Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Redding szerint nem csak nálunk vegzálják az újságírókat

Index, MTI
2013.09.04. 23:46 Módosítva: 2013.09.04. 23:49

Viviane Reding, az alapjogokért és igazságügyi kérdésekért felelős luxemburgi biztos egy brüsszeli panelbeszélgetésen azt mondta, hogy tapasztalata szerint ha egy keleti tagállamban nyomást gyakorolnak egy újságíróra, akkor a német, a brit, a francia, a svéd és a finn külügyminiszter izgatott lesz, és a bizottság beavatkozását kéri, az Európai Parlament azonnal plenáris vitát kezdeményez és határozati javaslatot készít, amelyben elítéli a történteket.

"Ezek a miniszterek és képviselők egyetlen egyszer sem telefonáltak, amikor (David) Mirandát letartóztatták a londoni repülőtéren három héttel ezelőtt, vagy amikor a Guardiannek meg kellett semmisítenie bizonyos bizonyítékokat a brit kormány kérésére" - jelentette ki Reding, aki egyúttal arra is rámutatott, hogy az európai Bizottságnak nem szabad belesétálnia a "Kelet-ellenes" előítéletek csapdájába a jogállamiságról folyó vitákban.

David Miranda a The Guardian egyik újságírójának, Glenn Greenwaldnak az élettársa. Greenwald volt az, aki a baloldali brit lapban feltárta az Edward Snowden által kiszivárogtatott, az NSA által végzett titkos adatgyűjtés részleteit. Mirandát augusztusban a terrorizmus elleni brit törvényre hivatkozva több órára feltartóztatták a rendőrök a londoni Heathrow reptéren. Kihallgatták, elkobozták számítógépét, mobiltelefonját, digitális fényképezőgépét és memóriakártyáit. Mirandának fel kellett fednie az elektronikus postafiókjához és a közösségi oldalakhoz használt jelszavait is.

Később pedig arra is fény derült: a brit kormány heteken át nyomást gyakorolt a The Guardianre, hogy adja át vagy semmisítse meg azokat az adathordozókat, amelyeken a kiszivárogtatásból származó információk voltak. A megsemmisítést végül a lap főszerkesztője szerint a GCHQ brit titkosszolgálat ügynökei személyesen felügyelték. Alan Rusbridger szerint ez volt az egyik legbizarrabb pillanat a The Guardian hosszú történetében.

Egyszer már tiltakozott

Viviane Reding augusztus vlégén a Twitteren osztotta meg Thorbjorn Jagland levelét, amelyben az Európa Tanács norvég főtitkára aggodalmát fejezi ki a Guardiant ért támadások miatt.

Reding először mindössze annyit fűzött a Twitteren a levélhez, hogy "teljesen egyetértek", majd pontosított: "teljesen osztom Jagland úr aggodalmait".