy annak idején menedéket nyújtottunk a törökök elől gyáván megfutamodó és a mi szlovák hegyeinkbe menekülő magyaroknak, ahelyett, hogy hagytuk volna, hadd marcangolják szét és hadd hurcolják el a törökök őket Isztambulba.” Göncz Kinga külügyminisztert „kócos asszonynak” nevezte, aki szerinte „többet törődhetne a külsejével”. 2008 augusztusában úgy fogalmazott, a magyaroknak nem a Kárpát-medence, hanem a Góbi-sivatag a hazájuk. Gúnyolódott a homoszexuálisokon és „irgalmatlan fellépést″ sürgetett a cigányok ellen, sőt a roma nők terhességének szabályozását is előterjesztette.

Népszavazást kezdeményezett, hogy a szlovák hivatalokban csakis a szlovák nyelvet lehessen használni. Óriásplakátokkal ragasztgatták tele az országot, ilyen feliratokkal: „Saját hazánkban ne legyünk idegenek; Nem akarunk a Felvidéken élni″. Gašparovič köztársasági elnök viszont a népszavazási kérelmét alkotmányellenességre hivatkozva visszautasította.

Háromszor nősült, első feleségének felmenői magyarok voltak, a közbeszéd szerint ekkor gyűlölte meg a magyarokat. Három gyermeke van, akik mind a Slota-impériumot kezelik. Több forrásból megerősitett zsolnai információink szerint Slota legidősebb fia viszonyt folytatott apja legfiatalabb feleségével, aki még egyetemista volt, amikor Slota asszisztense lett. Miután a pártelnök leleplezte őket, megverte feleségét, akit még hetekkel az incidens után is kék-zöld foltokkal láttak Zsolnán.

Pénzért akart vétójogot venni magának

2010 és 2012-es szlovákiai választásokon sokat gyengült a támogatottsága, ez vezetett oda, hogy saját párttársai zarták ki hűtlen kezelés gyanúja és a párt létének veszélyeztetése miatt.
Helyi megfigyelők szerint Slota kizárása azzal is összefügghet, hogy a volt elnök szerette volna visszaszerezni a párton belüli korábbi befolyását. Nemrég anyagi segítséget kínált pártjának, ha cserébe tiszteletbeli elnöki funkcióját az elnökségen belüli vétójoggal erősítik meg.

Andrej Danko „korábban a bizalmamba férkőzött és felmászott a hátsómba″ – jegyezte meg Slota a párt új elnökéről. Az ex-pártvezér szerint szomorú, amit Danko tett, mert ő csinált belőle „valakit″. „Ez egy félcigány, aki hazudik és félrevezeti az egész társadalmat″ – mondta utódjáról.

Az elkövetkező hetekben Slota médiajelenléte garantált, és bárhogy alakul is további sorsa, a „slotaista″ párt továbbra is aktiv marad. Talán csak az egyértelmű ellenség változik meg, ahogy Danko nyilatkozta: „ma nem a magyarok a legnagyobb probléma, hanem Brüsszel”.