Ölhetsz, ha pénzt adsz egy hajléktalannak?

2013.12.08. 18:32

A liverpooli rendőrség és egy városi jótékonysági szervezet kampányba kezdett, aminek az a célja, hogy a városlakók ne adjanak a hajléktalanoknak pénzt, írja az Independent. A Liverpool Charity and Voluntary Services (LCVS) nevű szervezet és a rendőrség az "Ölhetsz a kedvességeddel" néven futó kampánnyal azt akarja elérni, hogy a liverpooliak a közvetlen segítség helyett a jótékonysági szervezetnek adják a pénzüket. A szervezet munkatársai ezért a karácsony előtti időszakban többször is gyűjtést szerveznek.

"Az emberek észre se veszik, de azzal, hogy pénzt adnak a hajléktalan embereknek, ahhoz járulnak hozzá, hogy fenntartsák valamilyen függőségüket, és így nem oldják meg a valódi problémát" - mondta Peter Brennan, a városi közgyűlés egyik tagja. Az LCVS szerint egyébként a város legtöbb koldusának van szállása, csak pár ember aludt az utcákon idén. Brennan szerint 20-30 olyan hajléktalan volt, akinek megpróbáltak segíteni, de azok visszautasították őket.

A városvezetés szerint 2012-ben és 2013-ban hat ember aludt a félmilliós város utcáin, míg 2011-ben 9. Összehasonlításképpen, a közel 8 és fél milliós Londonban tavaly durván 6500, az azt megelőző évben 5700 ember élt az utcán. A világ nagyvárosainak hajléktalanpolitikáját összehasonlító körképünket itt olvashatja.