Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Újabb szivárgás volt a fukusimai erőműben

2013.12.22. 11:10

A japán atomerőművet üzemeltető Tepco energiavállalat jelentése szerint a hét végén újabb 1,6 tonna sugárszennyezett víz folyt el a Fukusima-1 erőműből, írja az MTI. Az újabb szivárgás oka az volt, hogy léket kapott a sugárszennyezett vizet tároló konténerek köré felhúzott betongát. Az elfolyt vízben a radioaktív stroncium koncentrációja a biztonsági határérték kilencszerese volt.

Az atomerőműben, ahol két és fél éve egy szökőár súlyos üzemzavart és nukleáris balesetet okozott, az elmúlt hónapokban tucatnyi kisebb-nagyobb szivárgás történt. Ezek közül a legsúlyosabb során 300 tonna radioaktív víz folyt a tengerbe. Az erőmű területén több százezer tonna sugárszennyezett vizet tárol a Tepco, amit a reaktorok hűtésére használ. A helyzet hosszú távú kezelésére azonban még nincsenek megnyugtató és végleges tervek.

A fukusimai munkálatok elhúzódása miatt a hét végén a japán kormány bejelentette az erőmű lebontásáára vonatkozó első konkrét irányelveit. Ezek szerint a Tepcónak kell állnia a 2011. márciusi baleset érintettjeinek járó, 5,4 ezer milliárd jenes (11,3 ezer milliárd forint) kártérítést, míg a kormány 1100 milliárd jennel járul hozzá a sugármentesítéshez és további 5-9 ezer milliárdos kamatmentes hitelt nyújt a cégnek a költségek fedezésére.